Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρεις μήνες κόλαση η αντεπίθεση - Mark Milley (ΗΠΑ): Οι Ουκρανοί δεν πάνε καλά - Απέλυσαν τη υπουργό Malyar λόγω fake news

Τρεις μήνες κόλαση η αντεπίθεση - Mark Milley (ΗΠΑ): Οι Ουκρανοί δεν πάνε καλά - Απέλυσαν τη υπουργό Malyar λόγω fake news
O επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων, στρατηγός Mark Milley, προειδοποίησε ότι ουκρανική αντεπίθεση δεν πετυχαίνει, είναι δύσκολη και αιματηρή
(upd22) Τρεις μήνες κόλαση, αυτό είναι το αποτέλεσμα της αντεπίθεσης των Ουκρανών που απέτυχαν σε όλο το μέτωπο των 1.500 χιλιομέτρων…
Στο Robotyne στα νότια εξαντλήθηκαν οι εφεδρείες των Ουκρανικών στρατευμάτων, στα βόρεια στην περιοχή του Kupyansk οι ρώσοι προελαύνουν… στην μόνη περιοχή που σημείωσαν κάποια κέρδη τακτικά αλλά όχι στρατηγικά είναι δυτικά στο Bakhmut αλλά δεν απειλούν το Bakhmut αλλά χωριά δυτικά και νότια του Bakhmut…
O Zelensky απέκλεισε για μια ακόμη φορά την παράδοση εδαφών στους ρώσους…
Η πραγματικότητα είναι ότι ο ρωσικός στρατός ελέγχει πλήρως την κατάσταση, ο Ουκρανικός στρατός, τα απομεινάρια ότι απέμειναν… προσπαθούν με κινήσεις εντυπώσεων να προσελκύσουν το διεθνές ενδιαφέρον αλλά… η αντεπίθεση… δεν κολλάει μόνο στον χειμώνα που έρχεται αλλά και στην ανικανότητα των Ουκρανικών δυνάμεων και στην αναποτελεσματικότητα των δυτικών όπλων…
O επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων, στρατηγός Mark Milley, προειδοποίησε ότι ουκρανική αντεπίθεση δεν πετυχαίνει, είναι δύσκολη και αιματηρή
Ο Johnson πρώην στέλεχος της CΙΑ, υποστηρίζει ότι Ρωσία εξαντλεί τον ουκρανικό στρατό για να τον συντρίψει με σαρωτική αντεπίθεση.

Military Watch (αμερικανικό περιοδικό): Η Ουκρανία χάνει το 80% με 90% όσων στρατολογούνται, καταστροφή

Τα ουκρανικά στρατεύματα υφίστανται τεράστιες απώλειες, αναφέρει το Military Watch ένας ανώτερος αξιωματικός της υπηρεσίας στρατολόγησης της περιοχής Poltava, ο αντισυνταγματάρχης Vitaly Berezhny.
Από τα 100 άτομα που εντάχθηκαν στις μονάδες το φθινόπωρο του 2022, παρέμειναν μόνο 10-20.
Το επίπεδο των απωλειών στις στρατεύσιμες μονάδες το περασμένο έτος ήταν 80-90% ανέφερε ο Ουκρανός αντισυνταγματάρχης
Οι δημοσιογράφοι υπενθύμισαν ότι το Υπουργείο Άμυνας διεύρυνε πρόσφατα το φάσμα των ατόμων που υπόκεινται σε στράτευση.
Έτσι, άνδρες με ηπατίτιδα, ασυμπτωματική μόλυνση από τον ιό HIV και θεραπευμένη φυματίωση μπορούν να μπουν στο στρατό, σημειώνει το άρθρο.
Οι συγγραφείς γράφουν ότι ο στρατός εφοδιάστηκε με τουφέκια και στολές της σοβιετικής εποχής και στάλθηκε στην πρώτη γραμμή χωρίς καμία εκπαίδευση.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επιτέθηκαν με πυραύλους στο κτίριο διοίκησης του αρχηγού του Donetsk

Στο Donetsk, εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο διοικητικό κτίριο του αρχηγού της δημοκρατίας του Donetsk.
Καταγράφηκε άμεσο χτύπημα στην οροφή, θραύσματα σκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους.
Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία της δημοκρατίας, Ουκρανοί μαχητές έριξαν τρεις οβίδες από το MLRS στο κέντρο της πόλης στις 14:50.
Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Alexey Kulemzin επιβεβαίωσε ότι το κέντρο του Donetskκ δέχθηκε επίθεση, σημειώνοντας ότι «η λεωφόρος Πούσκιν βρίσκεται σε κίνδυνο».
Αργότερα, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Donetsk Denis Pushilin είπε ότι, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, κανείς δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
«Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, καταστράφηκαν πολιτικές υποδομές».
Το απόγευμα της Δευτέρας 18/9 υπήρξε νεότερη ενημέρωση κατά την οποία ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός νέου πολίτη: «Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της περιοχής Petrovsky στην οδό Uglegorskaya, κοντά σε στάση δημόσιας συγκοινωνίας, σκοτώθηκε ένας άνδρας που γεννήθηκε το 1993», έγραψε ο επικεφαλής της πόλης.

1896997828_0_0_1500_813_1440x900_80_0_1_9bc6687c839fafb105e487ae020d7a2c_1.jpg
Ρωσία - ΗΠΑ - Κλιμάκωση στον Αρκτικό: Ρωσικό MiG-31 αναχαίτισε αμερικανικό αεροσκάφος στη θάλασσα του Barents

Η Ρωσία απογείωσε σήμερα 18/9 ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου MiG-31 για να αναχαιτίσει ένα αεροσκάφος περιπολίας τύπου P-8A Poseidon του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που προσέγγιζε τον εναέριο χώρο της πάνω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ουκρανία: Εκτός κυβέρνησης όλοι οι αναπληρωτές υπουργοί Άμυνας – Ανάμεσα τους και η Hanna Malyar

Εκτός κυβέρνησης τέθηκαν όλοι οι αναπληρωτές υπουργοί Άμυνας στην Ουκρανία, ανάμεσα τους και η Hanna Malyar.
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η αποχώρηση της Malyar αποδίδεται στην τοποθέτηση της για την ανακατάληψη της Andriivka από τις ουκρανικές δυνάμεις, κάτι που αργότερα η ίδια παραδέχθηκε, πως ήταν λάθος.
Στις 14 Σεπτεμβρίου η Maliar υποστήριξε πως η δήλωση της ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν την Andriivka ήταν επικοινωνιακό λάθος.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου Taras Melnichuk, παρελθόν αποτελούν οι αναπληρωτές υπουργοί Vladimir Gavrilov, Vitaly Deinega, Anna Malyar , Rostislav Teodozievich, Denis Sharapov και Andrey Shevchenko.
Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα η Hanna Malyar είχε αναφέρει πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει περίπου δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα γύρω από το Bakhmut την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας πως ο ουκρανικός στρατός έχει απελευθερώσει 51 τετραγωνικά χιλιόμετρα κοντά στο Bakhmut από την έναρξη της αντεπίθεσης.
Σύμφωνα με τη Hanna Malyar, η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει πάνω από 260 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την έναρξη της αντεπίθεσης στις αρχές Ιουνίου.

Τι λένε οι Ουκρανοί

Πάντως, η ουκρανική εφημερίδα Ukrainska Pravda υποστηρίζει επικαλούμενη ανώνυμες πηγές από την κυβέρνηση, πως και οι έξι αναπληρωτές υπουργοί Άμυνας υπέβαλλαν οικειοθελώς τις παραιτήσεις τους κατόπιν αιτήματος του νέου υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, Rustem Umerov.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες τους, ενώ γίνεται λόγος για πλήρη αναδιοργάνωση του υπουργείου Άμυνας.

Ρωσικό πλήγμα σε Storm Shadow και πυρομαχικά διασποράς

Μαζικό πλήγμα σε χώρους αποθήκευσης πυραύλων Stοrm Shadow καθώς και σε πυρομαχικά διασποράς των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων επέφεραν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
«Απόψε, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν ομαδικό πλήγμα με υψηλής ακρίβειας όπλα, καθώς και με drones, σε χώρους αποθήκευσης πυραύλων cruise Storm Shadow, πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο, καθώς και σε κέντρα ραδιοαναγνώρισης και εκπαίδευσης ομάδων δολιοφθοράς των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο στόχος επιτεύχθηκε.
Όλα τα αντικείμενα χτυπήθηκαν» ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Zelensky (Ουκρανός Πρόεδρος): Η Ουκρανία δεν θα παραδώσει εδάφη στην Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα τερματιστεί δίνοντας εδάφη στην Ρωσία...
«Όχι. Αυτό είναι το έδαφός μας», είπε ο αρχηγός του κράτους σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, απαντώντας στο ερώτημα εάν ήταν έτοιμος να παραχωρήσει μέρος της επικράτειας για χάρη της ειρήνης.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Zelensky, η ουκρανική αντεπίθεση θα συνεχιστεί μετά το τέλος των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. «Χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε.
Ξεχάστε τον καιρό και τα παρόμοια» τόνισε ο Zelensky.
Τον Αύγουστο 2023, το κοινοβούλιο Verkhovna Rada ενέκρινε ψήφισμα που απέκλειε κάθε εδαφική παραχώρηση για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Στις 15 Αυγούστου, ο διευθυντής του προσωπικού γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Stian Jenssen είπε στη σουηδική εφημερίδα Verdens Gang ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ εάν συμφωνήσει να παραχωρήσει εδάφη στην Ρωσία.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι οι δυτικές χώρες ενδέχεται να μειώσουν απότομα την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη εάν δεν επιτευχθούν σημαντικά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.
Ισχυρίζονται επίσης ότι ο Zelensky συχνά δεν άκουγε τις συμβουλές των δυτικών στρατιωτικών συμβούλων και αυτό στοίχισε στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χάνοντας την Μαριούπολη, το Bakhmut και άλλες κατοικημένες περιοχές.

Elon Musk για αντεπίθεση Ουκρανών: Πολλοί νεκροί, λίγα εδάφη

Κριτική στην ουκρανική αντεπίθεση άσκησε ο ιδρυτής της SpaceX, Elon Musk σχολιάζοντας τοποθέτηση του Αμερικάνου επιχειρηματία David Sacks στο Χ (twitter).
Σε αναρτήσεις του ο Sacks αναφέρει πως η ουκρανική αντεπίθεση που είναι σε εξέλιξη από τον Ιούνιο, δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους της.
Μάλιστα στην τελευταία του ανάρτηση, ο Sacks δημοσίευσε έναν χάρτη της Ουκρανίας που δείχνει τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι στο πλαίσιο της εισβολής τους, αναφέροντας πως «τα εδαφικά κέρδη της Ουκρανίας από την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της είναι τόσο ασήμαντα που μόλις και μετά βίας φαίνονται στον χάρτη».
Στην ανάρτηση αυτή παρενέβη ο Musk, σημειώνοντας πως «τόσο πολλοί θάνατοι για ένα τόσο μικρό τμήμα εδάφους».
Σημειώνεται πως ο Musk ελέγχεται από το Κογκρέσο για την απόφαση του το 2022 να αρνηθεί στις ουκρανικές αρχές να ενεργοποιήσει το δορυφορικό σύστημα Starlink προκειμένου οι στρατιωτικές τους δυνάμεις να εξαπολύσουν επίθεση στην Κριμαία, αναφέροντας πως το σύστημα αυτό δεν έχει αναπτυχθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Από αντεπίθεση, σε άμυνα οι Ουκρανοί – Έχασαν το 20% των δυτικών όπλων

Για μια πλήρως αποτυχημένη αντεπίθεση που έχει ως συνέπεια να φέρνει τους Ουκρανούς σε θέσεις άμυνας λόγω πλήρης απώλειας κάθε επιθετικού δυναμικού κάνει λόγο ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Mykola Azarov.
«Η αποτυχημένη αντεπίθεση επέφερε ένα απτό πλήγμα στον Zelensky.
Και όλα αυτά γιατί το καθεστώς του Κιέβου αύξησε υπερβολικά τις προσδοκίες τόσο των δικών του ανθρώπων όσο και των δυτικών συμμάχων του.
Τώρα η Bankova, το γραφείο του προέδρου Zelensky, απαιτεί από το Γενικό Επιτελείο να επιδείξει άμεσα επιτυχίες στο μέτωπο, προκειμένου να έχει να αναφέρει κάτι στους δυτικούς εταίρους που όπλισαν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πριν από την αντεπίθεση» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook o Azarov.

Xάσαμε το 20% των δυτικών όπλων

Όπως λέει ο Azarov, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα να επιδείξει η Ουκρανία στους εταίρους της.
Σύμφωνα με τον Azarov, αν και οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει πάνω από το 50% των όπλων που τους έχει προμηθεύσει η Δύση, έχουν ήδη χάσει τουλάχιστον το ένα πέμπτο αυτών.
«Τώρα οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας περνούν από επιθετικές σε αμυντικές ενέργειες, και αυτό είναι ένα ανησυχητικό σήμα που υποδεικνύει πλήρη απώλεια επιθετικού δυναμικού» υποστηρίζει ο Azarov.
Εν τω μεταξύ, στη Δύση αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η Ουκρανία δεν είχε κανένα σχέδιο και ότι το Κίεβο απλά σύρθηκε «από τη μύτη» από τους εταίρους της.
Μάλιστα ο Azarov εκτιμά ότι η απροθυμία, με την οποία οι εταίροι παρέχουν οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα.

John Kirby (Συμβούλιο Ασφαλείας ΗΠΑ): Η υποστήριξη για την Ουκρανία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ «παραμένει πολύ ισχυρή»

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι έτοιμο να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία, υποστήριξε ο διευθυντής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, John Kirby.
Μιλώντας σε συνέντευξη στην Daily Telegraph, ο John Kirby δήλωσε τη βεβαιότητά του ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία στο Κογκρέσο «παραμένει πολύ ισχυρή».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, μόνο μια «μικρή ομάδα πολύ δεξιών Ρεπουμπλικάνων» συνεχίζει να αντιστέκεται στην πρόσθετη υποστήριξη στην Ουκρανία.
«Έχουμε δει έναν αυξανόμενο αριθμό ιδιαίτερα Ρεπουμπλικάνων της Βουλής να επικρίνουν τις μελλοντικές δαπάνες και την υποστήριξη για την Ουκρανία.
Αλλά θα σας πω μερικά πράγματα.
Πρώτα από όλα, η υποστήριξη από το Καπιτώλιο παραμένει πολύ, πολύ ισχυρή, είναι διακομματική».
Πρόφσφατα η The Hill ανέφερε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι των ΗΠΑ εκφράζουν όλο και περισσότερο τις αμφιβολίες τους σχετικά με την έγκριση του αιτήματος της κυβέρνησης για πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ουκρανία.

Leonid Slutsky (Ρώσος Βουλευτής): Ο πόλεμος θα είχε αποφευχθεί εάν το ΝΑΤΟ αποδεχόταν τις ρωσικές προτάσεις ασφάλειας

Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν το ΝΑΤΟ αποδεχόταν τις ρωσικές προτάσεις ασφάλειας
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Leonid Slutsky πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, ο Jens Stoltenberg δεν θέλει ειρήνη στην Ουκρανία
«Σε συνέντευξή του στην Funke, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg είπε κυριολεκτικά ότι μόλις ο Zelensky και η Ουκρανία σταματήσουν να πολεμούν, η Ουκρανία θα πάψει να υπάρχει, αλλά αν η Ρωσία παραδώσει τα όπλα, θα υπάρξει ειρήνη.
Ο Jens Stoltenberg, φυσικά, προτιμά να σιωπά για ένα ακόμη «αν» με υποτακτική διάθεση: αν η συμμαχία δεν είχε απορρίψει τις προτάσεις της Ρωσίας στη σφαίρα της αδιαίρετης ασφάλειας τον Δεκέμβριο του 2021 και είχε σταματήσει να χρησιμοποιεί την Ουκρανία και ένα αντιρωσικό προπύργιο, η σύγκρουση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Slutsky, ο Jens Stoltenberg δεν θέλει ειρήνη στην Ουκρανία, πρέπει να εφαρμόσει τις εντολές της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών ως μέρος της πολιτικής πίεσης της Ρωσίας και δικαιολόγησης των επενδύσεων της Δύσης στην Ουκρανία.

Παραδοχή Milley (αρχιστράτηγος ΗΠΑ): Η ουκρανική αντεπίθεση δεν πετυχαίνει, είναι δύσκολη και αιματηρή

Η αντεπίθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα επιτρέψει την πλήρη εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε ο επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Mark Milley, σ
ε συνέντευξή του στο CNN.
«Η επίθεση, αν και σημαντική, έχει επιχειρησιακούς και τακτικούς στόχους που είναι περιορισμένοι.
Ακόμη και αν επιτευχθούν πλήρως, δεν θα χτυπήσουν εντελώς τους Ρώσους, που είναι ο ευρύτερος στρατηγικός στόχος του Zelensky.
Ο Αμερικανός αρχηγός του στρατού αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα πόσο χρόνο μπορεί να χρειαστεί το Κίεβο για να επιτύχει τους στόχους του, σημειώνοντας πάντως πως η σύρραξη θα διαρκέσει «αρκετά».
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε ο Mark Milleyτην αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ως «μακρά, δύσκολη και αιματηρή».

Larry C. Johnson (πρώην CΙΑ): Η Ρωσία εξαντλεί τον ουκρανικό στρατό για να τον συντρίψει με σαρωτική αντεπίθεση

H Ρωσία θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μόλις εξαντλήσει τις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού, δήλωσε το πρώην στέλεχος της CIA Larry C. Johnson.
«Η Ρωσία έχει μια καλά μελετημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική - δεν θέτει τα στρατεύματά της σε μεγάλο κίνδυνο, αλλά διεξάγει αμυντικές μάχες για να ασκήσει πόλεμο φθοράς και να μετατρέψει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε σκόνη.
Μόλις ο ουκρανικός στρατός χάσει την ικανότητα να πολεμήσει, η Ρωσία θα επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα», προέβλεψε.


Ο Zelensky πρόδωσε τον Ουκρανικό λαό - Ο Putin δεν θα κάνει πίσω μέχρι να παραδοθεί η Ουκρανία

Ο πρόεδρος Putin δεν θα υποχωρήσει στη σύγκρουση με την Ουκρανία μέχρι να επιτύχει τους στόχους της Ρωσίας, ανέφερε το πρώην στέλεχος της CIA Larry C. Johnson.
Ο Putin θα συνεχίσει τις μάχες στην Ουκρανία έως ότου αναγκαστεί είτε να παραδοθεί είτε να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους όρους της Ρωσίας.
Δεν θα υπάρξει καμία κατάσταση όπου η Ρωσία θα υποχωρήσει, απλά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα.
Σύμφωνα με το πρώην στέλεχος της CIA Larry C. Johnson, ο Ρώσος ηγέτης επιδιώκει να αποφύγει όσο το δυνατόν περισσότερο την κλιμάκωση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Η επέκταση της κρίσης και η άμεση εμπλοκή δυτικών χωρών σε αυτήν θα οδηγούσε σε μια ανεξέλεγκτη καταστροφή, εξήγησε ο Larry C. Johnson.
«Ο Zelensky πρόδωσε τον ουκρανικό λαό: Θυμάμαι κατά τη διάρκεια της εκλογικής κούρσας υποσχέθηκε να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και να τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο», κατέληξε ο Larry C. Johnson,.

Scott Ritter (Πρώην CIA): Οι Ουκρανικές δυνάμεις έδωσαν τα πάντα για το Robotyne και ξεμένουν από εφεδρείες

Ο ρωσικός στρατός καταστρέφει τις τελευταίες εφεδρείες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κοντά στο χωριό Robotyne στην περιοχή Zaporozhye, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Scott Ritter.
Η αλήθεια είναι ότι τα ουκρανικά στρατεύματα καταστρέφονται.
Μια μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη κοντά στο μικρό χωριό Robotyne στην περιοχή Zaporozhye, που έγινε το άλφα και το ωμέγα της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Πέταξαν ότι είχαν εκεί αλλά οι Ρώσοι έδειξαν ότι μπορούν να τους νικήσουν», τόνισε ο Scott Ritter.
Σύμφωνα με τον Scott Ritter, το Κίεβο σύντομα θα μείνει χωρίς ετοιμοπόλεμους στρατιώτες και αυτό θα δώσει τέλος στη στρατιωτική συνιστώσα του ουκρανικού κράτους.
Οι επιθετικές ενέργειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ξεκίνησαν στο Zaporozhye και εκεί θα υποστούν την τελική τους ήττα, συνόψισε ο Ritter.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του δημόσιου κινήματος «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία», Rogov, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έτρεψαν σε φυγή τις μονάδες επίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή του χωριού Robotyne.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι στρατιώτες του 291ου συντάγματος απέδωσαν πολύ καλά στη μάχη αυτή.

Mikhail Podolyak (Σύμβουλος Zelensky): Δεν υπάρχουν σχέδια για έκδοση Ουκρανών από το εξωτερικό

Ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού Προέδρου Vladimir Zelensky, Mikhail Podolyak, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μαζική έκδοση Ουκρανών πολιτών που έλαβαν εικονικά πιστοποιητικά ακαταλληλότητας για στρατιωτική θητεία από άλλες χώρες, αλλά όσοι έφυγαν μπορεί να έχουν νομικά προβλήματα κατά την επιστροφή τους Ουκρανία.
Σε μια συνέντευξη με τη δημοσιογράφο Yulia Latynina στο κανάλι της στο Youtube, ο Mikhail Podolyak σημείωσε ότι οι Ουκρανοί που έφυγαν βάσει πιστοποιητικών θα πρέπει να λάβουν δικαστική απόφαση ότι το πιστοποιητικό τους ήταν νόμιμο.
«Με βάση αυτό, θα είναι απαραίτητο να προσφύγουμε στα δικαστήρια των χωρών εκείνων όπου βρίσκονται ως πρόσφυγες με ορισμένα νομικά καθεστώτα, ώστε τα δικαστήρια αυτών των χωρών να τους το ακυρώσουν και να αποδειχθεί στα δικαστήρια αυτών των χωρών ότι αυτό το άτομο δεν έλαβε το πιστοποιητικό σωστά...
Τα δικαστήρια είναι απίθανο να λάβουν αποφάσεις για έκδοση, ... θα είναι αδύνατο οι δυτικές χώρες να προχωρήσουν σε διαδικασίες έκδοσης», είπε ο σύμβουλος του Zelensky.
Ο Podolyak τόνισε ότι τα άτομα που έλαβαν εικονικά πιστοποιητικά θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με την επιστροφή τους στην Ουκρανία.
«Θα υπάρξουν μητρώα ατόμων που έλαβαν εικονικά πιστοποιητικά...
Εάν δεν επιστρέψουν τώρα, τότε ... όταν τελειώσει η σύγκρουση, θα έχουν ορισμένα νομικά προβλήματα - θα διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους έφυγαν από τη χώρα»
Με βάση το μέσο ενημέρωσης Idnes η Τσεχική Δημοκρατία δεν θα εκδώσει στο Κίεβο Ουκρανούς πολίτες που αποφεύγουν να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Τον Αύγουστο, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, αποφασίστηκε να διεξαχθεί μια συνολική επανεξέταση της εγκυρότητας των αποφάσεων των στρατιωτικών ιατρικών επιτροπών για την αναπηρία και την ακαταλληλότητα για στρατιωτική θητεία, οι οποίες εγκρίθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και μπορεί να σχετίζεται με παραβιάσεις διαφθοράς.
Ο Fyodor Venislavsky, μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών της Verkhovna Rada της Ουκρανίας, σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου θα ελέγξουν τη γνησιότητα χιλιάδων πιστοποιητικών ακαταλληλότητας για στρατιωτική θητεία.
Να σημειωθεί ότι η Ουκρανία έχει απαγορεύσει την έξοδο από την χώρα σε άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών κατά την περίοδο του στρατιωτικού νόμου.

Ο επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία ύψους 400 εκατ. ευρώ

Η Γερμανία θα παράσχει στην Ουκρανία νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πυρομαχικά.
Αυτό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorious σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild την παραμονή της συνάντησης της ομάδας επαφής στην αεροπορική βάση Ramstein.
«Ναι, θα προμηθεύσουμε πυρομαχικά: πυρομαχικά υψηλής έκρηξης, όλμους, πυραύλους» είπε ο Pistorious όταν ρωτήθηκε εάν σχεδιάζεται νέο πακέτο βοήθειας για το Κίεβο.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι «τα πυρομαχικά είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία».
«Επιπλέον, θα βοηθήσουμε με αμυντικό εξοπλισμό και συστήματα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων. Ωστόσο, φροντίσαμε και για τον χειμώνα που πλησιάζει: θα στείλουμε ρούχα, καθώς και γεννήτριες ηλεκτρισμού.
Ο συνολικός όγκος του πακέτου θα είναι 400 εκατομμύρια ευρώ» τόνισε ο επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

Ρώσος αξιωματικός πληροφοριών: Η Ουκρανία δεν μπορεί να χτυπήσει το Bakhmut

Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να πλησιάσει το Bakhmut, καθώς περιβάλλεται από χωράφια και δασικές ζώνες για αρκετά χιλιόμετρα, επομένως η πιθανότητα άμεσης επίθεσης από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην πόλη είναι πολύ μικρή, σύμφωνα με ανιχνευτή από η 150η μεραρχία μηχανοκίνητων τυφεκίων της Νότιας Ομάδας Δυνάμεων.
«Είμαστε στα περίχωρα του Bakhmut και δεν υπάρχει κανείς μπροστά μας, μόνο ο εχθρός στις δασικές ζώνες.
Η πλησιέστερη δασική ζώνη είναι περίπου 900 μέτρα μακριά.
Η πιθανότητα ο εχθρός να προχωρήσει στο Bakhmut προς την κατεύθυνση μας είναι μικρή».
Σύμφωνα με τον αξιωματικό πληροφοριών, οι τελευταίες ρωσικές θέσεις στα περίχωρα της πόλης χωρίζουν ανοιχτές περιοχές εδάφους από τις εχθρικές θέσεις• το έδαφος εμποδίζει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να προχωρήσουν απαρατήρητες σε αυτό το τμήμα του μετώπου.
«Πριν από τρεις ημέρες ήταν καλά περικυκλωμένοι βομβαρδίζονταν με πυροβολικό μεγάλου διαμετρήματος και πυρομαχικά διασποράς, αλλά τις δύο τελευταίες ημέρες επικρατεί σιωπή είναι κάπως περίεργη… κάτι ετοιμάζουν.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας εναλλάσσουν προσωπικό και προμηθεύουν πυρομαχικά το βράδυ, όταν αρχίζει να νυχτώνει.
Το φως των προβολέων και ο θόρυβος του εξοπλισμού επιτρέπουν στο ρωσικό πυροβολικό να τους στοχεύσει.
Το Bakhmut ή Artemovsk, μια μεγάλη πόλη στο Donetsk παρέμεινε υπό Ουκρανικό έλεγχο μετά τις μάχες το καλοκαίρι του 2014.
Κατά τη διάρκεια μιας ειδικής επιχείρησης, απελευθερώθηκε από τους Wagner στις 20 Μαΐου 2023, μετά από περισσότερες από 220 ημέρες μάχης.
Τώρα ο οικισμός βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε στις 16 Σεπτεμβρίου ότι σε μια εβδομάδα στην κατεύθυνση Bakhmut ή Artemovsk, μονάδες της Νότιας Ομάδας απέκρουσαν 34 επιθέσεις από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, με αποτέλεσμα ο εχθρός να χάσει περισσότερους από 1.700 στρατιώτες ενώ έχασαν 16 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 34 οχήματα, καθώς και 12 πυροβόλα όπλα πεδίου.

Τι συμβαίνει στο Bakhmut;

Οι ουκρανικές δυνάμεις γιορτάζουν την απελευθέρωση χωριών νότια του Bakhmut, αλλά η όλη προσπάθεια της Ουκρανίας πρώτα να αμυνθεί και τώρα να διεξάγει αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις γύρω από το Bakhmut έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών αδικαιολόγητων επικρίσεων.
Οι αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας στην περιοχή Bakhmut από το καλοκαίρι του 2022 είναι ένα εγχείρημα που έχει δεσμεύσει μεγάλη ρωσική μαχητική δύναμη που διαφορετικά θα ήταν διαθέσιμη για την ενίσχυση της ρωσικής άμυνας στη νότια Ουκρανία.
Στοιχεία δύο από τις τέσσερις αερομεταφερόμενες μεραρχίες της Ρωσίας (VDV) και τρεις από τις τέσσερις χωριστές ταξιαρχίες VDV της Ρωσίας υπερασπίζονται αυτήν τη στιγμή την περιοχή Bakhmut.

Ο Ουκρανός εκπρόσωπος Τύπου Λοχαγός Ilya Yevlash δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το χωριό Klishchiivka και οι ουκρανικές δυνάμεις κυκλοφόρησαν αρκετά βίντεο από το Klishchiivka κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου δήλωσαν ότι είχαν απελευθερώσει τον οικισμό
Οι ουκρανικές ανακοινώσεις για την απελευθέρωση δείχνουν ουκρανικές δυνάμεις να δρουν ελεύθερα στον οικισμό.
Οι Ρώσοι αρνήθηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την Klishchiivka και ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν μόνο το νότιο και το κεντρικό τμήμα του οικισμού.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εδραιωθεί κοντά στον σιδηρόδρομο ανατολικά και βορειοανατολικά της Klishchiivka, αλλά ότι δεν διατηρούν θέσεις στον ίδιο τον οικισμό.
Πλάνα που δημοσιεύτηκε στις 17 Σεπτεμβρίου δείχνουν τις ουκρανικές δυνάμεις να πυροβολούν κατά των ρωσικών δυνάμεων στα περίχωρα της Klishchiivka και να τις αναγκάζουν να υποχωρήσουν.
Πρόσθετες γεωγραφικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν στις 16 Σεπτεμβρίου υποδεικνύουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σημείωσαν κέρδη ανατολικά της Orikhovo-Vasylivka (11 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Bakhmut).
Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν πολλές ουκρανικές επιθέσεις στη βόρεια πλευρά του Bakhmut και ότι οι μάχες συνεχίζονται 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut σε μια αμφισβητούμενη «γκρίζα ζώνη».

Οι ρωσικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν στην περιοχή Bakhmut στις 17 Σεπτεμβρίου.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν πέντε ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Klishchiivka και το Bila Hora (14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut) και απέκρουσαν τις ρωσικές αντεπιθέσεις κοντά στο Andriivka και το Kurdyumivka (13 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Οι ρωσικές δυνάμεις αντεπιτίθενται κοντά στο Klishchiivka και προσπάθησαν ανεπιτυχώς να απωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις από θέσεις κοντά στο Bohdanivka (7 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut).
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αυτήν τη στιγμή 52.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην κατεύθυνση Bakhmut.

Νέες ρωσικές επιθέσεις

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν άλλη μια σειρά επιθέσεων με drone και πυραύλους κρουζ Shahed-131/136 στη νότια Ουκρανία τη νύχτα της 16ης προς 17ης Σεπτεμβρίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed από τις νοτιοανατολικές και νότιες κατευθύνσεις και 10 πύραυλους cruise Kh-101/555/55 από εννέα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS
Η Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση της Ουκρανίας δημοσίευσε εικόνες από τον απόηχο ενός ρωσικού χτυπήματος σε απροσδιόριστο τμήμα της περιφέρειας της Οδησσού
Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν επιπλέον στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη Kharkiv με τέσσερις πυραύλους S-300.

Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση σε Kupyansk-Svatove-Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στο μέτωπο Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 17 Σεπτεμβρίου και σημείωσαν περιορισμένα εδαφικά κέρδη νοτιοδυτικά της Kreminna.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν νότια της Dibrova (5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Kreminna).
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ουκρανικής Ανατολικής Ομάδας Δυνάμεων, Λοχαγός Ilya Yevlash, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να ανασυνταχθούν κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν κοντά στην Kyslivka (20 χλμ. νοτιοανατολικά του Kupyansk).

Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Kreminna στις 17 Σεπτεμβρίου.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα της Κεντρικής Ομάδας Δυνάμεων απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στην Dibrova, το Torske (13 χιλιόμετρα δυτικά της Kreminna) και σε η δασική περιοχή Serebryanske.

Στο μέτωπο της Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος του μετώπου της πόλης Avdiivka-Donetsk στις 17 Σεπτεμβρίου.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιθετικές ενέργειες κοντά στην Avdiivka, τη Sieverne (11 χλμ. νοτιοδυτικά της Avdiivka) και τη Marinka.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Tavriisk, συνταγματάρχης Oleksandr Shtupun, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν συνήθως 10 έως 15 επιθέσεις κοντά στη Marinka κάθε μέρα με μηχανοκίνητες μονάδες καθώς και με συνδυασμένες μονάδες "Storm" και "Storm-Z".
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν νότια της Avdiivka και κοντά στο Opytne (4 χιλιόμετρα νότια της Avdiivka) στις 16 Σεπτεμβρίου.

Κόλλησαν στα νότια οι Ουκρανοί

Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Donetsk-Zaporizhia στις 17 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν προχώρησαν.
Ρωσικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας (MoD), ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Novodonetske-Novomayorske (13-19 χλμ νοτιοανατολικά της Velyka Novosilka), κοντά στο Staromayorske (10χλμ νότια της Velyka Novosilka) και κοντά στο Pryyutne (15 χλμ) νοτιοδυτικά της Velyka Novosilka).
Αρκετές ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι σημειώθηκαν μάχες θέσης και ισχυρίστηκαν ότι ορισμένες ουκρανικές μονάδες εναλλάσσονται σε αυτήν την περιοχή.
VDV_Deployment_Bakhmut_September_17_2023_1.png

VDV_Deployment_Robotyne_September_17_2023.png

VDV_Deployment_Ukraine_September_17_2023.png
Bakhmut_Battle_Map_Draft_September_172023.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_September_172023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_September_172023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_September_172023.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_September_172023.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης