Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lula (Βραζιλία) από ΟΗΕ: Τα BRICS είναι η απάντησή μας σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα - Θέλουμε πιο δίκαιο παγκόσμιο εμπόριο

Lula (Βραζιλία) από ΟΗΕ: Τα BRICS είναι η απάντησή μας σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα - Θέλουμε πιο δίκαιο παγκόσμιο εμπόριο
«Η έλλειψη ισότητας και οι ανισορροπίες στη διαχείριση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι απαράδεκτες» επεσήμανε από το βήμα του ΟΗΕ ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης
Τα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) είναι μια εναλλακτική στρατηγική πλατφόρμα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών καθώς οι παραδοσιακοί θεσμοί της διεθνούς οικονομικής διαχείρισης χάνουν την αξιοπιστία τους, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών.
«Η έλλειψη ισότητας και οι ανισορροπίες στη διαχείριση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι απαράδεκτες. […] Εν μέσω αυτής της αδράνειας προέκυψαν τα BRICS, τα οποία είναι μια στρατηγική πλατφόρμα για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βραζιλιάνος ηγέτης στην Γενική Συνέλευση της 78ης Συνόδου του ΟΗΕ.
Η πρόσφατη απόφαση που λήφθηκε από την ομάδα των πέντε χωρών να προσκαλέσει νέα μέλη να συνεργαστούν στη μορφή BRICS μετά τη σύνοδο του Γιοχάνεσμπουργκ τον Αύγουστο βοηθά «στην ενίσχυση των προσπαθειών για μια τάξη που θα αντικατοπτρίζει τον οικονομικό, γεωγραφικό και πολιτικό πλουραλισμό του 21ου αιώνα», δήλωσε ο βραζιλιάνος πρόεδρος.
«Είμαστε μια δύναμη που εργάζεται για την εγκαθίδρυση δικαιότερου παγκόσμιου εμπορίου υπό το πρίσμα της σοβαρής κρίσης των πολύπλευρων θεσμών», επεσήμανε.
Σημειώνεται πως η τελική απόφαση ώστε η Αργεντινή, την Αίγυπτο, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αιθιοπία να γίνουν πλήρη μέλη των BRICS ελήφθη στη σύνοδο κορυφής των BRICS που πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ υπό την προεδρία της Νότιας Αφρικής στα τέλη Αυγούστου.
Η ιδιότητα μέλους θα τεθεί σε ισχύ για αυτά τα κράτη από την 1η Ιανουαρίου 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης