Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο «βασιλιάς των ομολόγων» Gundlach προειδοποιεί: Βλέπω «δαίμονες στον ορίζοντα» για τις μετοχές και καταστροφική ύφεση

Ο «βασιλιάς των ομολόγων» Gundlach προειδοποιεί: Βλέπω «δαίμονες στον ορίζοντα» για τις μετοχές και καταστροφική ύφεση
Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite σημείωσαν άνοδο 16% και 31%, αντίστοιχα, φέτος, αλλά η συνέχεια προβλέπεται κατηφορική…
Σε σειρά προειδοποιήσεων σχετικά με το χρηματιστήριο, το δολάριο και την επερχόμενη ύφεση προέβη ο βασιλιάς των ομολόγων, κατά κόσμον Jeffrey Gundlach, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Future Proof την περασμένη εβδομάδα.
Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite σημείωσαν άνοδο 16% και 31% αντίστοιχα φέτος, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν την ώθηση που μπορεί να δώσει στις εταιρείες η τεχνητή νοημοσύνη και οι μελλοντικές μειώσεις στα επιτόκια.
Ωστόσο, παραβλέπουν τους «δαίμονες στον ορίζοντα», προειδοποίησε ο Gundlach.
Ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της DoubleLine Capital θεωρεί την παραπαίουσα οικονομία των ΗΠΑ ως βασική ανησυχία.
Όπως επεσήμανε, έρχεται τσουνάμι απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, οι καταναλωτές αισθάνονται ήδη πίεση από τα ποσά ρεκόρ με τα οποία έχουν χρεώσει τις πιστωτικές κάρτες τους, και όλα αυτά βέβαια αποτελούν κόκκινες σημαίες.
Σημείωσε δε την ανατριχιαστική επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια και την πρόκληση για τις μικρές επιχειρήσεις να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους με πολύ υψηλότερα επιτόκια.
«Η οικονομία σίγουρα αποδυναμώνεται», είπε ο Gundlach.
«Νομίζω ότι οι δείκτες γίνονται πραγματικά πειστικοί από αυτή την άποψη», είπε σχετικά με την προοπτική ύφεσης.
Ο διαχειριστής κεφαλαίων -του οποίου το παρατσούκλι είναι ο «Βασιλιάς του ομολόγων»- υποστήριξε επίσης ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει ενισχυθεί φέτος από ένα επικίνδυνο και μη βιώσιμο ποσό κρατικών δαπανών.
«Η οικονομία αναπτύσσεται μόνο επειδή έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 8% του ΑΕΠ» είπε.
«Σήμερα, βιώνουμε την ίδια κατάσταση όπως τότε, που βρισκόμασταν στα βάθη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης».
Ο Gundlach υπογράμμισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρηματοδότησε το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών της με χαμηλά επιτόκια.
Ωστόσο, ο πόλεμος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά του πληθωρισμού την οδήγησε να αυξήσει τα επιτόκια από σχεδόν μηδέν σε πάνω από 5% από την περασμένη άνοιξη, πράγμα που σημαίνει ότι οι τόκοι της κυβέρνησης, που αποτιμώνται σε τρισεκατομμύρια δολάρια χρέους, είναι έτοιμες να εκτιναχθούν.
«Αυτό το χρέος που λήγει είναι απλώς καταστροφικό», είπε ο Gundlach.
«Η Fed δεν μπορεί να έχει επιτόκια στο 5%, 6% και να τα κρατήσει εκεί για τα επόμενα χρόνια χωρίς να χρεοκοπήσει αυτή τη χώρα».
«Νομίζω ότι θέλουν η οικονομία να επιβραδυνθεί γρήγορα και τα επιτόκια να υποχωρήσουν ξανά, γιατί, αν δεν συμβεί αυτό σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουν θέσει, θα υπάρξει άδοξα», πρόσθεσε.
Πράγματι, ο Gundlach πρότεινε ότι η Fed μπορεί να τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων της και προέβλεψε ότι η κεντρική τράπεζα θα έκανε την πρώτη της μείωση στα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Το δολάριο… ασθενεί

Ο βετεράνος επενδυτής έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για το δολάριο, προειδοποιώντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι πιθανό να προχωρήσει σε επιθετική δημοσιονομική πολιτική κατά την επόμενη οικονομική ύφεση και να βρεθεί στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης.
«Νομίζω ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί τρομερά ενόψει της επόμενης ύφεση»ς, είπε.
«Η απάντηση στην επόμενη ύφεση θα είναι μια πλήρης καταστροφή σε σχέση με τη δημοσιονομική μας θέση, και τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρεοκοπήσει, ότι δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας».
Ο Gundlach πρότεινε ότι η συνειδητοποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πλήρη εγκατάλειψη» του δολαρίου και σε μια αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ευρύτερη τάση αποδολαριοποίησης.
«Αν δεν το δεις να έρχεται τώρα, είσαι απλώς μια στρουθοκάμηλος με το κεφάλι σου στην άμμο», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης