Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στοιχεία - σοκ από την BIS - Σε ιστορικά υψηλά οι short θέσεις στα αμερικανικά ομόλογα, στα 600 δισ.

Στοιχεία - σοκ από την BIS - Σε ιστορικά υψηλά οι short θέσεις στα αμερικανικά ομόλογα, στα 600 δισ.
Η BIS αποτιμά τις short θέσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού Δημοσίου σε περίπου 600 δισ. δολάρια
Σε ιστορικά υψηλά βρέθηκαν τον Αύγουστο οι short θέσεις στα αμερικανικά ομόλογα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών (BIS).
Μια συσσώρευση στοιχημάτων μόχλευσης έχει τη δυνατότητα να «εξαρθρώσει» τις συναλλαγές στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ ύψους 25 τρισ. δολαρίων, ανέφερε η BIS, εκπέμποντας μια ασυνήθιστη προειδοποίηση σχετικά με την πιθανότητα οι θέσεις των hedge fund να σπείρουν αστάθεια.
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών εξέδωσε την προειδοποίηση στην τριμηνιαία έκθεσή της που κυκλοφόρησε σήμερα, 18/9, σχετικά με την ανάπτυξη του λεγόμενου βασικού εμπορίου — σύμφωνα με την οποία τα hedge funds επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις μικροσκοπικές διαφορές μεταξύ των τιμών των ομολόγων του Δημοσίου και των ισοδύναμων τους στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.
«Η τρέχουσα συσσώρευση μοχλευμένων αρνητικών θέσεων στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού δημοσίου είναι μια χρηματοοικονομική ευπάθεια που αξίζει να παρακολουθηθεί λόγω των προβλημάτων που θα μπορούσε να προκαλέσει», ανέφερε η BIS στην έκθεση, η οποία εστιάζει ιδιαίτερα στη μόχλευση που χρησιμοποιείται στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.
«Η απομόχλευση περιθωρίου, εάν είναι άτακτη, έχει τη δυνατότητα να εκτοπίσει τις βασικές αγορές σταθερού εισοδήματος», ανέφερε.

Βάση πολλών θέσεων τα αμερικανικά ομόλογα

Η αγορά των τίτλων του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών είναι μια από τις πιο μεγάλες στον κόσμο, καθώς καθορίζει το κόστος δανεισμού για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, με 750 δισ. δολάρια να αλλάζουν χέρια κάθε μέρα τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Sifma.
Η χαλάρωση των μοχλευμένων θέσεων του Treasury σε στιγμές πίεσης, όπως τον Σεπτέμβριο του 2019 και την πανδημία του Μαρτίου 2020, οδήγησε σε άγριες διακυμάνσεις στα ομόλογα και στις αγορές repos που τελικά ανάγκασαν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να παρέμβει.
Ως απόδειξη συσσώρευσης στις συναλλαγές, η BIS παρέθεσε στοιχεία από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων των Η.Π.Α. που δείχνουν αύξηση των αρνητικών θέσεων σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Δημοσίου σε επίπεδα ρεκόρ σε ορισμένες λήξεις τις τελευταίες εβδομάδες.
Η BIS αποτιμά τις short θέσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Δημοσίου σε περίπου 600 δισ. δολάρια.

Πλήθος τα προειδοποιητικά σήματα

Η BIS είναι ο τρίτος ρυθμιστικός φορέας τις τελευταίες εβδομάδες που εφιστά την προσοχή στους κινδύνους που ενέχει η συσσώρευση στοιχημάτων hedge funds στην αγορά ομολόγων.
Τον Αύγουστο η Fed δήλωσε ότι υπήρξε αύξηση στον όγκο των βασικών συναλλαγών και προειδοποίησε για τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που ενέχει μια τέτοια συσσώρευση.
Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αποτελείται από τους κορυφαίους υπουργούς Οικονομικών, κεντρικούς τραπεζίτες και ρυθμιστικές αρχές του κόσμου, προειδοποίησε αυτόν τον μήνα ότι τα hedge funds με υψηλά επίπεδα συνθετικής μόχλευσης — χρέος που δημιουργείται από παράγωγα — αποτελούν πιθανή πηγή αστάθειας της αγοράς.
Η βασική συναλλαγή χρησιμοποιείται συνήθως από αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που χρησιμοποιούν στρατηγικές σχετικής αξίας που περιλαμβάνουν μια θετική θέση στην αγορά μετρητών και μια θέση πώλησης στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, που χρηματοδοτούνται από συμφωνίες επαναγοράς.
Αν και δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία που να δείχνουν το μέγεθος της βασικής συναλλαγής, τα εβδομαδιαία στοιχεία από την CFTC που δείχνουν θέσεις short σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Δημοσίου παρακολουθούνται συχνά ως οδηγός.
Τα επίπεδα δανεισμού στην αγορά repo παρακολουθούνται επίσης.
Επειδή η διαφορά μεταξύ των μετρητών και των προθεσμιακών ομολόγων τείνει να είναι μικρή, τα hedge funds αποκομίζουν μεγάλα κέρδη από αυτές τις συναλλαγές με τη μόχλευση τους σε μεγάλο βαθμό, τοποθετώντας πολύ λίγα από τα δικά τους μετρητά.
Μεγάλο μέρος αυτής της μόχλευσης φαίνεται στις θέσεις long στην αγορά μετρητών, αλλά η ανάλυση BIS έδειξε επίσης τη μόχλευση σε θέσεις μελλοντικής εκπλήρωσης.
Η μόχλευση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι αυξημένη - 70 φορές σε ομόλογα πενταετούς διάρκειας και 50 φορές σε ομόλογα 10 ετών - αν και κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν λίγο πριν την πανδημία.
Στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, οι επενδυτές χρησιμοποιούν συνήθως το περιθώριο για να μεγεθύνουν την αξία των θέσεων τους και παρέχουν μόνο ένα κλάσμα της αξίας της συνολικής συναλλαγής.
Η BIS προειδοποίησε ότι εάν η αγορά κινηθεί έναντι επενδυτών μελλοντικής εκπλήρωσης με υψηλή μόχλευση, ενδέχεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, προκαλώντας περαιτέρω πωλήσεις στην αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης