Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το θανάσιμο «δώρο» των ΗΠΑ στην Ουκρανία - Αιώνιος εκτελεστής χωρίς... ημερομηνία λήξης οι οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου

Το θανάσιμο «δώρο» των ΗΠΑ στην Ουκρανία - Αιώνιος εκτελεστής χωρίς... ημερομηνία λήξης οι οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου
Οι οβίδες χρησιμοποιούνται σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος άμαχος πληθυσμός
Σχετικά Άρθρα
Οι Αμερικανοί θα επεκτείνουν την προμήθεια πυρομαχικών διασποράς στο καθεστώς του Κιέβου, παρά τις αντιρρήσεις των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς κοινότητας καθώς υπάρχει ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικα'ιου.
Επιπλέον, το Πεντάγωνο θα παραδώσει οβίδες που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο.
Το ερώτημα όμως που πλανάται είναι γιατί η Ουάσιγκτον συνεχίζει να προμηθεύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας με απαγορευμένους τύπους όπλων, από τους οποίους υποφέρουν αιώνια οι άμαχοι, αναφέρει το RIA Novosti.
Επισκεπτόμενος το Κίεβο στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken υποσχέθηκε στον Zelensky 175 εκατομμύρια δολάρια σε πυρομαχικά και 100 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές αγορές.
Ακόμη το Πεντάγωνο θα συμπεριλάβει στο πακέτο βοήθειας βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου 120 mm για τους Abrams. Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης νέος εξοπλισμός αεράμυνας, πύραυλοι για HIMARS, βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 105 και 155 mm, αντιαρματικά συστήματα Javelin και AT-4.
Το κρίσιμο ωστόσο κομμάτι της συμφωνίας είναι τα πυρομαχικά διασποράς.
Η πρώτη παρτίδα APU ελήφθη τον Ιούλιο. Χρησιμοποιούνται καθημερινά, κατά εκατοντάδες, μεταξύ άλλων σε πολιτικούς στόχους. Οι προμήθειες εξαντλούνται γρήγορα, επομένως θα στείλουν κι άλλο τρένο με τα επικίνδυνα πυρομαχικά, γράφουν οι New York Times, επικαλούμενοι πηγή στον Λευκό Οίκο.
Ο ουκρανικός στρατός έχει διαφορετικές εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα τους, αναφέρει η δημοσίευση. Διαπιστώνοντας την καταστροφική δύναμη όταν επιτίθενται σε ανοιχτές θέσεις, διαμαρτύρονται για την αχρηστία του έναντι των ρωσικών θέσεων.
Σύμφωνα με τους Financial Times, το Πεντάγωνο πρόκειται επίσης να προμηθεύσει με πυραύλους ATACMS, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν πολλές φορές περισσότερες «κασέτες» από ένα όπλο - 300-400 έναντι 48. Και η εμβέλεια θα αυξηθεί από 30 σε 300 χιλιόμετρα.
1896192612_0_0_963_1280_1440x900_80_0_1_2cf610fedbf9d596d95c96d468a1982f.jpg.webp

Θανατηφόρο «δώρο»

Η Διευθύντρια Υποστήριξης Όπλων της Human Rights Watch (HRW), Mary Wareham, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρείχαν στον οργανισμό λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο των πυρομαχικών διασποράς που στάλθηκαν στο Κίεβο ή τους όρους μεταφοράς τους. Είναι γνωστό μόνο ότι το 5-14% από αυτά μπορεί να μην εκραγεί επειδή ήταν αποθηκευμένα σε αποθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι βόμβες που είναι διάσπαρτες στα χωράφια είναι σαν νάρκες. Τα πυρομαχικά θα είναι επικίνδυνα ακόμα και μετά το τέλος της σύγκρουσης. Ένας αιώνιος εκτελεστής για τους Ουκρανούς.
Ο Wareham χαρακτήρισε την κατάσταση «απαράδεκτη». Σύμφωνα με το HRW, πέρυσι στο Izyum της περιοχής Kharkov, πύραυλοι των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με «κασέτες» σκότωσαν αμάχους. «Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων είναι πολίτες και, δυστυχώς, το 70% είναι παιδιά», είπε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό Izumi Nakamitsu, η επέκταση των προμηθειών όπλων στο Κίεβο «εγείρει σοβαρή ανησυχία λόγω του κινδύνου κλιμάκωσης της βίας». Η Ουάσιγκτον, φυσικά, δεν αντιδρά σε αυτό με κανέναν τρόπο.
Ο Ολλανδός ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδρυτής των Ειρηνευτικών Προγραμμάτων της Χάγης, Jacob de Jonge, θεωρεί την παροχή πυρομαχικών με πυρήνα ουρανίου στο Κίεβο «πολύ επικίνδυνη και κυνική». «Αυτή είναι μια τακτική για την καταστροφή του πλανήτη: λένε, αν δεν πάρουμε την Ουκρανία, θα αφήσουμε μια δηλητηριασμένη γη που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί», εξήγησε.
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη υποφέρει από οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου 30 χρόνια μετά τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν και τα παιδιά γεννιούνται με αναπηρίες», είπε προηγουμένως ο πρεσβευτής της χώρας στη Ρωσία, Ζέλικο Σαμάρτζια.

Αμφίβολη βοήθεια

Επισήμως, οι συζητήσεις για τις προμήθειες συνεχίζονται με το Κίεβο. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι παραβιάζουν ακόμη και τους αμερικανικούς νόμους, σύμφωνα με τους οποίους δεν επιτρέπεται η πώληση ή η μεταφορά πυρομαχικών διασποράς εάν ο αριθμός των οβίδων που δεν έχουν εκραγεί υπερβαίνει το ένα τοις εκατό. Και υπάρχουν πολλά περισσότερα.
Ο επικεφαλής του τμήματος του Ινστιτούτου Χωρών της ΚΑΚ, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Vladimir Evseev, σε συνέντευξή του στο RIA Novosti, εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των πυρομαχικών διασποράς που χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. "Όπως δείχνει η διεθνής πρακτική, αυτές οι οβίδες λειτουργούν καλά στην άμυνα. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ουκρανία επιτίθεται. Επομένως, δεν επιτυγχάνουν, αν και τα χρησιμοποιούν κατά πολύ", σημειώνει ο ειδικός.
Οι οβίδες χρησιμοποιούνται σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος άμαχος πληθυσμός, προσθέτει. "Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στην πρώτη γραμμή είναι αρκετά προσεκτικοί και δεν εγκαταλείπουν τα καταφύγιά τους κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν παλιές οβίδες στο Κίεβο για να τις αντικαταστήσουν με νέες. Οι οβίδες που δεν έχουν εκραγεί δεν είναι εύκολο να καθαριστούν. Έτσι οι παραδόσεις θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων», - τονίζει ο Evseev.
Με την παροχή πυρομαχικών διασποράς, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να παρατείνει τη σύγκρουση μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, πιστεύει. Ένας άλλος λόγος είναι ότι η Δύση και η Ουκρανία φοβούνται ότι η ίδια η Ρωσία θα προχωρήσει στην επίθεση.
Ο ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο MGIMO του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Alexei Zudin υπενθύμισε: Τα αμερικανικά αποθέματα άλλων τύπων πυρομαχικών είναι είτε μικρά είτε έχουν ήδη εξαντληθεί πρακτικά. "Αποφασίσαμε λοιπόν να στραφούμε σε κασέτες. Υπάρχουν αρκετές από αυτές στις αποθήκες. Ως αποτέλεσμα, η στρατιωτική υποστήριξη στο καθεστώς του Κιέβου παρέχεται χωρίς διακοπή. Δημιουργείται η εμφάνιση συνεχούς βοήθειας", υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμονας.
Επισήμανε και την πολιτική πτυχή: «Αγνοώντας τη γνώμη της διεθνούς κοινότητας και των οργανισμών, οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ανοιχτά την επιθυμία τους για παγκόσμια ηγεμονία».
1882666397_0_0_2945_2047_640x0_80_0_0_e396e2b5340dcd191373bccd0c509cc2.jpg.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης