Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής απρέπεια της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας: Αποκάλεσε «δικτάτορα» τον Κινέζο πρόεδρο Χi Jinping

Πρωτοφανής απρέπεια της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας: Αποκάλεσε «δικτάτορα» τον Κινέζο πρόεδρο Χi Jinping
Απίστευτη διπλωματική απρέπεια διαπράχθηκε από την Γερμανίδα ΥΠΕΞ, απαράδεκτη για τον ρόλο της ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής μιας μεγάλης οικονομικής δύναμης όπως η Γερμανία.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock χαρακτήρισε τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping δικτάτορα την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023, ενώ την ίδια ώρα από αμερικανικού εδάφους τόνισε τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στην Ουκρανία.
«Θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί», είπε η Baerbock σε συνεντευξή της στο Fox News, όταν ρωτήθηκε πώς η κυβέρνηση στο Βερολίνο βλέπει το τέλος του πολέμου του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin κατά της Ουκρανίας.
«Αν ο Putin κέρδιζε αυτόν τον πόλεμο, τι σημάδι θα ήταν αυτό για άλλους δικτάτορες στον κόσμο, όπως ο Κινέζος πρόεδρος Χi;
Επομένως, η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», είπε η Baerbock στη συνέντευξη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στις ΗΠΑ.
Τα σχόλια της Baerbock έρχονται μετά τις πρόσφατες εμπορικές εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών, αφού η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Ursula von der Leyen αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η επιτροπή ανταγωνισμού θα ξεκινήσει έρευνα για τις επιδοτήσεις των κινεζικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Παρά την αμφίθυμη προσέγγιση της Γερμανίας απέναντι στην Κίνα, το ίδιο το Κόμμα των Πρασίνων του Baerbock τείνει να κλίνει προς μια πιο δυναμική προσέγγιση στο Πεκίνο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αποκάλεσε επίσης τον X δικτάτορα το περασμένο καλοκαίρι αναφερόμενος σε ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που κατέρριψαν οι ΗΠΑ νωρίτερα φέτος.
Ο χαρακτηρισμός «δικτάτορας» της Baerbock  και για τον Χι έρχεται επίσης καθώς βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και συναντάται με αξιωματούχους της κυβέρνησης Biden
Ο Αμερικανός ομόλογός του Υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken στον Λευκό Οίκο.

Ο Blinken είπε σε συνέντευξη Τύπου στη συνέχεια ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία συγκλίνουν στις προσεγγίσεις τους για την Κίνα.
«Συζητήσαμε επίσης τις κοινές μας προσεγγίσεις για την Κίνα και χαιρετίζουμε πολύ τη στρατηγική της Γερμανίας για την Κίνα.
Συμπίπτει πολύ με τη δική μας", είπε ο Blinken στους δημοσιογράφους.
«Νομίζω ότι αντικατοπτρίζει κάτι που έχουμε δει σε όλο τον κόσμο, τόσο στην Ευρώπη, στην Ασία, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που αποτελεί μια αυξανόμενη σύγκλιση στις προσεγγίσεις μας για την Κίνα».
Στη συνέχεια, παράλληλα με την Γερμανίδα ΥΠΕΞ, τόνισε: «Και οι δύο μας, μεταξύ άλλων, μοιραζόμαστε τον στόχο όσον αφορά τις οικονομικές μας σχέσεις, να απομειώσουμε τον κίνδυνο (derisk) και όχι να αποσυνδεθούμε (σ.σ. από την Κίνα)».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης