Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος οι εξαγωγές γερμανίου και γαλλίου από την Κίνα - Θα επωφεληθεί ο Μυτιληναίος;

Τέλος οι εξαγωγές γερμανίου και γαλλίου από την Κίνα - Θα επωφεληθεί ο Μυτιληναίος;
Ο ελληνικός βωξίτης είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε γάλλιο και σπάνιες γαίες όπως το σκάνδιο, το λανθάνιο και άλλα
Μηδενικές ήταν οι εξαγωγές προϊόντων γερμανίου και γαλλίου τον Αύγουστο από την Κίνα, αφού τέθηκαν σε ισχύ οι περιορισμοί των εξαγωγών για αυτά τα δύο μέταλλα που χρησιμοποιούνται κυρίως στην κατασκευής τσιπ.
Τα στοιχεία των τελωνείων έδειξαν ότι η Κίνα είχε μηδενικές εξαγωγές γερμανίου τον περασμένο μήνα, από 8,63 μετρικούς τόνους τον Ιούλιο, ανέφερε το Reuters.
Οι εξαγωγές γερμανίου τον Ιούλιο ήταν υπερδιπλάσιες από αυτές του Ιουνίου, καθώς οι αγορές αυξήθηκαν πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των περιορισμών που αποτελούν μέρος του κλιμακούμενου πολέμου της Κίνας με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Επίσης, δεν υπήρξαν εξαγωγές προϊόντων γαλλίου τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τους 5,15 τόνους που εξήχθησαν τον Ιούλιο.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το γερμάνιο και το γάλλιο δεν βρίσκονται φυσικά και είναι υποπροϊόντα των διυλιστηρίων άλλων μετάλλων.
Το γερμάνιο χρησιμοποιείται σε ηλιακά προϊόντα και οπτικές ίνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές εφαρμογές όπως τα γυαλιά νυχτερινής όρασης.
Το γάλλιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή της χημικής ένωσης αρσενιδίου του γαλλίου, η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή τσιπ ραδιοσυχνοτήτων για κινητά τηλέφωνα και δορυφορικές επικοινωνίες και ημιαγωγούς.
Επικαλούμενο ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επέβαλε νέους περιορισμούς που απαιτούν από τους εξαγωγείς να αναζητήσουν άδεια για την αποστολή ορισμένων ενώσεων γαλλίου και γερμανίου από την 1η Αυγούστου.
Οι αιτήσεις για αυτές τις άδειες εξαγωγής πρέπει να προσδιορίζουν τους εισαγωγείς και τους τελικούς χρήστες και να ορίζουν τον τρόπο χρήσης αυτών των μετάλλων.

Ο θησαυρός της Ελλάδας

Λόγω των ασταθών συνθηκών στο διεθνές εμπόριο, η ΕΕ επιδιώκει να καταστεί αυτάρκης στην προμήθεια ενέργειας και πρώτων υλών.
Στις πρώτες ύλες, το παράδειγμα του γαλλίου δείχνει τόσο ότι η ΕΕ μπορεί πράγματι να γίνει ανεξάρτητη, όσο και ότι η Ελλάδα δύναται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία.
«Στα βουνά της Βοιωτίας υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός.
Εκεί η εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος λειτουργεί τα μεγαλύτερα ορυχεία βωξίτη στην Ευρώπη.
Μάλιστα, ο βωξίτης που εξορύσσεται στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα πλούσιος όχι μόνο σε αλουμίνιο, αλλά και σε γάλλιο», είχε αναφέρει πρόσφατα η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.
«Μέχρι στιγμής, η ΕΕ καλύπτει το 71% των αναγκών της σε γάλλιο με εισαγωγές από την Κίνα.
Λόγω των ασταθών συνθηκών στο διεθνές εμπόριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά όμως ήδη εναλλακτικές λύσεις.
Σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι ο ελληνικός όμιλος Μυτιληναίος, στον οποίο ανήκει η Αλουμίνιον της Ελλάδος» είχε εξηγήσει η Handelsblatt.

Το αίτημα της ΕΕ στον Μυτιληναίο

«Τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας προσέγγισε με το ερώτημα εάν είμαστε σε θέση να παράγουμε γάλλιο», έχει επιβεβαιώσει στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Μυτιληναίος, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και κύριος μέτοχος της Mytilineos Holdings, ο οποίος τονίζει πως «θα μπορούσαμε να καλύψουμε τη ζήτηση σε γάλλιο ολόκληρης της Ε.Ε.».
Το γερμανικό μέσο εξηγεί πως «το γάλλιο είναι απαραίτητο για πολυάριθμες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας. Υπάρχει στα smartphones, στις ηλιακές κυψέλες, σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα, καθώς και σε τσιπ υπολογιστών.
Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κατατάσσει ως "στρατηγικής σημασίας". […] Ενώ οι περισσότεροι παραγωγοί αλουμινίου στην Ε.Ε. έχουν αποσυρθεί από την παραγωγή γαλλίου εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους και του κινεζικού ανταγωνισμού, η Μυτιληναίος λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια ένα πιλοτικό έργο παραγωγής γαλλίου στον Άγιο Νικόλαο στην κεντρική Ελλάδα.
Σήμερα, η εταιρεία Μυτιληναίος παράγει 900.000 τόνους αλουμίνας και 185.000 τόνους πρωτογενούς αλουμινίου ετησίως».
Η Handelsblatt αναφέρει τέλος πως «η ζήτηση της Ε.Ε. για γάλλιο ανέρχεται σε περίπου 40 τόνους ετησίως».
Ταυτοχρόνως οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Μυτιληναίος θα μπορούσε να εξορύξει περίπου 60 τόνους γαλλίου, «μία ποσότητα που θα έφτανε επομένως για την κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών, δεδομένου επιπλέον ότι "ο ελληνικός βωξίτης είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε γάλλιο και σπάνιες γαίες όπως το σκάνδιο, το λανθάνιο και άλλα", όπως εξηγεί ο Ευάγγελος Μυτιληναίος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης