Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Καναδά - Ινδίας, μετά τη δολοφονία ηγέτη των Σιχ - Βαριές κατηγορίες Trudeau, απελάθηκαν πρεσβευτές

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Καναδά - Ινδίας, μετά τη δολοφονία ηγέτη των Σιχ - Βαριές κατηγορίες Trudeau, απελάθηκαν πρεσβευτές
Ο Nijjar ήταν ένας εξέχων ηγέτης των Σιχ στον δυτικό Καναδά
Στο «κόκκινο» είναι οι σχέσεις Καναδά - Ινδίας, μετά τη δολοφονία ενός ηγέτη των Σιχ, με την Οτάβα και το Νέο Δελχί να απελαύνουν ανώτερους διπλωμάτες.
Οι διπλωματικές απελάσεις έγιναν αφότου ο πρωθυπουργός Justin Trudeau είπε ότι ο Καναδάς ερευνά «αξιόπιστους ισχυρισμούς» που συνδέουν την Ινδία με τη δολοφονία του Καναδού πολίτη και εξέχοντος ηγέτη των Σιχ, Hardeep Singh Nijjar, τον Ιούνιο.
«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι καναδικές υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν αξιόπιστους ισχυρισμούς για πιθανή σχέση μεταξύ πρακτόρων της κυβέρνησης της Ινδίας και τη δολοφονία του Καναδού πολίτη Hardeep Singh Nijjar», δήλωσε ο Trudeau, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα «για να λογοδοτήσουν οι δράστες αυτής της δολοφονίας».
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο Καναδάς απέλασε έναν Ινδό διπλωμάτη, τον οποίο η υπουργός Εξωτερικών Mélanie Joly περιέγραψε ως επικεφαλής της ινδικής υπηρεσίας πληροφοριών στη χώρα.
«Σήμερα ενεργούμε εκδιώκοντας έναν βασικό διπλωμάτη, αλλά θα φτάσουμε στο τέλος», είπε στους δημοσιογράφους στην Οτάβα, προσθέτοντας ότι ο Trudeau έθεσε αυτό το θέμα τόσο στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden όσο και στον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας απάντησε σήμερα με τον ίδιο τρόπο, λέγοντας ότι απέλασε έναν ανώτερο Καναδό διπλωμάτη με έδρα την Ινδία.

Ποιος ήταν ο Nijjar

Ο Nijjar ήταν ένας εξέχων ηγέτης των Σιχ στον δυτικό Καναδά και σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, σκοτώθηκε στο φορτηγό του τον Ιούνιο από δύο μασκοφόρους ένοπλους έξω από ναό των Σιχ στο Surrey της Βρετανικής Κολομβίας.
Ο θάνατός του συγκλόνισε και εξόργισε την κοινότητα των Σιχ στον Καναδά, μια από τις μεγαλύτερες εκτός Ινδίας και έχει περισσότερα από 770.000 μέλη.
Ο Nijjar ήταν ειλικρινής υποστηρικτής της δημιουργίας μιας ξεχωριστής πατρίδας των Σιχ, γνωστής ως Khalistan, σύμφωνα με δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Σιχ, και συχνά ηγήθηκε ειρηνικών διαδηλώσεων ενάντια σε αυτό που η ομάδα υπεράσπισης αποκάλεσε «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνει χώρα ενεργά στην Ινδία και προς υποστήριξη του Χαλιστάν».
Το κίνημα Khalistan είναι παράνομο στην Ινδία και θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια από την κυβέρνηση - ορισμένες ομάδες που συνδέονται με το κίνημα αναφέρονται ως «τρομοκρατικές οργανώσεις» σύμφωνα με τον νόμο περί παράνομων δραστηριοτήτων της Ινδίας (UAPA).
Το όνομα του Nijjar εμφανίστηκε στη λίστα του Υπουργείου Εσωτερικών με τους τρομοκράτες της UAPA.
Το 2020, η Εθνική Υπηρεσία Ερευνών της Ινδίας τον κατηγόρησε ότι «προσπαθούσε να ριζοσπαστικοποιήσει την κοινότητα των Σιχ σε όλο τον κόσμο υπέρ της δημιουργίας του «Χαλιστάν», προσθέτοντας ότι «προσπαθούσε να υποκινήσει τους Σιχ να ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης, να ταραχοποιήσει κατά της κυβέρνησης του Ινδία και να διεξάγουν βίαιες δραστηριότητες».

"Οδυνηρές" σχέσεις

Οι ισχυρισμοί του Καναδά κατά της ινδικής κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Narendra Modi, είναι πιθανό να επιδεινώσουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Η εμπορική σχέση μεταξύ τους έχει διακοπεί, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου και Εμπορίου της Ινδίας, σύμφωνα με τοπικές αναφορές, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «ορισμένα ζητήματα που προκαλούν σοβαρή ανησυχία».
Το ζήτημα του ακτιβισμού εντός της μεγάλης διασποράς των Σιχ του Καναδά ήταν εδώ και καιρό μία από τις πηγές έντασης.
Όταν ο Modi φιλοξένησε τους ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) στο Νέο Δελχί νωρίτερα αυτό το μήνα, δεν είχε συνάντηση κατ' ιδίαν με τον Trudeau, αλλά συναντήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, όπου ο Ινδός ηγέτης «εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες σχετικά με τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες κατά της Ινδίας εξτρεμιστικών στοιχείων στον Καναδά», σύμφωνα με δήλωση της ινδικής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης