Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Και οι Γάλλοι ανησυχούν για τη Λαμπεντούζα

Deutsche Welle: Και οι Γάλλοι ανησυχούν για τη Λαμπεντούζα
Η προσφυγική κρίση στην Ιταλία προκαλεί κλυδωνισμούς και στη γειτονική Γαλλία, σε μία εποχή που ξενοφοβικά κόμματα στις δύο χώρες συμπλέουν ενόψει ευρωεκλογών
Στη Ρώμη μεταβαίνει το απόγευμα της Δευτέρας ο Γάλλος υπουργός εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν κατ' εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, για συνομιλίες σχετικά με το προσφυγικό.
Με χθεσινές δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Νταρμανέν εξήγησε: «Μεταβαίνω ύστερα από εντολή του προέδρου, για συμπαράσταση και βοήθεια προς την Ιταλία στη διατήρηση των εξωτερικών της συνόρων, που είναι η πρώτη πύλη εισόδου στην Ευρώπη από τη Βόρειο Αφρική».
Ήδη το Σαββατοκύριακο η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη προς την Ιταλία, με δεδομένη την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» που επικρατεί στη νήσο Λαμπεντούζα.
Ο Ζεράρ Νταρμανέν μεταφέρει όμως και ένα αυστηρό μήνυμα:
«Δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι όσοι καταφθάνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος θα είναι ευπρόσδεκτοι ό,τι και αν συμβεί.
Θα πρέπει να εφαρμόσουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Μάλιστα διαχώρισε τους οικονομικούς πρόσφυγες από τους «επιλέξιμους για άσυλο, από τους οποίους η Γαλλία προτίθεται να υποδεχθεί το μερίδιο που της αναλογεί», όπως δήλωσε.

Και η Μαρεσάλ στη Λαμπεντούζα

Μετά τη νέα συρροή μεταναστών στη Λαμπεντούζα, επανήλθε το ακανθώδες θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ως προς την κατανομή των αιτούντων άσυλο, θέμα που η γαλλική ακροδεξιά, έχει σηκώσει ήδη σε παντιέρα, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024.
Έτσι στη Λαμπεντούζα, βρέθηκε την Πέμπτη η ανηψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ, που είναι επικεφαλής της λίστας «Ρεκονκέτ» για τις ευρωεκλογές του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ.
Η Μαρεσάλ δήλωσε ότι η Γαλλία δεν θα πρέπει να πάρει ούτε έναν μετανάστη και επέκρινε την Ευρώπη, που, όπως υποστηρίζει, εφαρμόζει ένα «πολύ χαλαρό σύστημα πολιτικού ασύλου».
Στην Ιταλία- και συγκεκριμένα στο Μιλάνο- βρέθηκε την Κυριακή από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν, προσκεκλημένη σε συγκέντρωση του ακροδεξιού Ματέο Σαλβίνι της «Λέγκα».
Μαζί μίλησαν κατά της Ευρώπης που επιτρέπει τον «μεταναστευτικό κατακλυσμό» των λαών της και της ταυτότητάς τους, όπως υποστηρίζουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης