Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το φράγμα των 100 δολαρίων θα ξεπεράσει το πετρέλαιο - Αυξάνονται οι long, ακόμη και μετά το +30%

Το φράγμα των 100 δολαρίων θα ξεπεράσει το πετρέλαιο - Αυξάνονται οι long, ακόμη και μετά το +30%
Η τοποθέτηση των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου είχε αλλάξει ακόμη και μετά την αύξηση των τιμών κατά σχεδόν 30% από τον Ιούνιο
Σχετικά Άρθρα
Όλο και μεγαλύτερες long θέσεις παίρνουν τα hedge funds στην αγορά πετρελαίου στοιχηματίζοντας ότι οι τιμές θα ξεπεράσουν σύντομα τα 100 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζοντας ένα ράλι που πυροδοτήθηκε από τις περικοπές παραγωγής και εξαγωγών από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Η παράταση της περιόδου μειώσεων της παραγωγής του πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλι την ημέρα από το Ριάντ έως τον Δεκέμβριο, πέρα από τις περαιτέρω περικοπές στο πλαίσιο του στόχου του ΟΠΕΚ+, έχει επιδεινώσει την αγορά, σε συνδυασμό με την κίνηση της Μόσχας να περιορίσει τις εξαγωγές.
Αυτοί οι καταλύτες ώθησαν τις τιμές του αργού πετρελαίου Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς πετρελαίου, στα 95 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα του έτους.

Αυξάνονται οι Long

Τα στοιχεία των αγορών και των ρυθμιστικών αρχών υποδηλώνουν ότι η τοποθέτηση των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου είχε αλλάξει ακόμη και μετά την αύξηση των τιμών κατά σχεδόν 30% από τον Ιούνιο, με τους long να αυξάνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες τόσο για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent όσο και για τις ΗΠΑ.
Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η συνδυασμένη καθαρή θετική θέση του αμοιβαίου κεφαλαίου στο Brent και στο West Texas Intermediate, το σημείο αναφοράς των ΗΠΑ, εκτινάχθηκε κατά 137.000 συμβόλαια, ή 35%, σε υψηλό 18 μηνών των 527.000 συμβολαίων τις δύο εβδομάδες έως τις 12 Σεπτεμβρίου.
Τα στοιχεία, που ισοδυναμούν με περισσότερα από 500 εκατομμύρια βαρέλια ή περίπου πέντε ημέρες παγκόσμιας ζήτησης, αποτελούν έναν ευρέως διαδεδομένο δείκτη για τη δραστηριότητα κερδοσκοπικών κεφαλαίων όπως τα hedge funds.
1_351.JPG

Ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, δήλωσε ότι το ενδιαφέρον των hedge funds για το πετρέλαιο αναζωπυρώθηκε από την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας στις αρχές αυτού του μήνα ότι θα διατηρήσει τους εθελοντικούς περιορισμούς παραγωγής σε ισχύ περισσότερο από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.
«Αυτό ήταν το έναυσμα», είπε ο Hansen.
«Ξαφνικά όλοι συνειδητοποίησαν ότι η αγορά επρόκειτο να συνεχίσει να πηγαίνει υψηλότερα βραχυπρόθεσμα».

Η θέση της Σαουδικής Αραβίας

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας να περιορίσει περαιτέρω την παραγωγή λέγοντας ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο μπορεί να μειωθεί εάν η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο, οι αναλυτές είπαν ότι η στάση του πρίγκιπα Abdulaziz bin Salman θα μπορούσε ακόμη να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία: η αύξηση των τιμών κινδυνεύει να περιπλέξει τις στρατηγικές επιτοκιών των κεντρικών τραπεζών και να παρεμποδίσει την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο.
Οι επενδυτές αυξάνουν τις θέσεις ρευστότητας, επιφυλακτικοί, όπως ο Πρίγκιπας Abdulaziz, για σημάδια μακροοικονομικού στρες στην Κίνα και μιας πιθανής περιόδου στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη.
Ο Doug King, επικεφαλής επενδύσεων στην RCMA Asset Management — ο οποίος διαχειρίζεται το Merchant Commodity Fund 300 εκατομμυρίων δολαρίων — δήλωσε ότι δεν ήταν πεπεισμένος ότι το πετρέλαιο θα ανέβαινε πολύ υψηλότερα, καθώς η ισχύς στην αγορά οδηγούνταν από τον περιορισμό της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ και όχι από την ιδιαίτερα ισχυρή ζήτηση.
«Η κίνηση προς τα πάνω δεν είναι μαζικά δομική, νομίζω ότι είναι πιο επινοημένη», είπε ο King.
«Πλησιάζουμε στο ανώτερο άκρο αυτής της κίνησης κατά την άποψή μου, καθώς αν φτάσουμε πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι υποψιάζομαι ότι θα δούμε περισσότερα βαρέλια να διαρρέουν στην αγορά», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης