Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα κατά Ιαπωνίας: Αναμείνατε πυρηνική απάντηση αν επέμβετε στο θέμα της Ταιβάν

Κίνα κατά Ιαπωνίας: Αναμείνατε πυρηνική απάντηση αν επέμβετε στο θέμα της Ταιβάν
Η Κίνα εξοπλίζεται... γιατί όμως;
Η Ιαπωνία σκοπεύει να κατασκευάσει περισσότερες αποθήκες πυρομαχικών στις εγκαταστάσεις των Δυνάμεων Αυτοάμυνας (SDF) στα δημοσιονομικά του 2024, καθώς αποκτά δυνατότητες αντεπίθεσης μεγάλης εμβέλειας. Εν τω μεταξύ, η Κίνα φέρεται να έχει απειλήσει με πυρηνική ενέργεια την Ιαπωνία εάν επιχειρήσει να εμποδίσει το σχέδιό της για προσάρτηση της Ταϊβάν.
Την ίδια ώρα, η χώρα έχει προγραμματίσει εννέα εγκαταστάσεις χερσαίας δύναμης αυτοάμυνας στους νομούς Χοκάιντο, Μιγιαζάκι, Καγκοσίμα και ΟκινάουαΑυτά θα είναι επιπλέον των τεσσάρων αποθηκών που κατασκευάζονται ήδη στις εγκαταστάσεις των SDF στους νομούς Aomori και Oita.
Ως μέρος της ατζέντας του για τον εκσυγχρονισμό του στρατού του και την απόκτηση θανατηφόρου επιθετικής και αμυντικής ικανότητας, το ιαπωνικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ζήτησε 12,4 δισεκατομμύρια γιεν για την κατασκευή των αποθηκών στο πλαίσιο του δημοσιονομικού προϋπολογισμού του 2024, ο οποίος θα συνταχθεί τον Δεκέμβριο του 2023. Ξεκινά το Τόκιο το νέο του οικονομικό έτος τον Απρίλιο.
Η κίνηση έρχεται μήνες αφότου η Ιαπωνία παρουσίασε τη σημαντικότερη στρατιωτική της συσσώρευση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, με ένα σχέδιο 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα της επέτρεπε να αγοράσει πυραύλους ικανούς να πλήξουν περιφερειακούς εχθρούς όπως η Κίνα, η Βόρεια Κορέα. και τη Ρωσία και την προετοιμάζουν για συνεχή μάχη.
Έκτοτε, η Ιαπωνία καταβάλλει προσπάθειες για να αποκτήσει αυτούς τους πυραύλους.
Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, το ιαπωνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι είχε αναθέσει συμβάσεις στη Mitsubishi Heavy Industries για την ανάπτυξη και τη μαζική παραγωγή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων αναβαθμισμένων παραλλαγών των πυραύλων Type 12 της Mitsubishi για εκτοξεύσεις στην επιφάνεια, στη θάλασσα και στον αέρα. Επιπλέον, στα σκαριά βρίσκεται και ένας υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος για την άμυνα απομακρυσμένων νησιών.
Η Ιαπωνία έχει επίσης εξασφαλίσει την έγκριση από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DoD) για την πώληση πυραύλων κρουζ κρουζ stealth που εκτοξεύονται από αέρος στο Τόκιο. Στο πλαίσιο αυτής της πιθανής συμφωνίας, η Ιαπωνία θα αγοράσει 50 Lockheed Martin AGM-158B/B-2 Joint Air-to-Serface Standoff Missiles με εκτεταμένο βεληνεκές μέσω της διαδρομής Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων.
Επιπλέον, η Ιαπωνία ανακοίνωσε κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ότι σχεδίαζε να αποκτήσει την τελευταία έκδοση του Tomahawk, η οποία παραδόθηκε στο Ναυτικό των ΗΠΑ το 2021. Ο κατευθυνόμενος πύραυλος ακριβείας πετά σε χαμηλά υψόμετρα και έχει βεληνεκές που ξεπερνά τα 1.600 χιλιόμετρα. Οι αναφορές ανέφεραν ότι το Τόκιο αναζητούσε τουλάχιστον 400 Tomahawks από τις ΗΠΑ.

Οι απειλές προς Ιαπωνία...

Λόγω της εγγύτητάς της με την Ταϊβάν στην περιοχή, η Ιαπωνία πιστεύεται ότι αναπόφευκτα γίνεται μέρος σε οποιαδήποτε σύγκρουση περιλαμβάνει την Ταϊβάν. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Τόκιο διόρισε έναν εν ενεργεία κυβερνητικό αξιωματούχο ως de facto αμυντικό ακόλουθο του στην Ταϊβάν. Δεδομένου ότι η Ιαπωνία δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το αυτοδιοικούμενο νησί, αυτό θεωρήθηκε ως μια κίνηση για την ενίσχυση των δεσμών ασφαλείας.
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε επίσης ότι επεκτείνει μια στρατιωτική βάση σε ένα μικρό νησί ανατολικά της Ταϊβάν μήνες αφότου οι βαλλιστικοί πύραυλοι του κινεζικού στρατού προσγειώθηκαν κοντά στις ακτές της πέρυσι. Επιπλέον, ο επίμονος εκφοβισμός της Κίνας και η αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στα στενά της Ταϊβάν οδήγησαν περαιτέρω σε κάποιες διαμάχες στο ιαπωνικό Υπουργείο Άμυνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης