Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο δράσης 10 σημείων για το μεταναστευτικό πρότεινε η Ursula fon der Leyen από τη Λαμπεντούζα

Σχέδιο δράσης 10 σημείων για το μεταναστευτικό πρότεινε η Ursula fon der Leyen από τη Λαμπεντούζα
Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα
Σχετικά Άρθρα
H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula fon der Leyen ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Λαμπεντούζα, συνοδευόμενη από την πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni. 
Στην συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει από το νησί, πρότεινε ένα σχέδιο δέκα σημείων για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.
Στο σχέδιο προβλέπεται η καλύτερη καταγραφή των αφίξεων με την βοήθεια της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για το 'Ασυλο, η παροχή μεγαλύτερης στήριξης για την μεταφορά των μεταναστών εκτός Ιταλίας, χάρη και στην αλληλεγγύη των άλλων κρατών μελών, αλλά και η αρωγή της Frontex για τους επαναπατρισμούς όσων δεν δικαιούνται να μείνουν στην Ευρώπη.
«Θα ζητήσω από τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά να διαπραγματευτεί με τις χώρες προέλευσης για την διευκόλυνση της διαδικασίας αυτής», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Παράλληλα δεσμεύθηκε να αυξηθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση των διακινητών και με στενότερη συνεργασία με την Τυνησία, αλλά και να βελτιωθεί η θαλάσσια και από αέρος επιτήρηση από την Frontex «εξερευνώντας τις δυνατότητες επέκτασης σε ό,τι αφορά τις παρούσες ναυτικές αποστολές και, αν είναι ανάγκη, να εξετασθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας άλλων».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι θα πρέπει να καταστρέφονται όλα τα πλεούμενα που χρησιμοποιούν οι διακινητές ανθρώπων και ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει την Ιταλία στις διαδικασίες παροχής ασύλου.
Τέλος, η Ursula fon der Leyen τάχθηκε υπέρ της αύξησης των αναγκαίων διαδικασιών για τους εθελοντικούς επαναπατρισμούς των παράτυπων μεταναστών και δεσμεύθηκε ότι η Ευρώπη θα επιταχύνει τις διαδικασίες συνεργασίας με την Τυνησία, με στόχο να αποδεσμευθεί από την ΕΕ η οικονομική στήριξη προς τη βορειοαφρικανική αυτή χώρα.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni υπογράμμισε από την πλευρά της ότι θα θέσει το μεταναστευτικό και το προσφυγικό στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ και υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να ξαναρχίσουμε, σε ό,τι αφορά μια ναυτική αποστολή της Ευρώπης, από το δεύτερο και τρίτο σκέλος της αποστολής Sophia, που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ».

Η απόβαση 120 πλοαριων με μετανάστες στη Λαμπεντούζα

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Τετάρτη 13/9 ως και την Παρασκυή 15/9, ένας γιγάντιος στολίσκος αποτελούμενος από 120 μικρά σκάφη γεμάτα Αφρικανούς μετανάστες έκανε «απόβαση» στο μικροσκοπικό ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, που βρίσκεται στα ανοιχτά της Σικελίας  προκαλώντας σοκ σε τουρίστες και ντόπιους.
Κατά τη διάρκεια της «απόβασης» αυτής στο νησί που έχει πληθυσμό περίπου 6.500 κατοίκους, έφτασαν 7.000 μετανάστες με βάρκες μόνο μέσα σε ένα 24ωρο.

Ο στολίσκος πιστεύεται ότι ξεκίνησε από την Τυνησία επειδή βρίσκεται γεωγραφικά πιο κοντά στην αφρικανική ακτή από ό,τι στην ηπειρωτική Ιταλία.
Καθώς η μία και μοναδική εγκατάσταση που υπάρχει για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στη Λαμπεντούζα έχει χωρητικότητα περίπου 450 κλινών, οι αρχές προσπάθησαν να μεταφέρουν τους μετανάστες μέσω εμπορικών πορθμείων ή πλοίων της ακτοφυλακής στη Σικελία ή στην Καλαβρία.
Οι εθνικότητες αυτών που έφτασαν περιελάμβαναν μέρη όπως το Τσαντ, την Τυνησία, τη Γουινέα, τη Νιγηρία, τη Σιέρα Λεόνε, το Σουδάν και άλλα έθνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης