Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάφλεξη στο Nagorno Karabakh: Προελαύνει ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν, 27 νεκροί - Φόβοι για πραξικόπημα στην Αρμενία

Ανάφλεξη στο Nagorno Karabakh: Προελαύνει ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν, 27 νεκροί - Φόβοι για πραξικόπημα στην Αρμενία
Η Ρωσία κάλεσε τα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν σε μια πολιτική και διπλωματική διευθέτηση
Την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακα Nagorno Karabakh ανακοίνωσε την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, σηματοδοτώντας εκ νέου ανάφλεξη στη γύρω περιοχή…
Το Μπακού διεμήνυσε ότι στόχος είναι να διασφαλίσει την τήρηση των συμπεφωνηθέντων, δηλαδή τον αφοπλισμό και την απόσυρση του αρμενικού στρατού από το έδαφος του Nagorno Karabakh.
Το Ερεβάν, με τη σειρά του, δήλωσε ότι το Μπακού επιδιώκει να «ολοκληρώσει την πολιτική της εθνοκάθαρσης» και ότι οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι παρούσες στο Nagorno Karabakh.
Από τη μεριά της, η Ρωσία κάλεσε τα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν σε μια πολιτική και διπλωματική διευθέτηση.
Παράλληλα, ο Αρμένιος πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan κατήγγειλε εκείνους που καλούν σε «πραξικόπημα» στη χώρα του, μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε το Αζερμπαϊτζάν.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ορισμένα άτομα, σε ορισμένες δυνάμεις να κάνουν πραξικόπημα στην Αρμενία.
Υπάρχουν ήδη εκκλήσεις από διάφορα μέρη για πραξικόπημα στην Αρμενία», είπε στο διάγγελμά του προς το έθνος.

Το χρονικό των εχθροπραξιών


Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι κατέλαβε περισσότερες από 60 θέσεις των αυτονομιστών Αρμενίων κατά τις επιχειρήσεις του στο Nagorno Karabakh.
«Περισσότερες από 60 θέσεις μάχης των (σ.σ. αυτονομιστικών) αρμενικών δυνάμεων είναι πλέον υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεών μας» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο Anar Eivazov, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ένας Αρμένιος αυτονομιστής αξιωματούχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι κατά τις επιχειρήσεις αυτές σκοτώθηκαν 27 άνθρωποι και λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι τραυματίστηκαν άλλοι 138, εκ των οποίων οι 29 είναι άμαχοι.
Προηγουμένως, το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την έναρξη τοπικών αντιτρομοκρατικών μέτρων στο Nagorno Karabakh.
Το Υπουργείο Άμυνας της χώρας δήλωσε ότι σκοπεύει να διασφαλίσει τις διατάξεις της τριμερούς συμφωνίας των ηγετών του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και της Ρωσίας με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου 2020, καθώς και να σταματήσει τις «ευρείας κλίμακας προκλήσεις στην οικονομική περιοχή του Karabakh».
Σκοπός των μέτρων, σύμφωνα με το Αζερμπαϊτζάν, είναι επίσης ο αφοπλισμός, η απόσυρση του αρμενικού στρατού από τα διαφιλονικούμενα εδάφη και η εξουδετέρωση της αρμενικής στρατιωτικής τους υποδομής.
Το Μπακού, όπως επισημαίνει, σκοπεύει να διασφαλίσει την «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν» και την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού, των δημοσίων υπαλλήλων και του στρατιωτικού προσωπικού του Αζερμπαϊτζάν.
Διευκρίνισε δε ότι στόχοι είναι μόνον οι θέσεις των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα σημεία βολής τους, καθώς και τα μαχητικά μέσα και οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Επίσης, ενημέρωσε τη διοίκηση του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος και την ηγεσία του τουρκο-ρωσικού κέντρου παρακολούθησης για τα σχέδιά του.
O επικεφαλής του τμήματος Zakir Hasanov ενημέρωσε για την κατάσταση τον Τούρκο συνάδελφό του Yasar Guler.
Ο Guler, με τη σειρά του, διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία «ακόμα και σήμερα είναι δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν».



Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Pashinyan κατήγγειλε εκείνους που καλούν σε «πραξικόπημα» στη χώρα του.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ορισμένα άτομα, σε ορισμένες δυνάμεις να κάνουν πραξικόπημα στην Αρμενία.
Υπάρχουν ήδη εκκλήσεις από διάφορα μέρη για πραξικόπημα στην Αρμενία», είπε.
Την ίδια ώρα η αρμενική τηλεόραση μετέδιδε ότι εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης, στο Eρεβάν.
Κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να διαδηλώσουν στις 18.00 (ώρα Ελλάδας).
Η αντιπολίτευση έχει προσπαθήσει πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια να ανατρέψει τον Pashinyan, κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για την ήττα στον σύντομο πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, το φθινόπωρο του 2020.
Τότε, οι μαζικές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν ανάγκασαν τον Pashinyan να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
O ίδιος ο Pashinyan αναδείχθηκε πρωθυπουργός μετά τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας του 2018.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του μπλοκ Μητέρα Αρμενία, Andranik Tevanyan, ζήτησε να παραπεμφθεί ο Pashinyan.
Ο Tevanyan σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να ενωθούν όλες οι δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των εξωκοινοβουλευτικών.
Κάλεσε επίσης τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία και να επιτύχουν μαζί λύσεις στα ζητήματα οργανωμένα.
Ο αστυνομικός κλοιός άντεξε στην πρώτη απόπειρα επίθεσης, και οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας συνεχίζονται.
Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας της Αρμενίας δήλωσε ότι θα λάβει μέτρα για να «εξουδετερώσει κάθε ενέργεια» που αποσταθεροποιεί την εσωτερική ασφάλεια.
δσσδδσσδ.JPG
Ο συνιδρυτής και συντονιστής της πρωτοβουλίας HayaKve (Αρμενική ψήφος) Avetik Chalabyan κάλεσε τον κόσμο να μην εγκαταλείψει την πλατεία Δημοκρατίας.
«Ετοιμαστείτε για έναν μακρύ αγώνα.
Συνεχίζουμε να μένουμε εδώ και αύριο θα παραλύσουμε ολόκληρη την πόλη», είπε.

Επικοινωνία με Γαλλία και ΗΠΑ


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Pashinyan.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Pashinyan, τη Nazeli Baghdasarian, ο Pashinyan και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Anthony Blinken υπογράμμισαν ότι είναι «απαράδεκτη» η προσφυγή στη βία και τόνισαν ότι είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθούν οι διεθνείς μηχανισμοί αποκλιμάκωσης.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είπε στον Αρμένιο πρωθυπουργό ότι θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Καύκασο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει ότι το Αζερμπαϊτζάν θα σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Nagorno-Karabakh και θα ξεκινήσει διάλογο.
Αυτό ανέφερε σε δήλωση του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν στο Nagorno-Karabakh και καλούν το Αζερμπαϊτζάν να τις σταματήσει αμέσως», δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού τμήματος εξωτερικής πολιτικής.
«Αυτές οι ενέργειες επιδεινώνουν την ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση και υπονομεύουν τις προοπτικές για την επίτευξη ειρήνης.
Έχουμε καταστήσει προηγουμένως σαφές στο Αζερμπαϊτζάν ότι ότι η χρήση βίας για την επίλυση διαφορών είναι απαράδεκτη και αντίθετη με τις προσπάθειες δημιουργίας των συνθηκών για μια δίκαιη και αξιοπρεπή ειρήνη στην περιοχή.
Ζητούμε την άμεση παύση εχθροπραξιών και για διάλογο με σεβασμό μεταξύ του Μπακού και των εκπροσώπων των κατοίκων του Nagorno-Karabakh»

Κατάσταση στο πεδίο

Το Μπακού δήλωσε ότι ο στρατός της Αρμενίας πυροβολούσε από εγκαταστάσεις πυροβολικού κατά των θέσεων του στρατού του Αζερμπαϊτζάν που σταθμεύουν στην κατεύθυνση της περιοχής Άγκνταμ.
Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν λαμβάνουν μέτρα αντιποίνων.
Για να εκκενώσει την επικίνδυνη ζώνη στο Nagorno-Karabakh στον δρόμο Λατσίν και σε άλλες κατευθύνσεις, το Αζερμπαϊτζάν δημιούργησε ανθρωπιστικούς διαδρόμους και σημεία υποδοχής.
Οι πολίτες κλήθηκαν να μείνουν μακριά από στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Το Αζερμπαϊτζάν διέψευσε τις πληροφορίες που διαδόθηκαν στο αρμενικό τμήμα των κοινωνικών δικτύων σχετικά με τον βομβαρδισμό πολιτικών αντικειμένων στο Karabakh από τις μονάδες της δημοκρατίας.
Το Μπακού πρόσθεσε ότι «μόνο οι νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι είναι απενεργοποιημένοι».
Η αντίδραση της Αρμενίας
To Ερεβάν, από τη μεριά του, δήλωσε ότι οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι παρούσες στο Nagorno-Karabakh και ότι «ψευδής δήλωση» για το αντίθετο συνεχίζει να βρίσκεται στις επίσημες εκθέσεις του Αζερμπαϊτζάν και στα μέσα ενημέρωσης.
Και σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, από τις 14:00 (13:00 ώρα Μόσχας) η κατάσταση στα σύνορα της χώρας είναι σχετικά σταθερή.
Η Αρμενία πιστεύει ότι «το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε άλλη μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του λαού του Nagorno-Karabakh, επιδιώκοντας να ολοκληρώσει την πολιτική της εθνοκάθαρσης».
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητήσει την κατάσταση. Δήλωσε ότι η κατάσταση στα σύνορα της Αρμενίας είναι σταθερή και το Ερεβάν δεν σκοπεύει να κάνει βιαστικά βήματα.
Επίσης, σύμφωνα με τον Pashinyan, οι Ρώσοι πρέπει να ανταποκριθούν στην κατάσταση στο Nagorno-Karabakh.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται κοντά στο κτίριο της κυβέρνησης της Αρμενίας στο κέντρο του Ερεβάν .
Περίπου 500 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, οι διαδηλωτές κατηγορούν την ηγεσία της χώρας και προσωπικά τον Pashinyan ότι οι πολιτικές τους οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση στο Karabakh.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης