Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χείμαρρος ο Lavrov κατακεραύνωσε τη Δύση: Μεγάλος κίνδυνος Παγκοσμίου Πολέμου λόγω ΗΠΑ - Θερμό επεισόδιο με Blinken

Χείμαρρος ο Lavrov κατακεραύνωσε τη Δύση: Μεγάλος κίνδυνος Παγκοσμίου Πολέμου λόγω ΗΠΑ - Θερμό επεισόδιο με Blinken
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον Αμερικανό ομόλογό του, Antony Blinken
Σχετικά Άρθρα
Πραγματικός χείμαρρος ήταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, ο οποίος από το βήμα του ΟΗΕ εξέθεσε τους πραγματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα ενώ απέδωσε την ευθύνη για την κρίση στην Ουκρανία στις ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken καταλογίζοντας στην Ουάσινγκτον τεράστιες ευθύνες για το γεγονός πως η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει την απειλή ενός Παγκοσμίου Πολέμου.
«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναμείχθηκαν ανοιχτά στην Ουκρανία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και υπάρχουν ενδείξεις ότι δημιούργησαν την κρίση σε αυτή τη χώρα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και την εμφάνιση ανεξάρτητων κρατών στη θέση της, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν παρέμβει κατάφωρα και ανοιχτά στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.
Όπως παραδέχτηκε δημόσια, και μάλιστα περήφανα στο τέλος η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland το 2013, η Ουάσιγκτον ξόδεψε 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει πολιτικούς στο Κίεβο που είναι υποτακτικοί στη Δύση.
Όλα τα στοιχεία για τον τρόπο σχεδιασμού της ουκρανικής κρίσης έχουν δημοσιοποιηθεί εδώ και καιρό, αλλά γίνονται προσπάθειες να υποβαθμιστούν με κάθε τρόπο, να αναιρεθεί ολόκληρη η ιστορία μέχρι το 2014», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Επίθεση στον Blinken για την Ουκρανία
 
Η Ρωσία δεν εγκαταλείπει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, αν το ήθελαν οι ΗΠΑ, θα μπορούσαν να διατάξουν το Κίεβο να ακυρώσει το διάταγμα που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, τόνισε ο Lavrov.
«Μιλώντας για διαπραγματεύσεις - δεν τις εγκαταλείπουμε ούτε τώρα, ο Πρόεδρος Putin έχει μιλήσει για αυτό πολλές φορές ακόμη και πρόσφατα», σημείωσε.
Απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, ο Lavrov υπογράμμισε ότι ο Zelensky υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις.
«Εάν οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται τόσο πολύ γι' αυτό, νομίζω ότι δεν θα είναι δύσκολο να διατάξουν την ακύρωση αυτού του διατάγματος του Zelensky», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, καρφώνοντας τον Blinken, ο οποίος βρισκόταν σε κατάσταση εμφανούς αμηχανίας.
Νωρίτερα ο Blinken ισχυρίστηκε ότι «η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σχεδόν καθημερινά στην Ουκρανία».
Επιπλέον, υποστήριξε ότι η Δύση εκμεταλλεύεται τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ σύμφωνα με τις δικές της εγωιστικές γεωπολιτικές ανάγκες.
Επιπροσθέτως, η Δύση παραβίασε την αρχή της αυτοδιάθεσης όταν υποστήριξε τις ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου μετά τα δημοψηφίσματα στην Κριμαία και το Donbass, τόνισε ο Lavrov.

Μεγάλος κίνδυνος Παγκοσμίου Πολέμου

Έτσι, η Δύση φέρει άμεση ευθύνη για την κατάρρευση της Ουκρανίας και την υποκίνηση εμφυλίου πολέμου εκεί, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Αν το ΝΑΤΟ δεν είχε απορρίψει τις προτάσεις για συνεργασία με τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), η τρέχουσα κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, δήλωσε.
Ταυτόχρονα, η ΕΕ θέλει να παραχωρήσει ένταξη στους «Ναζί» χωρίς αυτοί να περιμένουν στην ουρά, ενώ η Σερβία και η Τουρκία πρέπει να περιμένουν χρόνια, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
Συνολικά, η Δύση δεν έχει επιχειρήματα για έναν ειλικρινή διάλογο για την Ουκρανία, σημείωσε ο Lavrov, τονίζοντας πώς σήμερα είναι ιδιαίτερα μεγάλος ο κίνδυνος μίας παγκόσμιας σύγκρουσης.

Η Δύση καταστρατήγησε τη Συμφωνία του Μινσκ

Η Δύση καταστρατήγησε την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ και ως εκ τούτου είναι άμεσα υπεύθυνη για τη «διάσπαση της Ουκρανίας» και την υποκίνηση εμφυλίου πολέμου,  υπογράμμισε ο Lavrov.
«Η Δύση, που κατέστρεψε την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ, είναι άμεσα υπεύθυνη για τη διάλυση της Ουκρανίας και για την υποκίνηση εμφυλίου πολέμου εκεί», σημείωσε.
Το καθεστώς του Κιέβου δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τους κατοίκους της Κριμαίας και του Donbass επομένως υποστηρίζοντας το Κίεβο η Δύση παραβιάζει το δικαίωμα αυτών των περιοχών για αυτοδιάθεση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
«Η άνευ όρων υποστήριξη από τις δυτικές πρωτεύουσες στις ενέργειες του εγκληματικού καθεστώτος του Κιέβου δεν είναι παρά παραβίαση της αρχής της αυτοδιάθεσης σε σχέση με την Κριμαία και το
Donbass», είπε.
Αναφερόμενος στην αρχή των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών, η οποία κατοχυρώνεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπερτόνισε: «Οι δυτικοί διπλωμάτες και πολιτικοί κλείνουν τα μάτια σε αυτόν τον σημαντικότερο κανόνα του διεθνούς δικαίου, όταν πρόκειται για την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι βαθύτεροι λόγοι και η ουσία αυτού που συμβαίνει εκεί».
Υποστήριξε ότι η Διακήρυξη του 1970 του ΟΗΕ για τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου σχετικά με τις Φιλικές Σχέσεις και τη Συνεργασία μεταξύ των Κρατών, που εγκρίθηκε ομόφωνα κατοχυρώνει ότι η αρχή του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας ισχύει για «κράτη που ασπάζονται την αρχή των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών και κατά συνέπεια έχουν κυβερνήσεις που εκπροσωπούν όλους τους ανθρώπους που ζουν σε μια δεδομένη περιοχή».
«Είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι οι Ουκρανοί νεοναζί που κατέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο ως αποτέλεσμα πραξικοπήματος δεν αντιπροσώπευαν τον πληθυσμό της Κριμαίας και του Donbass» είπε ο Lavrov.

Η Δύση αποφεύγει μία ουσιαστική συζήτηση

H Δύση αποφεύγει μια ουσιαστική συζήτηση που βασίζεται στις απαιτήσεις του Χάρτη του ΟΗΕ,
καθώς δεν έχει επιχειρήματα για έναν ειλικρινή διάλογο για θέματα που σχετίζονται με την Ουκρανία, συνέχισε ο χειμαρρώδης Lavrov.
«Μια ουσιαστική συνομιλία βασισμένη σε γεγονότα και σεβασμό όλων των απαιτήσεων του ΟΗΕ αποφεύγεται από τη Δύση. Φαίνεται να μην έχει επιχειρήματα για έναν ειλικρινή διάλογο», είπε ο Ρώσος υπουργός.
Ο Lavrov επισήμανε ότι στις δηλώσεις των δυτικών, η Μόσχα «μπορεί να ακούσει μόνο συνθήματα, όπως εισβολή, επιθετικότητα και προσάρτηση».
«Δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος, για το πώς εδώ και χρόνια υποθάλπουν ένα κραυγαλέα ναζιστικό καθεστώς που ξαναγράφει ανοιχτά τα αποτελέσματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την ιστορία του λαού του», υπογράμμισε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης