Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λιτότητα ζητά η ΕΚΤ - Panetta: Να αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας

Λιτότητα ζητά η ΕΚΤ - Panetta: Να αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας
O Panetta προειδοποιεί πως είναι αναγκαίο να αποσυρθούν εγκαίρως τα μέτρα στήριξης της δημοσιονομικής ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Λιτότητα και άρση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ζητά η ΕΚΤ, προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός.
Ειδικότερα, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Fabio Panetta, προειδοποίησε ότι οι ακατάλληλες δημοσιονομικές πολιτικές έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τη ζήτηση σε τέτοιο βαθμό ώστε να χρειαστεί να αντιδράσει η νομισματική πολιτική. Σε ομιλία του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, ο Panetta δήλωσε ότι «έχει καταστεί αναγκαίο να αποσυρθούν εγκαίρως τα μέτρα στήριξης της δημοσιονομικής ενέργειας».
«Η αποτυχία να γίνει αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ώθηση της ζήτησης που θα επιδείνωνε τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα προκαλούσαν μια αντίδραση της νομισματικής πολιτικής», είπε ο ίδιος. «Αυτό θα ήταν εξαιρετικά αναποτελεσματικό, κάτι που μοιάζει με το να δίνεις με το ένα χέρι και να παίρνεις με το άλλο».
Η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να συνεργάζονται όταν το απαιτεί η κατάσταση, είπε. Η μεταξύ τους αλληλεπίδραση θα πρέπει να αντανακλά τις οικονομικές συνθήκες και όχι «άκαμπτους, προκαθορισμένους κανόνες», είπε. Για να συμβεί αυτό, η δημοσιονομική διακυβέρνηση πρέπει να έχει έναν βαθμό ευελιξίας, όπως «όταν επιτρέπουμε να ενεργοποιούνται σε εξαιρετικές περιστάσεις ρήτρες διαφυγής που παγώνουν προσωρινά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων», είπε ο ίδιος.
Ιδανικά, η δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να λειτουργήσει ώστε να εξομαλύνει τα σκαμπανεβάσματα της οικονομίας και ταυτόχρονα να προωθεί τις επενδύσεις για την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης, είπε.
«Και για να συμβάλλουν οι δημοσιονομικές πολιτικές τόσο στη σταθερότητα των τιμών όσο και στη μακροοικονομική σταθερότητα, πρέπει να συμπληρώνουν τη νομισματική πολιτική όταν χρειάζεται», είπε ο Panetta. «Η σταθερότητα των τιμών, με τη σειρά της, στηρίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, διατηρώντας το κόστος χρηματοδότησης της κυβέρνησης σε χαμηλά επίπεδα σε βάθος χρόνου».

Κεντρική δημοσιονομική πολιτική

Ο Panetta επανέλαβε την έκκλησή του «για ένα ενισχυμένο πλαίσιο παρακολούθησης και καθοδήγησης της συνολικής δημοσιονομικής κατεύθυνσης της ευρωζώνης, η οποία αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ομαλή αλληλεπίδραση νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην περιοχή μας».
Μια κρίσιμη πτυχή αυτού ήταν μια «σωστά σχεδιασμένη μόνιμη κεντρική δημοσιονομική πολιτική», είπε. Η απουσία αυτής θα άφηνε ελλιπή τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης και θα οδηγούσε σε έλλειμμα δημοσιονομικής αξιοπιστίας, είπε.
«Όπως έχω υποστηρίξει αλλού, είναι ψευδαίσθηση ότι η ευρωζώνη μπορεί να λειτουργήσει ομαλά χωρίς να υπάρχει κεντρική δημοσιονομική πολιτική», είπε. «Είναι πλέον καιρός να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες στο θεσμικό πλαίσιο της νομισματικής ένωσης, σύμφωνα με τις οποίες μια ενιαία νομισματική πολιτική συνυπάρχει με μια δημοσιονομική πολιτική που είναι κατακερματισμένη μεταξύ των εθνικών γραμμών».
«Επιπλέον, χωρίς μια μόνιμη κοινή δημοσιονομική ικανότητα με λειτουργία δανεισμού, η εξισορρόπηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, η σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και η αντιμετώπιση των σημαντικών επενδυτικών αναγκών της Ευρώπης θα είναι αδύνατη», συνέχισε. «Η αδυναμία των δημόσιων επενδύσεων στην ευρωζώνη, ιδίως κατά τα έτη που ακολούθησαν τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης