Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα - Γερμανία: Η Καγκελαρία δεν καταδικάζει τις απρεπείς δηλώσεις της Baerbock περί «δικτάτορα Xi»

Κίνα - Γερμανία: Η Καγκελαρία δεν καταδικάζει τις απρεπείς δηλώσεις της Baerbock περί «δικτάτορα Xi»
Ερωτώμενος εάν οι δηλώσεις της κυρίας Baerbock επισκιάζουν τις σχέσεις με την Κίνα, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να κάνει υποθέσεις
Η Καγκελαρία απέφυγε σήμερα να σχολιάσει το διπλωματικό επεισόδιο που προκλήθηκε με την Κίνα, μετά τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» που χρησιμοποίησε για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε συνέντευξή της από τις ΗΠΑ.
«Ο καγκελάριος δεν σχολιάζει της δηλώσεις των συναδέλφων του στο υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, για να επισημάνει ωστόσο ότι «είναι σαφές ότι η Κίνα κυβερνάται από ένα μονοκομματικό κομμουνιστικό καθεστώς, το οποίο δεν αντιπροσωπεύει τη δική μας αντίληψη περί δημοκρατίας».
Ερωτώμενος εάν οι δηλώσεις της κυρίας Μπέρμποκ επισκιάζουν τις σχέσεις με την Κίνα, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να κάνει υποθέσεις.
Στην «Εθνική Στρατηγική για την Κίνα» που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, η Κίνα δεν περιγράφεται πάντως ως δικτατορικό καθεστώς, αλλά ως «εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος» για τη Γερμανία.
«Το έγγραφο απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό της Γερμανίας», εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργικού Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, χθες το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε εκτάκτως τη Γερμανίδα πρέσβη στο Πεκίνο Πατρίτσια Φλορ.
«Οι δηλώσεις (της Αναλένα Μπέρμποκ) είναι εντελώς παράλογες και πληγώνουν βαθιά την αξιοπρέπεια της Κίνας», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου και έκανε λόγο για «ανοιχτή πολιτική πρόκληση». Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών υπερασπίστηκε ακόμη την επιλογή της κυρίας Μπέρμποκ να δώσει συνέντευξη στον συντηρητικό τηλεοπτικό σταθμό των ΗΠΑ, Fox.
«Η επίσκεψη της ομοσπονδιακής υπουργού Εξωτερικών αφορούσε ρητά τη χρήση διαύλων με τους οποίους κάποιος μπορεί να φτάσει σε έναν πληθυσμό που απλά δεν μπορεί να φτάσει με μια συνέντευξη στους New York Times, για παράδειγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης