Τελευταία Νέα
Διεθνή

Northeastern University: Οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν στην Ουκρανία μέχρι να νιώσουν την πυρηνική απειλή στο έδαφος τους

Northeastern University: Οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν στην Ουκρανία μέχρι να νιώσουν την πυρηνική απειλή στο έδαφος τους
Η άποψη που κυβερνά τώρα το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ίδια με τους πολεμοκάπηλους
Αυτό που συνέβη στον Elon Musk την περασμένη εβδομάδα δείχνει πόσο απρόσκοπτη και επικίνδυνη έχει γίνει η πολιτική των ΗΠΑ για την Ουκρανία.
Η καταδίκη ξεκίνησε όταν η Washington Post δημοσίευσε αποσπάσματα από μια νέα βιογραφία για τον Musk, αποκαλύπτοντας ότι απέρριψε ένα αίτημα της Ουκρανίας να βοηθήσει στην πραγματοποίηση μιας μεγάλης κρυφής επίθεσης τον Σεπτέμβριο του 2022 στο λιμάνι της Σεβαστούπολης της Κριμαίας.
Υπήρχαν πολλοί, νόμιμοι λόγοι για τους οποίους ο Musk αρνήθηκε να ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες διαδικτύου του Starlink για την Ουκρανία για να πραγματοποιήσει την άνευ προηγουμένου, αιφνιδιαστική επίθεση σε πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού: ο Musk παρείχε τερματικούς σταθμούς στην Ουκρανία δωρεάν.
Δεν ήταν όμως με στρατιωτικό συμβόλαιο εκείνη την εποχή.
Το αίτημα ήρθε απευθείας από την ουκρανική —όχι την αμερικανική— κυβέρνηση και το Starlink δεν είχαν ποτέ ενεργοποιηθεί για την Κριμαία λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία.
Το πιο σημαντικό, ο Musk ανησυχούσε ότι η ενεργοποίηση της επίθεσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή «κλιμάκωση της σύγκρουσης».
Ανησυχούσε ότι του ζητήθηκε να ενεργοποιήσει το Starlink για μια «επίθεση σαν το Περλ Χάρμπορ» και δεν ήθελε να «συμμετάσχει σε μια σημαντική πολεμική πράξη», προκαλώντας πιθανώς μια ρωσική πυρηνική απάντηση.
Σε απάντηση αυτής της πυρηνικής αποστροφής, ο Musk χαρακτηρίστηκε «κακός» από έναν υψηλόβαθμο Ουκρανό αξιωματούχο και «προδότης» από Αμερικανούς λάτρεις του πολέμου, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Max Abrahms, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Northeastern University.

Οι αντιδράσεις

Η Rachel Maddow στο δίκτυο συνωμοσίας της Ρωσίας MSNBC κατήγγειλε ότι ο Musk «παρενέβαινε για να εμποδίσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο».
Ο Jake Tapper του CNN περιέγραψε τον Musk ως έναν «ιδιότροπο δισεκατομμυριούχο» που «σαμποτάρισε μια στρατιωτική επιχείρηση από την Ουκρανία, σύμμαχο των ΗΠΑ», μια πράξη που απαιτεί «επιπτώσεις».
Από την πλευρά του, ο πασίγνωστος υπερασπιστής του πολέμου στο Ιράκ που έγινε αγαπητός των Δημοκρατών, David Frum, είπε ότι ο Musk πρέπει να αφαιρεθεί από τις συμβάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ενώ η πρώην «προοδευτική», γερουσιαστής Elizabeth Warren, κάλεσε για άμεση έρευνα του Κογκρέσου «για να διασφαλιστεί ότι η εξωτερική πολιτική ασκείται από την κυβέρνηση και όχι από έναν δισεκατομμυριούχο».
Οι επικρίσεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί.
Τις επόμενες μέρες, οι επικριτές του χρησιμοποίησαν μια ουκρανική επιχείρηση ως απόδειξη ότι ο Musk αντιδρούσε υπερβολικά.
Μέρες μετά το ξέσπασμα της ιστορίας του Starlink, η Ουκρανία εκτόξευσε επιτυχώς βρετανικούς πυραύλους κρουζ Storm Shadow στο αρχηγείο του ρωσικού ναυτικού στη Σεβαστούπολη, λιμάνι της Κριμαίας.
Ήταν η μεγαλύτερη επίθεση από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία πριν από σχεδόν 19 μήνες, και προκάλεσε ζημιές σε ρωσικό υποβρύχιο και πολεμικό πλοίο.
Όταν η στρατιωτική δράση δεν ακολούθησε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Musk επικρίθηκε ξανά.
Όπως σημείωσαν τα φιλοπολεμικά μέσα ενημέρωσης, «ήταν ακριβώς ένα τέτοιο χτύπημα, σύμφωνα με τον Musk, που θα έπρεπε να είχε προκαλέσει έναν πυρηνικό πόλεμο».
Ένας χείμαρρος ειδήσεων διεθνών σχέσεων στο Twitter χλεύασε τον Musk , γράφοντας ισχυρισμούς όπως "Με διαβεβαίωσε ένα στέλεχος παρόχου υπηρεσιών Διαδικτύου ότι αυτό θα είχε προκαλέσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη χρήση πυρηνικών όπλων" και "Πώς πάει φίλε, μετά την υπέροχη επίθεση στη Σεβαστούπολη. Ο WW3 ξεκίνησε ήδη;"

Πόσο δίκιο έχουν οι επικριτές;

Οι επικριτές του Musk μπορεί να πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι πολύ αστεία, αλλά η επίθεση στην Κριμαία -για να μην αναφέρουμε τη ρωσική ηπειρωτική χώρα στις ολοένα και συχνότερες επιθέσεις με drone στη Μόσχα- δεν είναι αστεία.
Ακόμη και οι πιο ένθερμοι δυτικοί λάτρεις του πολέμου από το ευθυγραμμισμένο με το ΝΑΤΟ, Ατλαντικό Συμβούλιο μέχρι τον Εσθονό υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών του Biden, Antony Blinken, όλοι αναγνώρισαν ότι η απειλή της Κριμαίας είναι μια πιθανή «κόκκινη γραμμή» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο.
Όπως τόνισε ο Ρώσος στρατιωτικός ειδικός Nicolo Fasola τον Απρίλιο, "Υπάρχει σαφής κίνδυνος ο Putin να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αντιμετωπίσει μια ουκρανική επίθεση στην Κριμαία.
Και γι' αυτό οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας είναι απρόθυμοι".
Αλλά αυτή η επιφυλακτικότητα έχει ξεθωριάσει - αναμφίβολα ως αποτέλεσμα της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης που απογοήτευσε τους Αμερικανούς σχεδιαστές πολέμου, που οδήγησε σε έναν φαινομενικά ατελείωτο και σταματημένο πόλεμο φθοράς που θυμίζει τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εν τω μεταξύ, η πολιτική κληρονομιά του Biden είναι στην πρώτη γραμμή καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές.
Όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο περισσότερο η κυβέρνηση Biden και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ δίνουν προσοχή.
Ο Biden συνεχίζει να συναινεί στην προμήθεια όπλων που προηγουμένως αποκλείονταν ως υπερβολικά καταστροφικά, από συστήματα αεράμυνας Patriot μέχρι άρματα μάχης Abrams και πυρομαχικά διασποράς σε F-16.
Η τελευταία ανατροπή αφορά την αναμενόμενη μεταφορά Τακτικών Πυραυλικών Συστημάτων Στρατού που μπορούν να πετάξουν έως και 190 μίλια, επιτρέποντας στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν πολύ πέρα από τις αμυντικές θέσεις της Ρωσίας εντός της Κριμαίας και βαθιά σε ρωσικό κυρίαρχο έδαφος.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan συνήθιζε να αποκλείει το ATACMS «για να διασφαλίσει ότι δεν θα βρεθούμε σε μια κατάσταση στην οποία πλησιάζουμε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ακόμη και το CNN, ένας ενθουσιώδης υπέρμαχος της μεγαλύτερης αμερικανικής εμπλοκής στον πόλεμο, έχει αναγνωρίσει τους «φόβους για κλιμάκωση της σύγκρουσης».
Πριν από μερικούς μήνες, ο γερουσιαστής James Risch από το Αϊντάχο είπε στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν: «Έχω βαρεθεί να ακούω για κλιμάκωση.
Θέλω ο Putin να ξυπνήσει το πρωί ανησυχώντας για το τι πρόκειται να κάνει που θα μας προκαλέσει κλιμάκωση. Ο Biden προφανώς συμφωνεί σ’ αυτό.»

Οι πολεμοκάπηλοι Δημοκρατικοί

Η άποψη που κυβερνά τώρα το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Πρόεδρο είναι ίδια με τους πολεμοκάπηλους: Είναι ανόητο να ανησυχείς, όπως κάνει ο Musk, για τη μετατροπή του πολέμου στην Ουκρανία σε κάτι καταστροφικά χειρότερο.
Είναι αντιαμερικανικό να μην προσπαθείς να βρεις την κόκκινη γραμμή της Ρωσίας για την έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Είναι προδοτικό να πιστεύουμε -όπως έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος, μόλις πριν από λίγους μήνες- ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την κλιμάκωση.
Το νέο μάντρα φαίνεται να είναι: Δεν προσπαθούμε αρκετά σκληρά στην Ουκρανία μέχρι να αισθανθούμε την πυρηνική έκρηξη στα πρόσωπά μας, καταλήγει η ανάλυση του Max Abrahms.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης