Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μείζον πολιτικό θέμα στη Γαλλία οι δεσμοί της Le Pen με τη Ρωσία - Τα δάνεια και από Ουγγαρία

Μείζον πολιτικό θέμα στη Γαλλία οι δεσμοί της Le Pen με τη Ρωσία - Τα δάνεια και από Ουγγαρία
Ανησυχώντας για τους κινδύνους φήμης, οι γαλλικές τράπεζες αποφεύγουν εδώ και καιρό να δανείσουν στο κόμμα που ανέλαβε η Le Pen το 2011 από τον πατέρα της
Σε αποπληρωμή των 6 εκατ. ευρώ που είχαν απομείνει από ένα δάνειο που όφειλε σε μια ρωσική εταιρεία που ονομάζεται Aviazapchast, προχώρησε το κόμμα Rassemblement National της Marine Le Pen, καθώς προσπαθεί να αμβλύνει τις επιθέσεις από αντιπάλους σχετικά με τους δεσμούς της με τη Ρωσία.
Το δάνειο που λήφθηκε αρχικά το 2014 τροφοδότησε την ανησυχία ότι η Le Pen βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου.
Ο έλεγχος των οικονομικών δεσμών μεταξύ του κόμματός της και της Μόσχας έχει ενταθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.
«Θέλαμε να αποπληρώσουμε το δάνειο όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε στους Financial Times ο ταμίας του κόμματος RN, Kévin Pfeffer, ο οποίος είναι επίσης βουλευτής στην Εθνοσυνέλευση.
Ο Pfeffer είπε ότι οι επανειλημμένοι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από τη γαλλική ρυθμιστική αρχή για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας έδειξαν ότι το δάνειο, που πρόκειται να αποπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2028, «δεν είχε προβλήματα», αλλά ότι η RN είχε ωστόσο αποφασίσει να αφήσει πίσω το θέμα.
«Ήταν ένα επιχείρημα κακής πίστης από τους αντιπάλους μας, αλλά δεν θα μπορούν πλέον να το χρησιμοποιούν εναντίον μας», είπε ο Pfeffer.

Δεν δίνουν δάνεια οι γαλλικές τράπεζες

Ανησυχώντας για τους κινδύνους φήμης, οι γαλλικές τράπεζες αποφεύγουν εδώ και καιρό να δανείσουν στο κόμμα που ανέλαβε η Le Pen το 2011 από τον πατέρα της, ο οποίος ήταν γνωστός για την εμπρηστική και, κατά καιρούς, ρατσιστική ρητορική.
Για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της τελευταίας της προεδρικής εκλογής το 2022, η Le Pen πήρε ένα προσωπικό δάνειο 10,7 εκατομμυρίων ευρώ από μια ουγγρική τράπεζα με δεσμούς με τον πρωθυπουργό Viktor Orbán.
Όμως, το 2014 το κόμμα στράφηκε για πρώτη φορά στη Ρωσία για χρηματοδότηση, λαμβάνοντας δάνειο 9,4 εκατ. ευρώ από την First Czech-Russia bank για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση πολιτικών δραστηριοτήτων και προεκλογικών εκστρατειών.
Αφού η ρωσική τράπεζα έδωσε το αρχικό δάνειο, τα μηνύματα που διέρρευσαν μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων, τα οποία είδαν οι FT, υποδηλώνουν ότι το Κρεμλίνο είχε ζητήσει το δάνειο ως ανταμοιβή για την πίστη της Le Pen.
Χαρακτήρισε αυτούς τους ισχυρισμούς «εξωφρενικούς και προσβλητικούς».
Όταν η τράπεζα κατέρρευσε το 2016, το δάνειο μεταφέρθηκε στην Aviazapchast, μια εταιρεία με έδρα τη Μόσχα που προμηθεύει ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη και εξαρτήματα στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.
Το 2020, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έθεσε την Aviazapchast υπό κυρώσεις για παραβίαση νόμου που στοχεύει να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία.
Ωστόσο, η εταιρεία δεν έχει πληγεί από κυρώσεις των ΗΠΑ ή της ΕΕ που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συνεχείς κριτικές

Από την εισβολή της Ρωσίας, η Le Pen βρίσκεται σε άμυνα σχετικά με την υποστήριξή της στον Vladimir Putin και τη Ρωσία.
Το 2014 υποστήριξε ανοιχτά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Και σε μια προσπάθεια να έχει τα διεθνή διαπιστευτήριά της όταν ήταν υποψήφια για πρόεδρος το 2017, η Le Pen συνάντησε τον Putin στη Μόσχα μόνο μήνες πριν από τις εκλογές στη Γαλλία.
Κατά τη διάρκεια της περσινής συζήτησης για τις προεδρικές εκλογές, όταν η Le Pen ήταν ξανά υποψήφια εναντίον του Emmanuel Macron, την κατηγόρησε ότι ήταν πολύ κοντά στη Ρωσία.
«Δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε σωστά τα συμφέροντα της Γαλλίας σε αυτό το θέμα, επειδή τα συμφέροντά σας συνδέονται με ανθρώπους κοντά στη ρωσική εξουσία», είπε ο πρόεδρος.
Το RN μπόρεσε να αποπληρώσει το ρωσικό δάνειο τώρα, επειδή κέρδισε 88 έδρες στις περσινές βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διπλασίασαν περίπου τα χρήματα που λαμβάνει ετησίως από το γαλλικό δημόσιο σύστημα χρηματοδότησης σε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό το αποτέλεσμα έκανε επίσης το RN το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση και το έβγαλε, για πρώτη φορά, από το περιθώριο στην καθημερινή λειτουργία και τους θεσμούς της κυβέρνησης.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τακτικά τη Le Pen να είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα μετά τον πρώην πρωθυπουργό Edouard Philippe, και έχει πει ότι πιθανότατα θα είναι υποψήφιος πρόεδρος για τέταρτη φορά το 2027.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης