Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο Euromaidan και εμφύλιο χάος... στη Γεωργία - Φόβοι για ανατροπή της κυβέρνησης τον Οκτώβριο

Νέο Euromaidan και εμφύλιο χάος... στη Γεωργία - Φόβοι για ανατροπή της κυβέρνησης τον Οκτώβριο
Προειδοποίηση εάν η ΕΕ δεν δώσει στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη
Για εμφύλιο και νέο … Euromaidan (οι βίαιες διαδηλώσεις του 2013 -2014 που ανέτρεψαν τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας και επέφεραν εκτεταμένες ταραχές και συγκρούσεις) στη Γεωργία προειδοποιεί η γεωργιανή κρατική υπηρεσία ασφαλείας, υποστηρίζοντας πως μια ομάδα πολιτών τόσο εντός της χώρας όσο και έξω από αυτήν, σχεδιάζει μαζικές διαδηλώσεις με απώτερο στόχο τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης τον ερχόμενο Οκτώβριο με Νοέμβριο.
«Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας, μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων που δραστηριοποιείται στο έδαφος της Γεωργίας και πέρα από τα σύνορά της σχεδιάζει να προκαλέσει αποσταθεροποίηση και εμφύλιες αναταραχές στη Γεωργία τον Οκτώβριο με Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, με απώτερο στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης με βίαια μέσα», αναφέρει η έκθεση της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας, η οποία μάλιστα εντάσσει σε αυτήν την ομάδα και τον πρώην αναπληρωτή επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών Georgiy Lordkipanidze, ο οποίος βρίσκεται στην Ουκρανία.

Όλα θα εξαρτηθούν από την ΕΕ

Σύμφωνα με την έκθεση, ο χρόνος των ταραχών δεν έχει επιλεχθεί τυχαία.
Και αυτό - γιατί όπως αναφέρεται -, τον Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει ένα ενδιάμεσο συμπέρασμα για το θέμα της χορήγησης στη Γεωργία του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, ενώ τον Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει μια τελική απόφαση.

Σενάρια χάους

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών της Γεωργίας, οι διοργανωτές των ταραχών σχεδιάζουν διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων η ανέγερση οδοφραγμάτων στο κέντρο της Τιφλίδας και ο αποκλεισμός κυβερνητικών κτηρίων.
Βάσει των σεναρίων αυτών, υπάρχει σχεδιασμός για την πυροδότηση μιας βόμβας στα οδοφράγματα, έτσι ώστε να υπάρξει μεγάλος αριθμός αμάχων και να προκληθεί αναταραχή σε όλη την πόλη.
«Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι διοργανωτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν στη Γεωργία ένα σενάριο παρόμοιο με το Euromaidan που έλαβε χώρα στην Ουκρανία το 2014», αναφέρει η Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας.

Ταραχές

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο είχαν ξεσπάσει εκτεταμένες κινητοποιήσεις και ταραχές, όταν χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που χαρακτήριζε ως ξένους πράκτορες όσες οργανώσεις χρηματοδοτούνταν από το εξωτερικό.
Οι διαδηλωτές κατηγορούσαν την κυβέρνηση πως έφερε το νομοσχέδιο αυτό κατόπιν υπόδειξης της Ρωσίας.
Το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης και ΜΚΟ θα εγγράφονταν ως "ξένοι πράκτορες" αν το ποσοστό χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό ξεπερνούσε το 20%.
Αν και αρχικά το Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο, κατόπιν των μαζικών κινητοποιήσεων και υπό τον φόβο εκτεταμένων ταραχών, η κυβέρνηση πήρε πίσω το νομοσχέδιο

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης