Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρνείται η Σαουδική Αραβία τη... χειραγώγηση των τιμών πετρελαίου

Αρνείται η Σαουδική Αραβία τη... χειραγώγηση των τιμών πετρελαίου
Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος θαλάσσιος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο
Να αντικρούσει τις κατηγορίες ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συμφώνησαν για να χειραγωγήσουν τις τιμές του πετρελαίου, προσπάθησε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, τονίζοντας ότι η απόφαση του Ριάντ και της Μόσχας να επεκτείνουν τις περικοπές στην προσφορά αργού πετρελαίου δεν αφορά «την αύξηση των τιμών».
«Μπορούμε να μειώσουμε περισσότερο ή μπορούμε να αυξήσουμε, αυτό ήταν ένα θέμα που θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα.
Δεν πρόκειται, ξανά, για την αύξηση των τιμών», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στο Κάλγκαρι.
«Για να πάρουμε την απόφαση την κατάλληλη στιγμή, όταν έχουμε τα δεδομένα και όταν έχουμε τη σαφήνεια που θα μας οδηγούσε σε πολύ μεγαλύτερη ζώνη άνεσης για να λάβουμε αυτήν την απόφαση».
Ορισμένα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του, γνωστών ως OPEC+, εφαρμόζουν 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα συνδυασμένων εθελοντικών μειώσεων — κάτι που δεν εμπίπτει στις ομόφωνα συμφωνηθείσες πολιτικές του OPEC+ — μέχρι το τέλος του 2024.
Στην κορυφή, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανακοίνωσαν ότι θα εφαρμόσουν αντίστοιχες εθελοντικές μειώσεις κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα της παραγωγής και 300.000 βαρελιών την ημέρα των εξαγωγών μέχρι το τέλος του έτους.
Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος θαλάσσιος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και βασίζεται στα έσοδα από υδρογονάνθρακες για την υποστήριξη των λεγόμενων giga-projects που έχουν σχεδιαστεί για να διαφοροποιήσουν την οικονομία της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης