Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βουλγαρία: Απέλασε τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια

Βουλγαρία: Απέλασε τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια
Kατηγορούνται ότι εφάρμοσαν «την υβριδική στρατηγική της Ρωσίας με στόχο να επηρεαστούν οι κοινωνικοπολιτικές διαδικασίες στη Βουλγαρία υπέρ των συμφερόντων» του Κρεμλίνου
Η Βουλγαρία απέλασε σήμερα τον επικεφαλής του Μετοχίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια και δύο Λευκορώσους ιερείς, κατηγορώντας τους ότι εξυπηρετούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Μόσχας, μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε «σατανική» από τη ρωσική πρεσβεία.
Η βουλγαρική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας ανακοίνωσε την απέλαση των τριών ανδρών, αναφέροντας μόνο τα αρχικά γράμματα των ονοματεπωνύμων τους και τις εθνικότητές τους.
Τους επέβαλε παράλληλα απαγόρευση εισόδου στη χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Οι τρεις κατηγορούνται ότι εφάρμοσαν «την υβριδική στρατηγική της Ρωσίας με στόχο να επηρεαστούν οι κοινωνικοπολιτικές διαδικασίες στη Βουλγαρία υπέρ των συμφερόντων» του Κρεμλίνου, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας.
Σε ανάρτηση στο Facebook η ρωσική πρεσβεία τόνισε ότι στους τρεις περιλαμβάνεται και ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια, αρχιμανδρίτης Βάσιαν.
Η φιλοευρωπαϊκή βουλγαρική κυβέρνηση «έχει προφανώς αναλάβει την αποστολή να θέσει τον ρωσικό και τον βουλγαρικό λαό τον έναν εναντίον του άλλου», κατήγγειλε η ρωσική πρεσβεία, εκφράζοντας την «οργή» της για αυτή τη «αιφνιδιαστική» απόφαση. «Αυτή η υπόθεση είναι πρωτοφανής», αποτέλεσμα ενός «σατανικού μυαλού», πρόσθεσε.
«Αυτή η υπόθεση είναι πρωτοφανής», δήλωσε από την πλευρά της η πρέσβειρα της Ρωσίας στη Σόφια, η Ελεονόρα Μιτροφάνοβα, σε βίντεο που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, σλάβικη και ορθόδοξη χώρα, η Βουλγαρία βρίσκεται ιστορικά και πολιτιστικά κοντά στη Ρωσία.
Αλλά οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Τον Ιούνιο του 2022, η Σόφια ανακοίνωσε την απέλαση 70 Ρώσων διπλωματών.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης