Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρατιωτική επέμβαση στο Nagorno - Karabakh από Αζερμπαϊτζάν - Στηρίζει η Τουρκία, ενήμερη η Ρωσία

Στρατιωτική επέμβαση στο Nagorno - Karabakh από Αζερμπαϊτζάν - Στηρίζει η Τουρκία, ενήμερη η Ρωσία
Δεν χτυπάμε αμάχους ή αστικές υποδομές, παρά μόνο θέσεις του στρατού των Αρμενίων λέει το Αζερμπαϊτζάν
(upd4) Στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή του Nagorno – Karabakh έχει εξαπολύσει το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο κάνει λόγο για έναρξη «αντιτρομοκρατικών μέτρων» και για «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», επισημαίνοντας μάλιστα πως η Ρωσία ήταν ενήμερη για αυτές τις στρατιωτικές ενέργειες.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για βομβαρδισμούς στο Stepankert, την πρωτεύουσα της περιοχής και σε άλλες θέσεις των Αρμενίων, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για ένα νέο κύκλο αίματος ύστερα από τον πόλεμο του 2020.
Το Sputnik της Αρμενίας επικαλείται μαρτυρίες Αρμενίων από το Stepanakert για βομβαρδισμούς ενώ βίντεο στα social media δείχνουν εκρήξεις και σειρήνες που προειδοποιούν για αεροπορικές επιθέσεις.

Αζερμπαϊτζάν: Μέχρι να παραδοθούν οι Αρμένιοι του Καραμπάχ θα συνεχιστεί η επιχείρηση

Το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε από τις αρμενικές ένοπλες ομάδες στο Nagorno – Karabakh, τις οποίες χαρακτήρισε «παράνομες», να παραδοθούν, διαφορετικά θα συνεχίσει την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση μέχρι τέλους» μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο την διοίκηση της προεδρίας.
Παράλληλα η διοίκηση της προεδρίας δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να συναντηθεί με εκπροσώπους των εθνοτικών Αρμενίων στο Γιεβλάχ εφόσον εκπληρώσουν «σειρά όρων».
«Ωστόσο, για να σταματήσει η αντιτρομοκρατική επιχείρηση, οι παράνομοι αρμενικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί πρέπει να υψώσουν τη λευκή σημαία, να παραδοθούν όλα τα όπλα και να διαλυθεί το παράνομο καθεστώς», αναφέρει η προεδρική διοίκηση, προσθέτοντας ότι «διαφορετικά, η αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι τέλους». 

Πέντε νεκροί και 80 τραυματίες

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως υποστηρίζουν σε μια ανάρτηση στο Facebook οι αυτονομιστικές αρχές αυτής της περιοχής, οι κάτοικοι της οποίας είναι, στην πλειονότητά τους, αρμενικής καταγωγής.

Οι 15 από τους τραυματίες ήταν άμαχοι, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών του Καραμπάχ.


Δεν χτυπάμε αμάχους

Το Αζερμπαϊτζάν διαμηνύει πως κάνει χρήση όπλων ακριβείας και ότι πλήττει θέσεις του αρμενικού στρατού.
«Ο άμαχος πληθυσμός και αστικές υποδομές, δεν είναι στόχος» αναφέρει το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο υποστηρίζει ότι χτυπά θέσεις του αρμενικού στρατού στην πρώτη γραμμή αλλά και στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές.
Υπενθυμίζεται πως κατά τον πόλεμο του 2020 που διήρκεσε 44 ημέρες, το Αζερμπαϊτζάν είχε καταλάβει σημαντικά εδάφη που μέχρι πρότινος βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Αρμενίας.

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση

«Προκειμένου να διασφαλιστούν οι διατάξεις της τριμερούς συμφωνίας (Μόσχας – Μπακού - Γερεβάν), να καταστείλουμε προκλήσεις μεγάλης κλίμακας στην οικονομική περιοχή του Karabakh, να αφοπλίσουμε και να εκδιώξουμε τις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας από τα εδάφη μας, να εξουδετερώσουμε τη στρατιωτική τους υποδομή, να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των αμάχων που επιστρέφουν στα εδάφη που απελευθερώθηκαν από την αρμενική κατοχή και των δημοσίων υπαλλήλων που απασχολούνται σε εργασίες κατασκευής και αποκατάστασης του στρατιωτικού μας προσωπικού καθώς και για να αποκαταστήσουμε το συνταγματικό σύστημα της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, έχει αρχίσει η εφαρμογή τοπικών αντιτρομοκρατικών μέτρων» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Κατηγορούν την Αρμενία για βομβαρδισμούς

Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί την Αρμενία για συστηματικούς βομβαρδισμούς των θέσεων του αζέρικου στρατού από σχηματισμούς των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή του Karabakh αλλά και για συνεχείς εξορύξεις των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν, για βελτιώσεις των θέσεων μάχης και για αύξηση του αριθμού των χαρακωμάτων από την πλευρά των Αρμενίων.
«Υπάρχει επίσης ενίσχυση των θέσεων μάχης με προσωπικό, με τεθωρακισμένα οχήματα, με εγκαταστάσεις πυροβολικού και με άλλα όπλα πυρός, που έχει ως αποτέλεσμα να φέρνουν τις μονάδες τους σε υψηλό επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας, τη στιγμή που δημιουργούν πρόσθετες μονάδες κινητοποίησης, που επεκτείνουν τις δραστηριότητες αναγνώρισης κατά μονάδων του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, που διεισδύουν βαθιά στις θέσεις μας για την εκ νέου ναρκοθέτηση περιοχών που έχουν εκκαθαριστεί από ναρκοπέδια και δρόμων για δολιοφθορές και τρομοκρατικούς σκοπούς» επισημαίνει το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Σοβαρή απειλή

Σύμφωνα με το Αζερμπαϊτζάν, έχει δηλώσει επανειλημμένα πως η συνεχής παρουσία σχηματισμών των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων στο Karabakh, που αποτελεί οικονομική περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, κατά παράβαση των διατάξεων της τριμερούς δήλωσης που υπογράφηκε στις 10 Νοεμβρίου 2020 αποτελεί πηγή σοβαρής απειλής για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Σημειώνεται πως τον περασμένο Απρίλιο του 2023, συνοριοφύλακες του Αζερμπαϊτζάν δημιούργησαν σημείο ελέγχου στα σύνορα με την Αρμενία, στην αρχή του δρόμου προς τον διάδρομο του Lachin που οδηγεί στο Stepanakert και που ενώνει τα αρμενικά εδάφη.
Λόγω του φυλακίου αυτού, η Αρμενία έκανε λόγο για σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης.
Η εμφάνιση του σημείου ελέγχου που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από την Αρμενία, αποδόθηκε από το Αζερμπαϊτζάν, στην ανάγκη να ελεγχθούν οι κινήσεις των Αρμενίων.
Η Αρμενία είχε κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση από το Αζερμπαϊτζάν της τριμερούς δήλωσης του 2020, τονίζοντας ότι ο αποκλεισμός του διαδρόμου του Lachin οδήγησε σε ανθρωπιστική καταστροφή στο Nagorno – Karabakh, αν και τον περασμένο Μάιο ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Nikol Pashinyan είχε αναφέρει πως η Αρμενία αναγνωρίζει την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν μαζί με το έδαφος του Karabakh.
Ωστόσο ο Pashinyan είχε κατηγορήσει τη Ρωσία ότι φέρεται να εγκαταλείπει την ίδια την περιοχή.

Στηρίζει η Τουρκία

Όπως αναφέρουν οι Αζέροι, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Άμυνας με τον Τούρκο ομόλογο του, η Άγκυρα φέρεται να υποστηρίζει τη στρατιωτική επιχείρηση του αζέρικου στρατού στο Nagorno - Karabakh.

Αρμενία: Σταθερή η κατάσταση στα σύνορα

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε πως η κατάσταση στη συνοριακή γραμμή με το Αζερμπαϊτζάν παραμένει σχετικά σταθερή. 

Pashinyan: Ξεκάθαρο πραξικόπημα κατά της Αρμενίας

Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Pashinyan κατήγγειλε εκείνους που καλούν σε «πραξικόπημα» στη χώρα του, μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε το Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ορισμένα άτομα, σε ορισμένες δυνάμεις, να κάνουν πραξικόπημα στην Αρμενία.
Υπάρχουν ήδη εκκλήσεις από διάφορα μέρη για πραξικόπημα στην Αρμενία», είπε στο διάγγελμά του προς το έθνος.
Την ίδια ώρα η αρμενική τηλεόραση μετέδιδε ότι εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης, στο Γερεβάν.
Κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να διαδηλώσουν στις 18.00 (ώρα Ελλάδας).
Η αντιπολίτευση έχει προσπαθήσει πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια να ανατρέψει τον Pashinyan, κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για την ήττα στον σύντομο πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, το φθινόπωρο του 2020. Τότε, οι μαζικές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν ανάγκασαν τον Πασινιάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Ο ίδιος ο Pashinyan αναδείχθηκε πρωθυπουργός μετά τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας του 2018. 

Ρωσία: «Καθίστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Η Ρωσία είναι «ανήσυχη» από τη «βίαιη κλιμάκωση» της κατάστασης στο Nagorno – Karabakh, όπου το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση κατά Αρμενίων αυτονομιστών και η Μόσχα προσπαθεί να φέρει ξανά το Γερεβάν και το Μπακού «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο.
«Το βασικό είναι να πείσουμε το Γερεβάν και το Μπακού να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να «αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.  

Παρέμβαση Baerbock: Το Αζερμπαϊτζάν δεν τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει να μην προσφύγει σε στρατιωτικά μέτρα

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock δήλωσε σήμερα ότι θα έχει συνομιλίες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για την απόφαση του Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Νωρίτερα, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, η Baerbock είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει να μην προσφύγει σε στρατιωτικά μέτρα και προέτρεψε το Μπακού να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε αυτήν την επιχείρηση, μια ενέργεια που θα μπορούσε να είναι ο προάγγελος ενός ακόμη πολέμου στην περιοχή του Καυκάσου, υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαία ώστε να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη και να εκδιωχθούν οι αρμενικές στρατιωτικές ομάδες.
«Η υπόσχεση του Μπακού να απόσχει από στρατιωτικές ενέργειες δεν τηρήθηκε. Το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσει αμέσως τους βομβαρδισμούς και να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις», είπε η Baerbock.

Στήριξη Γαλλίας - ΗΠΑ στην Αρμενία - Ο Macron ζητάει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Pashinyan συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στον θύλακα αυτόν το Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Pashinyan, τη Ναζελί Μπαγντασαριάν, ο Πασινιάν και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν υπογράμμισαν ότι είναι «απαράδεκτη» η προσφυγή στη βία και τόνισαν ότι είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθούν οι διεθνείς μηχανισμοί αποκλιμάκωσης.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Αρμένιο πρωθυπουργό ότι θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Καύκασο.

Το Αζερμπαϊτζάν μπλοκάρει την πρόσβαση στο TikTok - «Θα σεβαστούμε τα δικαιώματα των Αρμένιων»

Το Αζερμπαϊτζάν υποσχέθηκε σήμερα ότι θα σεβαστεί «τα δικαιώματα και την ασφάλεια» των Αρμενίων του Nagorno – Karabakh, όπου νωρίτερα ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση από την οποία έχουν ήδη σκοτωθεί δύο άμαχοι, σύμφωνα με την ηγεσία των αυτονομιστών του θύλακα αυτού.
«Τα δικαιώματα και η ασφάλεια των πολιτών αρμενικής καταγωγής στο Καραμπάχ θα γίνουν σεβαστά, όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι διεθνείς υποχρεώσεις του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο Χικμέτ Χατζίεφ, ένας σύμβουλος του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ.
Λίγο νωρίτερα, οι αυτονομιστές του Nagorno – Karabakh ανέφεραν ότι η ένταση των συγκρούσεων κατά μήκος της «γραμμής επαφής» με τις αζέρικες δυνάμεις έχει «μειωθεί σημαντικά».
Στο μεταξύ, λίγες ώρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι μπλοκάρει «προσωρινά» την πρόσβαση στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης TikTok, χωρίς να αναφέρει τους λόγους.
«Η πρόσβαση στο TikTok διακόπτεται προσωρινά από τις 19 Σεπτεμβρίου 2023» ανακοίνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης