Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον… αέρα Ουκρανία, Βαλκάνια – Η ΕΕ δεν μπορεί να υποδεχθεί νέα μέλη

Στον… αέρα Ουκρανία, Βαλκάνια – Η ΕΕ δεν μπορεί να υποδεχθεί νέα μέλη
Έκθεση 12 Ευρωπαίων πολιτικών εμπειρογνωμόνων
Άσχημα είναι τα νέα για την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων, καθώς σύμφωνα με έκθεση Ευρωπαίων πολιτικών εμπειρογνωμόνων, η ΕΕ δεν είναι σε θέση να «ανοίξει» και να διευρυνθεί άλλο.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σε θέση να υποδεχτεί νέα κράτη μέλη ούτε στο πολιτικό επίπεδο ούτε στο επίπεδο των θεσμών», επισημαίνει έκθεση 12 Ευρωπαίων πολιτικών εμπειρογνωμόνων, η οποία εκπονήθηκε κατόπιν σχετικής παραγγελίας της γαλλικής και της γερμανικής διπλωματίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde, η οποία αποκάλυψε σημεία της έκθεσης αυτής, τα πορίσματα της δεν δεσμεύουν σε καμία περίπτωση τα υπουργεία Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Μπορούν ωστόσο να αποτελέσουν έναυσμα για την έναρξη των συζητήσεων που θα γίνουν ενόψει της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ προς την Ουκρανία, την Μολδαβία και τα Βαλκάνια θα κυριαρχήσει.

Τι λέει η έκθεση

Σύμφωνα με την έκθεση, πριν από την ένταξη νέων κρατών μελών στην ΕΕ θα πρέπει να προηγηθεί η αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της, δηλαδή η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Ειδικότερα θα πρέπει να γενικευτεί η διαδικασία υιοθέτησης των αποφάσεων με ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία και να εξαρτάται η εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τον σεβασμό του κράτους Δικαίου.

Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

Σε γενικές γραμμές προκρίνεται η δημιουργία, ως το 2030, μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων στο κέντρο της οποίας θα βρίσκονται τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και του Schengen, ενώ στον ευρύτερο κύκλο θα συμμετέχουν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, την οποία εισηγήθηκε η Γαλλία.
Εντελώς αντίθετες προς αυτή την προοπτική εμφανίζονται οι χώρες της βόρειας και της ανατολικής Ευρώπης, προβάλλοντας το επιχείρημα πως τα αιτήματα ένταξης που έχουν υποβάλει η Ουκρανία η Μολδαβία και οι χώρες των Βαλκανίων θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα και όχι σε βάθος χρόνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης