Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νορβηγία - Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο στο 4,25% - Πιθανή νέα αύξηση τον Δεκέμβριο

Νορβηγία - Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο στο 4,25% - Πιθανή νέα αύξηση τον Δεκέμβριο
Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας προανήγγειλε νέα αύξηση επιτοκίου τον Δεκέμβριο
Σχετικά Άρθρα
Σε αύξηση επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,25%, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας για να περιορίσει τον πληθωρισμό, ενώ σε μια κίνηση έκπληξη, δήλωσε ότι πιθανότατα θα αυξήσει και πάλι το επιτόκιο τον Δεκέμβριο.
Και οι 30 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε εκ των προτέρων δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης σήμερα (21/9/2023) και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είχε προβλέψει ότι αυτό θα σηματοδοτούσε την κορύφωση της διετούς εκστρατείας σύσφιξης της Norges Bank.
«Πιθανότατα θα υπάρξει μία επιπλέον αύξηση του επιτοκίου πολιτικής, πιθανότατα τον Δεκέμβριο», ανέφερε σε δήλωσή της η διοικητής Ida Wolden Bache. Το επιτόκιο πολιτικής προβλέπεται να παραμείνει γύρω στο 4,50% έως το 2024, πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα.
Μόνο πέντε οικονομολόγοι στη δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι τα επιτόκια θα φθάσουν το 4,50% φέτος.
Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός της Νορβηγίας, που δεν περιλαμβάνει το ενεργειακό κόστος, διαμορφώθηκε στο 6,3% τον Αύγουστο, μειωμένος από το μέγιστο του 7,0% τον Ιούνιο, και παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της τράπεζας από τον Φεβρουάριο του 2022.
Το 2024, ο πυρήνας του πληθωρισμού αναμένεται τώρα να μειωθεί στο 4,7%, δήλωσε η Norges Bank, από την προηγούμενη πρόβλεψη του 4,6% που είχε γίνει τον Ιούνιο.
«Το αποτέλεσμα αυτής της συνεδρίασης ήταν σαφώς προς την πλευρά των "γερακιών". Η υψηλότερη αύξηση των μισθών και ο υψηλότερος πληθωρισμός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι οι βασικοί λόγοι πίσω από την ανοδική προσαρμογή της πορείας των επιτοκίων», ανέφεραν οι αναλυτές της Nordea Markets σε σημείωμά τους.
Η Riksbank της Σουηδίας αύξησε νωρίτερα την Πέμπτη τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,0% και δήλωσε ότι αναμένει να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια, ενώ η κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας διατήρησε τα επιτόκια σε αναμονή αλλά κράτησε ανοιχτή την πόρτα για πιθανή μελλοντική σύσφιξη της πολιτικής.
Η Fed διατήρησε σταθερό το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας την Τετάρτη και σκλήρυνε τη γερακίσια στάση της νομισματικής πολιτικής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση αργότερα φέτος.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο την περασμένη εβδομάδα στο υψηλό ρεκόρ του 4% και σηματοδότησε ότι αυτή ήταν πιθανότατα η τελευταία της αύξηση σε μια 14μηνη μάχη κατά του πληθωρισμού.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα την Πέμπτη ότι θα μπορούσε να είναι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων της στον κύκλο

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης