Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Επί τα βελτίω αναθεώρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, στο 3% το 2023 – Επιβράδυνση στο 2,7% το 2024

ΟΟΣΑ: Επί τα βελτίω αναθεώρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, στο 3% το 2023 – Επιβράδυνση στο 2,7% το 2024
Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία
Στο 3% έναντι αρχικής εκτίμησης για επίδοση 2,7%, υπολογίζει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αναμένοντας ωστόσο επιβράδυνση στο 2,7% -έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,9%- για το επόμενο έτος.
Η αναθεώρηση για το τρέχον έτος αποδίδεται κυρίως στην εκτίμηση για το ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% έναντι 1,6% στην πρόβλεψη του Ιουνίου. «Η οικονομία των ΗΠΑ έχει αποδειχτεί περισσότερο ανθεκτική από τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, εν μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed)», αναφέρεται στην έκθεση.
Σε ό,τι αφορά στην Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως θα σημειωθεί ανάπτυξη 0,6% για το 2023 έναντι εκτίμησης για 0,9% τον Ιούνιο. Ο Οργανισμός προβλέπει πως η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα παρουσιάσει ύφεση 0,2% για το τρέχον έτος, έναντι μηδενικής ανάπτυξης που ανέμενε στην έκθεση του Ιουνίου.
Για το 2024, προβλέπεται πως η Ευρωζώνη θα παρουσιάσει ανάπτυξη 1,1% έναντι 1,5% στην προηγούμενη εκτίμηση. Για τη Γερμανία, προβλέπεται ανάπτυξη 0,9% έναντι 1,3% στην έκθεση του Ιουνίου.
Για τη Βρετανία, συγκεκριμένα, το 2023 αναμένεται ανάπτυξη 0,3% έναντι μηδενικής ανάπτυξης στις εκτιμήσεις του Ιουνίου. Για το 2024 αναμένεται ανάπτυξη 0,8% έναντι ανάπτυξης 1% στην έκθεση του Ιονίου.
Η Γαλλία θα καταγράψει ανάπτυξη 1%, η Ιταλία 0,8% και η Ισπανία 2,3% μέσα στο τρέχον έτος, ενώ για το 2024 ο ΟΟΣΑ περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2%, κατά 0,8% και κατά 1,9%, αντίστοιχα.
Για την Κίνα αναμένεται πως το 2023 θα εμφανίσει ανάπτυξη 5,1% έναντι 5,5% στην έκθεση του Ιουνίου. Για το 2024 αναμένεται ανάπτυξη 4,6% έναντι εκτίμησης για 5,1% τον Ιούνιο.

Πιο εκτεθειμένη η Ευρώπη από τις ΗΠΑ, στην εκτόξευση των τιμών πετρελαίου

Η Ευρώπη διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από τις ΗΠΑ από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, το οποίο καθιστά πιο δύσκολες τις προσπάθειες της να ξεφύγει από τη χαμηλή ανάπτυξη και τον υψηλό πληθωρισμό, δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Κλερ Λομπαρντέλι, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το προηγούμενο σοκ από τα άλματα των τιμών έχει ήδη εξελιχθεί πολύ διαφορετικά στις δύο οικονομικές περιοχές, καθώς η Ευρώπη είναι μεγάλος εισαγωγέας ενέργειας, ενώ η ζήτηση των ΗΠΑ δεν έχει πληγεί πολύ, δήλωσε η Λομπαρντέλι σε δημοσιογράφους στο Παρίσι την Τρίτη.
Αυτή η απόκλιση αντικατοπτρίζεται στις νέες προβλέψεις του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα, οι οποίες περιελάμβαναν ανοδικές αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ και περικοπές στις εκτιμήσεις για την ευρωζώνη, σημείωσε η ίδια.
Η άνοδος κατά 25% στις τιμές του πετρελαίου από τον Μάιο τροφοδοτεί τις τιμές καταναλωτή σε ορισμένες χώρες με τρόπο που είναι «προφανώς ανεπιθύμητος», προειδοποίησε. Το πετρέλαιο έφτασε σε υψηλό 10 μηνών την Τρίτη, καθώς οι περικοπές στην παραγωγή πό τον ΟΠΕΚ+ έχουν συσφίξει την προσφορά στην αγορά.
«Ο αντίκτυπος προφανώς θα είναι, όπως έχουμε μάθει, συμπίεση των προϋπολογισμών των νοικοκυριών και της ζήτησης», είπε. «Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό στον οποίο οι χώρες εκτίθενται στην τιμή του πετρελαίου και αυτό εξαρτάται από τη σχετική τους θέση ως εισαγωγέα ή εξαγωγέα» πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης