Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προβλήματα για Zelensky – Αντάρτικο Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, δεν δίνουμε λευκή επιταγή

Προβλήματα για Zelensky – Αντάρτικο Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, δεν δίνουμε λευκή επιταγή
Στα 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο του 2022 λέει η Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Τα πράγματα στον κόσμο έχουν αλλάξει δραματικά για τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky αναφέρει η δημοσιογράφος Blaise Malley για το Responsible Statecraft.
«Ο Zelensky αντιμετωπίζει μια διαφορετική πολιτική πραγματικότητα από πέρυσι.
Η αντεπίθεση δεν έφερε τα αποτελέσματα που προέβλεπαν πολλοί αναλυτές και αξιωματούχοι, αυξάνοντας την πιθανότητα μιας παρατεταμένης σύγκρουσης» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις ολοένα και εντεινόμενες αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων στη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση του Κιέβου από τις ΗΠΑ.
«Οι Συντηρητικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων απείλησαν ότι δεν θα συμφωνήσουν στην έγκριση του προϋπολογισμού και ότι θα «κλείσουν» την κυβέρνηση εάν δεν ικανοποιηθούν ορισμένα αιτήματα, όπως ότι δεν θα δίνεται πλέον «λευκή επιταγή» στην Ουκρανία» αναφέρει το δημοσίευμα.
Όπως επισημαίνεται, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο Κογκρέσο όσον αφορά την χρηματοδότηση της Ουκρανίας, ενώ επισημαίνεται ότι το αίτημα του προέδρου Biden για πρόσθετη βοήθεια στο Κίεβο κρέμεται από μια κλωστή.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy είπε στον πρόεδρο Zelensky ότι δεν πρόκειται να εγγυηθεί για ένα νέο γύρο οικονομικής βοήθειας και ότι θα απαιτούσε να υπάρξει έλεγχος και λογοδοσία για την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία.

Στα 21,7 δις δολάρια η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Sergei Marchenko η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022, ανέρχεται σε 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Ο κρατικός προϋπολογισμός της Ουκρανίας έχει ήδη λάβει 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες παρέχεται με αμετάκλητους όρους, γεγονός που μας επιτρέπει να μην αυξήσουμε το βάρος του χρέους στον προϋπολογισμό της χώρας» υποστήριξε ο Marchenko
Σύμφωνα με το υπουργείο, την Πέμπτη ο κρατικός προϋπολογισμός της Ουκρανίας έλαβε άλλη μια επιχορήγηση από τις ΗΠΑ ύψους 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του καταπιστευματικού ταμείου χορηγών της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, τα χρήματα αυτά στοχεύουν στην παροχή συνταξιοδοτικών πληρωμών, σε πληρωμές υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης, στην πληρωμή της εργασίας εργαζομένων στον τομέα της υγείας που παρέχουν υπηρεσίες στο πλαίσιο του προγράμματος ιατρικών εγγυήσεων, δημοσίων υπαλλήλων και διδακτικού προσωπικού.

Δημοσιονομικό έλλειμμα ρεκόρ

Για το 2023, οι ουκρανικές αρχές έχουν σημειώσει δημοσιονομικό έλλειμμα ρεκόρ ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και αύξηση του ορίου του εθνικού χρέους στα 172,7 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί στο 102,3% του ΑΕΠ.
Το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ουκρανίας για το 2024 προβλέπει έλλειμμα περίπου 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και δημόσιο χρέος άνω των 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 104,6% του ΑΕΠ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης