Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά τον πόλεμο των 24 ωρών στο Nagorno-Karabakh, οι Αζέροι προτείνουν ειρηνευτικό σχέδιο 5 σημείων στην Αρμενία

Μετά τον πόλεμο των 24 ωρών στο Nagorno-Karabakh, οι Αζέροι προτείνουν ειρηνευτικό σχέδιο 5 σημείων στην Αρμενία
Διαπραγματεύσεις μεταξύ Αζέρων και Αρμένιων αυτονομιστών στο Karabakh
(upd) Το προσχέδιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας έστειλε στην Αρμενία το Αζερμπαϊτζάν κατόπιν των συνομιλιών που είχαν σήμερα Πέμπτη 21/9 στο Yevlakh αντιπροσωπείες Αζέρων και Αρμένιων αυτονομιστών από το Nagorno-Karabakh στον απόηχο των στρατιωτικών συγκρούσεων των περίπου 24 ωρών.
Σε δηλώσεις του στο Sky News Arabia, o Elchin Amirbekov, ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι οι σημερινές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να οδηγήσουν στη σύναψη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.
Σημειώνεται πως μετά τον πόλεμο της μιας ημέρας, οι αυτονομιστές του Karabakh συμφώνησαν να καταθέσουν τα όπλα τους και να διαλύσουν το στρατό τους, όπως απαιτούσε το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να σταματήσει την "αντιτρομοκρατική" του επιχείρηση.

Σχέδιο ειρήνης 5 σημείων

«Στις συνομιλίες αυτές συζητήσαμε διάφορα σενάρια για την επανένταξη των Αρμενίων του Karabakh.
Πιστεύουμε ότι αυτός ο διάλογος μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας.
Οι δύο χώρες έχουν αρχίσει να συζητούν μια ειρηνευτική συνθήκη που θα μπορούσε να βάλει τέλος σε δεκαετίες κρίσης και εχθρότητας» τόνισε ο Amirbekov.
Όπως είπε, η συνθήκη αυτή περιέχει 5 σημεία βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι δύο χώρες θα είναι υποχρεωμένες να μην αναμειγνύονται η μια στις υποθέσεις της άλλη, η αναγνώριση της κυριαρχίας των δύο κρατών και της εδαφικής τους ακεραιότητας.
«Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία αυτού του εγγράφου είναι ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των δύο κρατών.
Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους σε αυτήν την αρχή.
Παραδώσαμε το σχέδιο και περιμένουμε την αντίδραση της Αρμενίας» υπογράμμισε ο Αζέρος αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως δεν απαιτείται χωριστή συμφωνία με τις αυτονομιστικές αρχές του Nagorno-Karabakh.

Εσωτερική μας υπόθεση

Σύμφωνα με τον Amirbekov, η περαιτέρω τύχη των Αρμενίων στο Karabakh είναι εσωτερική υπόθεση του Αζερμπαϊτζάν.

Καταγγελίες για παραβίαση εκεχειρίας

Νωρίτερα, και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Yevlakh, οι Αρμένιοι του Nagorno-Karabakh και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Stepanakert κατήγγειλαν ότι αζέρικες δυνάμεις παραβίασαν την εκεχειρία που συμφωνήθηκε χθες Τετάρτη 20/9 κατόπιν της σχεδόν 24ωρης στρατιωτικής κινητοποίησης του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, ενώ υπήρξαν και δημοσιεύματα για πυρά.
Ωστόσο, οι καταγγελίες αυτές δεν πήραν διαστάσεις, ενώ και το Αζερμπαϊτζάν διέψευσε κάθε παραβίαση της εκεχειρίας από την πλευρά του.

Εξηγήσεις Aliyev σε Putin για τον θάνατο Ρώσων στρατιωτών

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Vlaidimir Putin, στον οποίο και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο Ρώσων στρατιωτών κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης των Αζέρων στο Nagorno – Karabakh.
Μάλιστα ο Aliyev δεσμεύτηκε ότι η έρευνα θα πάει μέχρι τέλους και ότι θα βρεθούν οι ένοχοι και θα τιμωρηθούν.
Ήδη πληροφορίες αναφέρουν πως παύθηκε από τα καθήκοντα του ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν για τους υφιστάμενους του, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο των στρατιωτών της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης.
Επιπλέον, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν στην ανάγκη να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί ανάμεσα σε Ρωσία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν και στην ανάγκη να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Nagorno-Karabakh.

Διαδηλώσεις στην Αρμενία

Την ίδια στιγμή πάντως διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Ερεβάν της Αρμενίας με την αντιπολίτευση να επιμένει στο αίτημα της για την παραίτηση του πρωθυπουργού Nikol Pashinyan και στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μετά τις νέες δραματικές εξελίξεις στο Nagorno-Karabakh.
Μάλιστα, διαδηλωτές προχωρούν σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ακολουθεί η Αρμενία στο Nagorno Karabakh και έχοντας ως αίτημα την παραίτηση του Αρμένιου πρωθυπουργού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης