Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Καλεί το Ιράν να αναθεωρήσει την απόφασή του για την αποπομπή των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ

ΕΕ: Καλεί το Ιράν να αναθεωρήσει την απόφασή του για την αποπομπή των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ
«Η ΕΕ ζητεί επιμόνως από το Ιράν να αναθεωρήσει την απόφασή του χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε εκπρόσωπος των «27»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 το Ιράν να αναθεωρήσει την απόφαση της αφαίρεσης της διαπίστευσης επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που είναι επιφορτισμένοι με την εποπτεία του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
«Η ΕΕ ζητεί επιμόνως από το Ιράν να αναθεωρήσει την απόφασή του χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε εκπρόσωπος των «27».
Οι Βρυξέλλες, που διαδραματίζουν τον ρόλο του συντονιστή στη διεθνή συμφωνία του 2015 που προβλέπει τον περιορισμό των ατομικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για την απόφαση της Τεχεράνης.
«Η άμεση συνέπεια της απόφασης αυτής για την δυνατότητα της υπηρεσίας να φέρεις εις πέρας τις δραστηριότητες επαλήθευσης...είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική», δήλωσε ο εκπρόσωπος των 27.
Το Ιράν αφαίρεσε τη διαπίστευση επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA - Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας) που ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, ανακοίνωσε η IAEA το Σάββατο 16/9 καταδικάζοντας τη «πρωτοφανή» αυτή ενέργεια.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία με ενημέρωσε για την απόφασή της να αποσύρει τη διαπίστευση πολλών έμπειρων επιθεωρητών της Υπηρεσίας», έγραψε σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Γκρόσι.
Με το μέτρο αυτό, που ακολουθεί άλλο πρόσφατο περιστατικό, «το Ιράν κατάργησε το ένα τρίτο της κεντρικής ομάδας των εμπειρογνωμόνων, γεγονός που επηρεάζει δραστικά την ικανότητα της IAEA να φέρει σε πέρας την αποστολή της και να εγγυηθεί τον ειρηνικό χαρακτήρα των πυρηνικών δραστηριοτήτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η μονομερής, δυσανάλογη και πρωτοφανής απόφαση αυτή αποτελεί βήμα προς την κακή κατεύθυνση και αποτελεί αχρείαστο πλήγμα σε μία ήδη τεταμένη σχέση, δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι καλώντας την ιρανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης