Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Επιχείρηση κατευνασμού της Κίνας λόγω Ουκρανικού – Στο τραπέζι συνάντηση Biden και Xi εντός του 2023

ΗΠΑ: Επιχείρηση κατευνασμού της Κίνας λόγω Ουκρανικού – Στο τραπέζι συνάντηση Biden και Xi  εντός του 2023
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Wang Yi έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί τη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Sergei Lavrov αυτή την εβδομάδα
Σε αγώνα δρόμου αποδύεται η αμερικανική διπλωματία να… σπάσει τις συμμαχίες που έχει συγκροτήσει η Ρωσία μετά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στη Ουκρανία.
Πέρα από το γεγονός ότι τα νέα από το στρατιωτικό πεδίο είναι κατά με τους Ουκρανούς να έχουν.. κολλήσει στα ναρκοπέδια, σε διπλωματικό επίπεδο οι ΗΠΑ, ηγούμενες του δυτικού μπλοκ, απέτυχαν στην πρόσφατη σύνοδο των G20 να «περάσουν» στο κοινό ανακοινωθέν την «ρητή καταδίκη της Ρωσίας» για τον πόλεμο στη Ουκρανία.
Καθώς η Κίνα στο εν λόγω ζήτημα τηρεί τη στάση του «επιτήδειου ουδέτερου» και αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο της Ρωσίας οι ΗΠΑ προσπαθούν να προκαλέσουν ρήγμα στη συμμαχία με.. ανταλλάγματα στο Πεκίνο

Η ατζέντα

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi συναντήθηκαν στη Μάλτα, όπου συζήτησαν μια πιθανή συνάντηση ηγετών και άλλα θέματα στη σχέση τους, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Οι συνομιλίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Ο Wang έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί τη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Sergei Lavrov αυτή την εβδομάδα, ενώ άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες και συνεργάτες τους κατευθύνονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Ο Xi και ο Wang δεν θα παραβρεθούν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ.
Ο Wang διορίστηκε πρόσφατα υπουργός Εξωτερικών μετά την απροσδόκητη απομάκρυνση του προκατόχου του, του Qin Gang, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως εδώ και εβδομάδες.
Ο πρόεδρος Joe Biden αναμένεται να συναντήσει τον Xi αργότερα φέτος, όταν θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής των ηγετών του APEC στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο.
Οι Sullivan και Wang συναντήθηκαν για τελευταία φορά τον Μάιο για διήμερες συνομιλίες στη Βιέννη της Αυστρίας. Συζήτησαν περιφερειακά θέματα καθώς και τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και θέματα που αφορούν τα Στενά της Ταϊβάν, τα οποία αποτελούν μόνιμο σημείο τριβής στις σχέσεις τους.
Ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα εγκαλέσει την Κίνα για τους όλο και πιο επικίνδυνους στρατιωτικούς ελιγμούς της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Η Κίνα υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της ηπειρωτικής χώρας και πρέπει να επανενωθεί μαζί της, αν χρειαστεί με τη βία.
Η Κίνα προσπάθησε να κρατήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά οι ΗΠΑ αποκάλυψαν φέτος πληροφορίες στο πλαίσιο της κατηγορίας τους ότι το Πεκίνο παρέχει βοήθεια στη Μόσχα.
Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Πεκίνο να μην ξεπεράσει τα όρια, την οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τότε ότι η Κίνα εξέταζε το ενδεχόμενο να παράσχει, αλλά δεν την έχει υλοποίησει.
Ο Biden δεν έχει μιλήσει με τον Xi από την περσινή σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Νωρίτερα φέτος, προέβλεψε μια αναθέρμανση των σχέσεων και έκτοτε έχει στείλει πέντε μέλη του υπουργικού συμβουλίου στο Πεκίνο για συνομιλίες με τους ομολόγους τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης