Τελευταία Νέα
Διεθνή

IIF: Aύξηση ρεκόρ για το παγκόσμιο χρέος, στα 307 τρισ. δολ.

IIF: Aύξηση ρεκόρ για το παγκόσμιο χρέος, στα 307 τρισ. δολ.
O λόγος χρέους προς ΑΕΠ φτάνει πλέον το 336%, έχοντας αυξηθεί τα δύο τελευταία τρίμηνα, ενώ πριν το 2023 ο δείκτης χρέους ήταν σε πτωτική τροχιά για επτά διαδοχικά τρίμηνα
Στα 307 τρισ. δολ. έφτασε το β' τρίμηνο του 2023 το παγκόσμιο χρέος παρά τα αυξημένα επιτόκια που περιορίζουν την τραπεζική πίστωση, με αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία να οδηγούν την άνοδο, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).
Ειδικότερα, σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο αναφέρει ότι το παγκόσμιο χρέος σε όρους δολαρίων αυξήθηκε κατά 10 τρισ. δολ. το α' εξάμηνο του 2023 και κατά 100 τρισ. δολ. την τελευταία δεκαετία.
Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ φτάνει πλέον το 336%, έχοντας αυξηθεί τα δύο τελευταία τρίμηνα, ενώ πριν το 2023 ο δείκτης χρέους ήταν σε πτωτική τροχιά για επτά διαδοχικά τρίμηνα.
Η βραδύτερη ανάπτυξη σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των αυξήσεων στις τιμές, βρίσκονται πίσω από την αύξηση του δείκτη χρέους, σημειώνεται στην έκθεση.
Περισσότερο από το 80% της τελευταίας αύξησης στο χρέος προήλθε από τον ανεπτυγμένο κόσμο με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τη Γαλλία να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, οι μεγαλύτερες αυξήσεις προήλθαν από τις μεγαλύτερες οικονομίες, δηλαδή την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία, σύμφωνα με την έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης