Διεθνή

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% - 5,5% - Πιθανή άλλη μία αύξηση κατά 0,25% ως το τέλος του 2023

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% - 5,5% - Πιθανή άλλη μία αύξηση κατά 0,25% ως το τέλος του 2023
Aμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Fed...
Διατήρηση των επιτοκίων στο τρέχον εύρος του 5,25% - 5,5% αποφάσισε στη συνεδρίαση της 20ής Σεπτεμβρίου η Federal Reserve, παγώνοντας, αν και με επιφύλαξη, το έργο της νομισματικής σύσφιξης...
Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια, ενώ έδειξε ότι μπορεί να προχωρήσει σε ακόμη μία αύξηση 0,25% πριν από το τέλος του έτους.
Παράλληλα, οι μειώσεις που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν μάλλον θα είναι λιγότερες και μικρότερες του αναμενομένου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της, η εν λόγω τελική αύξηση, εάν πραγματοποιηθεί, θα γίνει στον τρέχοντα κύκλο, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο 12 επιτοκιακών αυξήσεων από τότε που ξεκίνησε η νομισματική σύσφιξη στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2022.
Πάντως, οι αγορές είχαν προεξοφλήσει πλήρως τη μη κίνηση της Fed, γεγονός που διατήρησε το επιτόκιο των κεφαλαίων Fed στο εύρος μεταξύ 5,25%-5%, το υψηλότερο των τελευταίων 22 ετών.
Σημειώνεται πως το επιτόκιο της Fed καθορίζει τι χρεώνουν οι τράπεζες η μία στην άλλη για δανεισμό μίας ημέρας, αλλά ως κόστος χρήματος διαχέεται σε πολλές μορφές καταναλωτικού χρέους.
Από την άλλη, παρά τη βεβαιότητα της μη αύξησης, στην αγορά υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα ως προς του πού «το πάνε» οι Αμερικανοί policymakers.
Κρίνοντας από έγγραφα που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη, φαίνεται πως κατευθυνόμαστε προς πιο περιοριστική πολιτική, με λίγο υψηλότερο μέγιστο επιτόκιο, το οποίο θα διατηρηθεί για μεγαλύτερο του αναμενομένου χρονικό διάστημα.
Βάσει του dot-plot της Fed, υπάρχει η ισχυρή πιθανότητα άλλης μίας αύξησης φέτος, την οποία θα ακολουθήσουν δύο μειώσεις επιτοκίων το 2024 - δύο λιγότερες από ό,τι υποδείχθηκε κατά την τελευταία ενημέρωση τον Ιούνιο.
Ως είναι ευνόητο, το επιτόκιο πολιτικής θα φτάσει το 5,1 τον Ιούνιο του 2024.

Μάκρο…

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από τους 19 συμμετέχοντες στη συνεδρίαση της Fed, 12 ζητούν άλλη μία επιτοκιακή αύξηση ενώ 7 τάσσονται «κατά».
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόβλεψη για το επιτόκιο των Fed Funds κινήθηκε επίσης υψηλότερα για το 2025, με τη διάμεση προοπτική στο 3,9%, έναντι 3,4% προηγουμένως.
Τα μέλη της FOMC (Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς της Fed) επεσήμαναν πως μακροπρόθεσμα, ήτοι μέχρι το 2026, το επιτόκιο κεφαλαίων θα διαμορφωθεί στο 2,9%.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα περιοριστικό εύρος, πολύ μακριά από αυτό που η Fed θεωρεί «ουδέτερο», όπερ σημαίνει πως η οικονομία θα αργήσει να χαλαρώσει…
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η επιτροπή προσέφερε μια ματιά στο 2026.
Το μακροπρόθεσμο αναμενόμενο ουδέτερο επιτόκιο διατηρήθηκε στο 2,5%.
Πέρα από τις προβλέψεις για τα επιτόκια, τα μέλη της FOMC αναθεώρησαν απότομα τις προσδοκίες τους για την οικονομική ανάπτυξη το 2023, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,1%, ήτοι σε υπερδιπλάσια επίπεδα από την εκτίμηση του Ιουνίου και ενδεικτικό ότι τα μέλη δεν προβλέπουν ύφεση σύντομα.
Οι προοπτικές του ΑΕΠ για το 2024 αυξήθηκαν στο 1,5%, από 1,1%.
Ο αναμενόμενος ρυθμός πληθωρισμού, όπως μετράται από τον δείκτη τιμών των βασικών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, κινήθηκε επίσης χαμηλότερα, στο 3,7%, μειωμένος κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο, όπως και οι προοπτικές για την ανεργία, που τώρα εκτιμώνται στο 3,8%, έναντι 4,1% προηγουμένως.
Η FOMC υποστήριξε ότι η οικονομική δραστηριότητα «επεκτείνεται με σταθερούς ρυθμούς», σε σύγκριση με τη λέξη «μέτρια», η οποία είχε χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες δηλώσεις.
Σημείωσε επίσης ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας «έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένουν ισχυρή».
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη ρητορική που περιέγραφε την εικόνα της απασχόλησης ως «στιβαρή».
Η εικόνα των θέσεων εργασίας ήταν σταθερή, με ανεργία 3,8% ελαφρώς υψηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Εκτός από τη διατήρηση των επιτοκίων σε σχετικά υψηλά επίπεδα, η Fed συνεχίζει να μειώνει τα ομόλογα που διακρατά (QT), μια διαδικασία που μείωσε τον ισολογισμό της κατά περίπου 815 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιούνιο του 2022.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν επίσης βελτιωθεί, αν και ο ετήσιος ρυθμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.
Ο δείκτης της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο έδειξε πως ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, τρέχει με ρυθμό 4,2%.
Καταγραφή_143.JPG
Eν κατακλείδι, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιτύχει την ήπια προσγείωση, μειώνοντας τον πληθωρισμό και, ταυτόχρονα, αποφεύγοντας την ύφεση.
Ωστόσο, το μέλλον είναι αβέβαιο και οι αξιωματούχοι της Fed επιμένουν να αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς σε ό,τι αφορά τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.

«Σήμα» Powell (Fed) για νέα αύξηση επιτοκίων: Σε περιοριστικό έδαφος η οικονομία μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός

Προς άγραν πειστικών δεδομένων ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί είναι οι Αμερικανοί policy makers, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Federal Reserve, Jay Powell, ο οποίος επαναβεβαίωσε την ισχυρή θέληση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των τιμών στα επίπεδα του 2%, που προσώρας τοποθετείται στο 3,2%.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως διαβεβαίωσε ο Jay Powell, η νομισματική πολιτική θα παραμείνει επί μακρόν περιοριστική…
Ο Powell σημείωσε ότι το πραγματικό ΑΕΠ έχει κινηθεί πάνω από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας και η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι ιδιαίτερα ισχυρή.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας έχει ανεβάσει ταχύτητα.
Επισήμανε, επίσης, ότι τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν βαρύνουν τις επενδύσεις.
Όσον αφορά την αγορά εργασίας, επισήμανε ότι η ζήτηση συνεχίζει να υπερβαίνει την προσφορά.
Σχετικά με τον πληθωρισμό, υπογράμμισε ότι παραμένει αρκετά πάνω από τον στόχο, αν και έχει μετριαστεί κάπως.
Όπως σημείωσε, η διαδικασία επαναφοράς του πληθωρισμού στον στόχο του 2% έχει ακόμα πολύ δρόμο.
Τόνισε, επίσης, ότι γνωρίζει πολύ καλά πώς ο πληθωρισμός είναι επώδυνος και επανέλαβε ότι η Fed είναι προσηλωμένη στην επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed δεν αποτελούν κάποιο σχέδιο δράσης και η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα δεδομένα που έχει σε κάθε συνεδρίαση.
Θα προχωρήσουμε προσεκτικά αλλά είμαστε διατεθειμένοι να αυξήσουμε τα επιτόκια αν χρειαστεί, διαμήνυσε ο Powell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης