Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκοτώνονται οι… σύμμαχοι: Στα άκρα οι σχέσεις Πολωνίας – Ουκρανίας μετά το embargo στα ουκρανικά σιτηρά και τις απειλές Zelensky

Σκοτώνονται οι… σύμμαχοι: Στα άκρα οι σχέσεις Πολωνίας – Ουκρανίας μετά το embargo στα ουκρανικά σιτηρά και τις απειλές Zelensky
Στο κόκκινο η ένταση μεταξύ Βαρσοβίας - Κιέβου - Ακυρώθηκε η συνάντηση Duda - Zelensky
Σχετικά Άρθρα
Τεταμένες είναι οι σχέσεις Πολωνίας – Ουκρανίας μετά την απόφαση της Βαρσοβίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας να σταματήσουν τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει επιβάλει τέτοια απαγόρευση στην ΕΕ.
Μάλιστα η Ουκρανία προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την εν λόγω απόφαση.
Ενδεικτική της έντασης που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών είναι η ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης μεταξύ του Πολωνού προέδρου Andrzej Duda και του Ουκρανού ομολόγου του Volodymyr Zelensky στο περιθώριο της 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Duda επικαλέστηκε «οργανωτικούς λόγους» για την ακύρωση της συνάντησης και δεν απέκλεισε να γίνει αργότερα.
Η συνάντηση ήταν σημαντική λόγω της διαμάχης, που ξέσπασε μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας μετά τη μονομερή απόφαση της Βαρσοβίας, να σταματήσει την εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
Αν και οι δύο πρόεδροι υποτίθεται ότι θα συζητούσαν για την πορεία της αποτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης, ένα άλλο «καυτό» θέμα θα ήταν αναμφίβολα το πολωνικό embargo στα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία και η ουκρανική καταγγελία στον ΠΟΕ.

Απειλές για επέκταση του καταλόγου


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki προειδοποίησε το Κίεβο ότι η Πολωνία μπορεί να επεκτείνει τον κατάλογο των προϊόντων που απαγορεύονται για εισαγωγή από την Ουκρανία εάν οι ουκρανικές αρχές συνεχίσουν να κλιμακώνουν τη σύγκρουση σχετικά με την απαγόρευση των ουκρανικών εισαγωγών τροφίμων.
«Προειδοποιώ τις ουκρανικές αρχές: εάν συνεχίσουν να κλιμακώνουν τις εντάσεις, θα προσθέσουμε περισσότερα προϊόντα στον κατάλογο των εμπορευμάτων που απαγορεύονται για εισαγωγή στην επικράτεια της Πολωνίας», είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Polsat TV.

Πολωνία: Κάποτε σύμμαχοι αλλά τώρα...

«Ήμασταν εμείς που ήμασταν που βοηθήσαμε πρώτοι την Ουκρανία και περιμένουμε να κατανοήσει τα συμφέροντά μας.
Θα προστατεύσουμε σθεναρά τα συμφέροντά μας.
Αυτό σημαίνει ότι, φυσικά, σεβόμαστε τα προβλήματα της ουκρανικής πλευράς, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό για εμάς είναι τα συμφέροντα των αγροτών μας, τα συμφέροντα του πολωνικού αγροτικού τομέα», επεσήμανε ο Πολωνός πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πολωνία δεν συμφωνεί με οποιεσδήποτε δικαστικές ενέργειες, εντολές ή αγωγές που θα υποβληθούν εναντίον της.
Όπως υπενθύμισε ο Morawiecki, οι προμήθειες ουκρανικών σιτηρών αποσταθεροποίησαν σε μεγάλο βαθμό την εγχώρια αγορά της Πολωνίας.
Στο πλαίσιο της άρνησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρατείνει το embargo στις προμήθειες σιτηρών από την Ουκρανία μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, η Μπρατισλάβα, η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία επέκτειναν την απαγόρευση εισαγωγών ουκρανικών γεωργικών προϊόντων σε εθνικό επίπεδο.
Ως απάντηση σε αυτές τις ενέργειες, το Κίεβο άρχισε τη διαδικασία υποβολής καταγγελίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της Μπρατισλάβας, της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας της Ουκρανίας και εκπρόσωπο Εμπορίου Taras Kachka, το Κίεβο θα πρέπει επίσης να απαντήσει στις ενέργειες της Βαρσοβίας και να επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία.

Ο... πνιγμένος

Το Κίεβο κατέθεσε αγωγές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας επειδή είχαν σταματήσει τις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (18/9/2023) το ουκρανικό υπουργείο Οικονομίας.
Η Ουκρανία αντέδρασε επιβάλλοντας embargo σε κρεμμύδια, ντομάτες, λάχανα και μήλα από την Πολωνία.
Λίγο μετά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Duda τόνισε: «Θα ήταν καλό για την Ουκρανία να θυμάται ότι λαμβάνει βοήθεια από εμάς και να θυμάται ότι είμαστε επίσης χώρα διέλευσης προς την Ουκρανία».
Σχετικά με την καταγγελία του ΠΟΕ από την Ουκρανία, ο Duda σημείωσε ότι εάν το Κίεβο την καταθέσει η Πολωνία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της στο δικαστήριο.
Επισημαίνοντας ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο για εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών και όχι για σιτηρά που διέρχονται από την Πολωνία, πρόσθεσε: «Υπάρχουν επιχειρηματικοί κύκλοι που έχουν συμφέροντα στην Ουκρανία και θα ήθελαν να πουλήσουν σιτηρά το συντομότερο δυνατό με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, πρέπει να αμυνθούμε απέναντι σε αυτό».
Ο Πολωνός πρόεδρος παρατήρησε ότι, η Ουκρανία θυμίζει έναν κολυμβητή που πνίγεται και αυτό είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί να «παρασύρει στα βάθη» τον διασώστη.
«Η Ουκρανία βρίσκεται... αναμφίβολα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», είπε ο Duda προσθέτοντας: «Φυσικά πρέπει να ενεργήσουμε για να προστατευτούμε από έναν πνιγμό που μας βλάπτει, γιατί αν ο πνιγμένος μας κάνει κακό και πνίξει τον διασώστη, δεν θα έχει καμία βοήθεια.
Επομένως, πρέπει να φροντίσουμε τα συμφέροντά μας και θα κάνουμε αυτό αποτελεσματικά και αποφασιστικά».

Δισεκατομμύρια σε στρατιωτική βοήθεια

Υπενθυμίζεται πως η πολωνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο και έχει δεχτεί περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες που διέφυγαν από την ουκρανική κρίση.
Ωστόσο, η διαμάχη μεταξύ της Ουκρανίας και των γειτόνων της -που είναι μέλη της ΕΕ- σχετικά με την απαγόρευση των ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών κλιμακώνεται με ραγδαίο ρυθμό.
Πριν από λίγες ημέρες, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία επέβαλαν απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, παρά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρατείνει το εμπάργκο πέρα από τις 15 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, οι ενώσεις αγροτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες διαμαρτυρήθηκαν για τα υπερβολικά φθηνά σιτηρά που πλημμύρισαν την Ευρώπη.
Σε απάντηση η Ουκρανία χαρακτήρισε την απόφαση των τριών χωρών παράνομη, λέγοντας ότι το Κίεβο θα την αμφισβητήσει στον ΠΟΕ.
Είπε επίσης πως η Ουκρανία ενδέχεται να επιβάλει αντίποινα για να προστατεύσει την οικονομία της.

Zakharova: Η Ουκρανία θα πνιγεί πιο γρήγορα, εάν ποντάρει σε «διασώστες» όπως η Πολωνία

 Βιτριολικό μήνυμα στον Πολωνό πρόεδρο Andrzej Duda απέστειλε η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova παρεμβαίνοντας στη σύγκρουση Βαρσοβίας – Κιέβου.
Η Zakharova υπενθύμισε στον Duda ότι η Βαρσοβία ήταν εκείνη που έριξε «την Ουκρανία στα βαθιά» συμμετέχοντας τακτικά στις αλλαγές καθεστώτος σε αυτή τη χώρα.
Η δήλωση αυτή της Zakharova αποτέλεσε σχόλιο στις δηλώσεις Duda, ο οποίος συνέκρινε το καθεστώς του Κιέβου με «έναν πνιγμένο».
Ο Πολωνός πρόεδρος σημείωσε ότι «ένα άτομο που πνίγεται είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί μπορεί να σε τραβήξει στο βάθος μπορεί απλά να πνίξει τον διασώστη του».
«Ποτέ πριν δεν συμφωνούσα με τον Duda τόσο πολύ όσο μετά από αυτή τη δήλωση. Όλα όσα είπε είναι σωστά.
Ωστόσο, λείπει μια μικρή, αλλά σημαντική λεπτομέρεια.
Ήταν η επίσημη Βαρσοβία, που συμμετείχε τακτικά στις αλλαγές καθεστώτος σε αυτή τη χώρα που βοήθησε μεταξύ άλλων να ρίξει την Ουκρανία στα βαθιά.
Και, για να βεβαιωθεί ότι ο Ουκρανός γείτονας δεν θα ξαναεμφανιστεί ποτέ, ολόκληρο το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των συμπονετικών πολωνικών αρχών, του δένουν με κάθε τρόπο τα πόδια: με οβίδες, drones, τανκς» σημείωσε η Zakharova στο κανάλι της στο Telegram.
«Με τέτοιου είδους "διασώστες", ο πνιγμένος είναι καταδικασμένος.
Ωστόσο, θα έπρεπε να είχε κατανοήσει τους κανόνες του παιχνιδιού όταν ήταν ακόμη στην ακτή», κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ρωσία: Η ένταση στις σχέσεις Πολωνίας - Ουκρανίας δεν θα επηρεάσει την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού

Η ένταση και η διχόνοια στις σχέσεις μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας είναι απίθανο να επηρεάσουν τις στρατιωτικές αποστολές προς το καθεστώς του Κιέβου, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Alexander Grushko.
«Είναι απίθανο να επηρεάσει τις στρατιωτικές αποστολές, επειδή όλες οι αποφάσεις στο πολιτικό επίπεδο και στις αντίστοιχες πρωτεύουσες έχουν ήδη ληφθεί», σημείωσε.
Ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε πάντως ότι αυτή η κατάσταση αποδεικνύει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν τελικά να ακολουθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.
«Αυτό είναι επίσης ένα σαφές μήνυμα ότι τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τηρήσουν αυστηρά τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, θα προστατεύσουν την αγορά τους.
Κανείς δεν χρειάζεται ανταγωνιστές, είτε στη γεωργία, στη βιομηχανία ή σε οποιονδήποτε άλλο τομέα», πρόσθεσε ο Grushko.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης