Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Όργιο κρατικής καταστολής στην επέτειο του θανάτου της Mahsa Amini - Αποτράπηκαν οι συγκεντρώσεις, πολλές συλλήψεις

Ιράν: Όργιο κρατικής καταστολής στην επέτειο του θανάτου της Mahsa Amini - Αποτράπηκαν οι συγκεντρώσεις, πολλές συλλήψεις
Υπήρξαν ωστόσο σποραδικά επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών
Σχετικά Άρθρα
Oι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε πολλές κουρδικές πόλεις το βράδυ του Σαββάτου 16/9 και συνέλαβαν για λίγο τον πατέρα της Mahsa Amini, εξαπολύοντας ένα κρεσσέντο καταστολής στην επέτειο του θανάτου της νεαρής γυναίκας που πυροδότησε το μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν τα τελευταία 40 χρόνια.
Μέσα μαζικής ενημέρωσης που ελέγχονται από το καθεστώς ανέφεραν ότι προχώρησαν σε συλλήψεις αρκετών «αντεπαναστατών» και «τρομοκρατών» σε διάφορες ιρανικές πόλεις και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν σχέδια για τη δημιουργία αναταραχών, με αφετηρία τις διαδηλώσεις που είχαν κηρυχτεί παράνομες.
Ο θάνατος της Mahsa Amini, μιας νέας Κούρδισσας 22 χρονών που συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής πέρυσι για παραβίαση των υποχρεωτικών ενδυματολογικών κωδίκων και πέθανε κατά την κράτησή της, προκάλεσε διεθνή καταδίκη και οδήγησε στις πιο μαζικές και επίμονες διαδηλώσεις που έχουν γίνει ποτέ κατά του καθεστώτος στο Ιράν.
Καθώς έπεσε το βράδυ του Σαββάτου 16/9, η ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στις κουρδικές κυρίως περιοχές του Ιράν κατόρθωσε να αποτρέψει τις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που είχαν οργανωθεί.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο, ανέφεραν ότι υπήρξαν σποραδικές αντιπαραθέσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Νωρίτερα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αναφορές οργανώσεων για τα δικαιώματα έκαναν λόγο για δυνάμεις ασφαλείας που έλαβαν θέσεις γύρω από το σπίτι του Amini, του πατέρα της νεαρής κοπέλας, στο Saqez, στο δυτικό Ιράν.
Σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι γονείς της Amini είχαν πει σε δηλώσεις τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι, παρά τις κυβερνητικές προειδοποιήσεις, θα πραγματοποιούσαν μια «παραδοσιακή και θρησκευτική τελετή επετείου» στον τάφο της κόρης τους στο Saqez.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης