Τελευταία Νέα
Διεθνή

H επανάσταση του blockchain «σκοτώνει» το δολάριο - Η μεγάλη ανατροπή με τη σύνδεση της τιμής του πετρελαίου με το χρυσό

H επανάσταση του blockchain «σκοτώνει» το δολάριο  -  Η μεγάλη ανατροπή με τη σύνδεση της τιμής του πετρελαίου με το χρυσό
Η ρηξικέλευθη πρόταση της Ρωσίας και οι δισταγμοί της Κίνας και της Ινδίας να βάλουν ταφόπλακα στο δολάριο
Σχετικά Άρθρα
Η αρχιτεκτονική του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος την τρέχουσα περίοδο υφίσταται επαναστατικές αλλαγές…
Καταλύτης σε αυτές τις εξελίξεις υπήρξε η παράνομη κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων η οποία ενεργοποίησε πλήθος διεθνείς παράγοντες να διαμορφώσουν με τη βοήθεια της πλέον προηγμένης τεχνολογίας όσον αφορά τις ψηφιακές συναλλαγές ένα σύστημα προστασίας απέναντι στη δυνατότητα των ΗΠΑ να κλέβουν κατά βούληση μέσω κυρώσεων περιουσιακά στοιχεία των «ανεπιθύμητων» κρατών.
Οι κεντρικές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο εργάζονται με στόχο τη διεθνοποίηση των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών (CBDC).
Το νέο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό δίκτυο θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται διασυνοριακές πληρωμές σε πραγματικό χρόνο.
Το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η «τοκενοποίηση» (token, ένα ψηφιακό σύμβολο) - όπως την αποκαλούν οι γνώστες - όλων των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων (assets) - οποιοδήποτε από μετοχές και ακίνητα μέχρι χρυσό.
Τα επόμενα χρόνια, τα CBDC αναμένεται να αντικαταστήσουν τα μετρητά με ψηφιακά νομίσματα τα οποία θα είναι αποθηκευμένα σε ένα «βιβλίο» που τηρείται από τις κεντρικές τράπεζες.
Οι χρήστες θα κατεβάζουν ένα «ψηφιακό πορτοφόλι» στο κινητό τους τηλέφωνο προκειμένου να λαμβάνουν τον μισθό τους και να πληρώνουν για αγαθά και υπηρεσίες.
Με ένα παγκόσμιο δίκτυο CBDC, οι χρήστες θα μπορούν να μεταφέρουν χρήματα άμεσα σε άλλα «ψηφιακά» πορτοφόλια οπουδήποτε στον κόσμο.

Η Κίνα ηγείται στην ανάπτυξη CBDC

Το e-yuan είναι πλέον διαθέσιμο σε 17 κινεζικές επαρχίες και 26 πόλεις.
Περισσότεροι από 250 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κατεβάσει το «ψηφιακό πορτοφόλι» το οποίο προσφέρεται από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC).
Οι τοπικές κυβερνήσεις και οι κρατικές εταιρείες καταβάλλουν μισθούς σε ψηφιακό γιουάν για να ενθαρρύνουν τη χρήση των CBDC.
Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη δοκιμές για τη διεθνοποίηση των CBDC.
Η PBOC, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και άλλες νομισματικές αρχές εργάζονται πάνω στις τεχνολογικές πλατφόρμες που μπορούν να κάνουν τις πλατφόρμες CBDC διαλειτουργικές.
Ένα παγκόσμιο δίκτυο των νομισμάτων CBDC θα επέτρεπε τις διασυνοριακές πληρωμές σε πραγματικό χρόνο και χωρίς κόστος για τον χρήστη.
Τα CBDC χρησιμοποιούν μια τροποποιημένη έκδοση του blockchain, την τεχνολογία διαχείρισης των συναλλαγών η οποία χρησιμοποιείται για τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum.
Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, οι πλατφόρμες CBDC των κεντρικών τραπεζών έχουν συγκεντρωτική δομή καθώς θα τελούν υπό τον έλεγχο των εθνικών κυβερνήσεων.

Αποκεντρωμένο σύστημα blockchain

Η ανάπτυξη ενός διεθνούς δικτύου CBDC έγινε πιο επείγουσα πέρυσι, αφού οι δυτικές χώρες απέκλεισαν τη Ρωσία από το SWIFT, την παγκόσμια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων για διατραπεζικές συναλλαγές με έδρα το Βέλγιο.
Τα σύστημα SWIFT έχει μονοπώλιο στις παγκόσμιες διασυνοριακές συναλλαγές πληρωμών.
Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT προκάλεσε παγκόσμιες ανησυχίες, ειδικά στον Παγκόσμιο Νότο.
Εάν μια παγκόσμια δύναμη όπως η Ρωσία θα μπορούσε να αποκλειστεί από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών, οποιαδήποτε χώρα που αντιτίθεται στις δυτικές πολιτικές θα μπορούσε να είναι το επόμενο θύμα.

 

Ο ρόλος των BRICS

Ο αποκλεισμός από το SWIFT, μαζί με την κατάσχεση 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα, έδωσε επίσης μια νέα ώθηση στους BRICS, την άτυπη ομάδα της Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής.
Από τη στιγμή που Ρωσία κήρυξε την ειδική της επιχείρηση κατά της Ουκρανίας, θέτοντας σε κίνηση μια σειρά γεγονότων που απειλούν την δυτική ηγεμονία στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Αρχικά, το ρούβλι εκτινάχθηκε στα ύψη όταν ο Vladimir Putin απάντησε στις δυτικές ενεργειακές κυρώσεις θέτοντας τους δικούς του όρους πληρωμής.
Αλλά από τότε το ρούβλι έχει υποχωρήσει και έχει καταστεί σαφές ότι ως θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται έναντι του δολαρίου.
Η αποδυνάμωση του ρουβλίου είναι η κύρια ρωγμή στην «πανοπλία» της ρωσικής οικονομίας.
Ως απάντηση στις κυρώσεις, ο Ρώσος πρόεδρος ανέθεσε στον Sergei Glazyev να σχεδιάσει ένα νόμισμα διακανονισμού εμπορικών συναλλαγών, αρχικά για την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.
Πιστεύεται ότι το πεδίο εφαρμογής της εν λόγω ιδέας διευρύνθηκε με την ιδέα ενός νομίσματος των BRICS η αξία του οποίου θα στηρίζεται στο χρυσό, το οποίο επιβεβαιώθηκε από τους Ρώσους ενόψει της συνόδου κορυφής των BRICS τον περασμένο μήνα.
Αλλά για την Κίνα και την Ινδία αυτό θα ήταν μια πολύ ριψοκίνδυνη εξέλιξη - τουλάχιστον στη σημερινή συγκυρία.
Το γιουάν της Κίνας αποτελεί συστατικό στοιχείο των SDR (ειδικά τραβητικά δικαιώματα) του «νομίσματος» του ΔΝΤ, ένα προνόμιο που κερδήθηκε με κόπο που θα μπορούσε να απειληθεί εάν υποστήριζε τον χρυσό ως μέσο διακανονισμού των εμπορικών συναλλαγών.
Η Ινδία έχει ιστορία πρόσδεσης σε ένα κεϋνσιανών νομισματικών πολιτικών κατά του χρυσού και επιθυμεί να αναπτύξει εμπορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, όπως αποδεικνύεται από τη διοργάνωση της πρόσφατης συνόδου της G20 και τη μελλοντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Κίνα μπορεί επίσης να ανησυχούσε ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι αποσταθεροποιητικές για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα και να πλήξουν την προσπάθειά της να ανακάμψει μετά την πανδημία.
Η διστακτικότητα των δύο πολυπληθέστερων κρατών στη γη σχετικά με τη στήριξη ενός νομίθσματος στο χρυσό τους δημιουργεί τώρα σημαντικά προβλήματα

Η υποτιμητική δράση και τα ρωσικά επιτόκια

Το τρέχον ράλι του σταθμισμένου δείκτη του δολαρίου μπορεί να μην σημαίνει πολλά για το ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο συστατικό του, αλλά ασκεί υποτιμητικές πιέσεις στα κύρια ασιατικά νομίσματα.
Και παρά τον μηδενικό πληθωρισμό στην Κίνα, το γιουάν έχει ήδη σπάσει το σημείο στήριξης και φαίνεται να υποχωρεί ακόμη περισσότερο.
Δεν είναι περίεργο ότι οι πολίτες της Κίνας ωθούν τις τιμές του χρυσού σε νέα υψηλά: είναι η άμυνά τους έναντι της πτώσης της αξίας του γιουάν.
Οι Ινδοί δεν έχουν ακόμη αντιδράσει στις υψηλότερες τιμές του χρυσού σε ρουπίες, αλλά αυτό είναι πιθανό να είναι μόνο θέμα χρόνου.
Σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη διολίσθηση, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το επιτόκιό της κατά 3,5% στο 12% τον Αύγουστο, γεγονός που αρχικά ώθησε ανοδικά το ρούβλι, αλλά τώρα βυθίζεται προς το πρόσφατο χαμηλό της έναντι του δολαρίου.
Όμως, ενώ ο Putin και ο οικονομικός του σύμβουλος Maxim Oreshkin φαίνεται να έχουν μια ευρεία κατανόηση των νομισματικών υποθέσεων, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.
Την εποχή της αύξησης των επιτοκίων, ο Oreshkin έγραψε ότι «μια πρόσφατη επιτάχυνση του πληθωρισμού και η βύθιση του νομίσματος ήταν αποτέλεσμα χαλαρής νομισματικής πολιτικής και ότι η κεντρική τράπεζα «έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να εξομαλύνει την κατάσταση»
Το θέμα είναι ότι η κεντρική τράπεζα ακολούθησε επεκτατικές νομισματικές πολιτικές fiat επιτρέποντας στην προσφορά χρήματος M0 να αυξηθεί κατά 26% το έτος έως τον Αύγουστο.
Η άμεση αντιμετώπιση αυτής της επέκτασης της πίστωσης της κεντρικής τράπεζας θα είχε κάνει περισσότερα για τη σταθεροποίηση του ρουβλίου από το να «ακρωτηριάσει» τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ενώ μεγάλο μέρος της αποσταθεροποίησης της ισοτιμίας του ρουβλίου μπορεί να αποδοθεί στις συνεχιζόμενες δαπάνες του πολέμου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οφείλεται επίσης εν μέρει στην πρόσφατη άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου.
Όπως συμβαίνει μεταξύ του δολαρίου και των περισσότερων άλλων νομισμάτων fiat (κεντρικών τραπεζών), υπάρχει ένας σχετικός παράγοντας εμπιστοσύνης που λειτουργεί έναντι του ρουβλίου.

Ανεξάρτητα από τις διαφορές στα επιτόκια, είναι το γεγονός ότι οι αξίες των νομισμάτων fiat δεν συνδέονται με τίποτα περισσότερο από την εμπιστοσύνη σε αυτά.
Και η Ρωσία αντιμετωπίζει τώρα το πρόβλημα ότι στις τρέχουσες συναλλαγματικές συνθήκες, το δολάριο μπορεί πάντα να υπονομεύει το ρούβλι επειδή οι ΗΠΑ ελέγχουν την ατζέντα των νομισμάτων fiat.
Η αδυναμία του ρουβλίου είναι ίσως το μόνο πραγματικό σημείο πίεσης που μπορούν να έχουν Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδεικνύεται ένα ναυάγιο εν εξελίξει για το ΝΑΤΟ.
Ενώ συντρίβουν τον ουκρανικό στρατό, οι Ρώσοι ακολουθούν μακροπρόθεσμη στρατηγικά, αναμένοντας ότι η αυξανόμενη διαφωνία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας θα υπονομεύσει την ενότητά του.
Είναι ένα σχέδιο που φαίνεται να λειτουργεί.

Ο ενεργειακός πόλεμος - Η Ευρώπη θα παγώσει 

To ρήγμα εντός του ΝΑΤΟ αναμένεται να διευρυνθεί αυτό το χειμώνα, καθώς οι ελλείψεις ενέργειας αρχίζουν  ήδη να ωθούν τις τιμές στα ύψη.
Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία από κοινού μειώνουν  τις προμήθειες πετρελαίου (τον παράγοντα της προσφοράς), ωθώντας τις τιμές του αργού πάνω από τα ανώτατα όρια τιμών της G7.
Ένας τομέας όπου ο ενεργειακός εφοδιασμός θα βλάψει πιο άμεσα τους Ευρωπαίους είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο θεωρείται επίσης ως ο δείκτης για τις τιμές του diesel που αυξήθηκαν σε δολάρια κατά σχεδόν 50% μόνο το τελευταίο τρίμηνο.
Η σημασία του diesel είναι ότι τα logistics στην Ευρώπη (και στην Αμερική) εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από αυτό.
Εκτός από τις προηγούμενες περικοπές του OPEC+ κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, οι πιο πρόσφατες μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία ασκούν πίεση στην προσφορά (και η Ρωσία επίσης σχεδιάζει να μειώσει τις εξαγωγές ντίζελ κατά ένα τέταρτο, εν μέρει λόγω της συντήρησης του διυλιστηρίου (υποτίθεται) και εν μέρει για να εκτρέψει τον εφοδιασμό της στην εγχώρια οικονομία της.
Ενώ τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ είναι σχετικά γεμάτα στο 90% της χωρητικότητας, δεν είναι ικανά για να διασφαλίσουν ότι θα αποφευχθεί μια ενεργειακή κρίση μετά τη σημαντική πτώση των θερμοκρασιών .
Από τον Δεκέμβριο και μετά θα γίνει αγώνας για περισσότερες προμήθειες.
Και το τέλος της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα θα ασκήσει περαιτέρω πίεση και στις τιμές των τροφίμων.

H πιστωτική ασφυξία

Ως εκ τούτου, η δυτική συμμαχία θα αντιμετωπίσει περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις, που είναι πιθανό να δώσουν νέα ώθηση στα υψηλότερα επιτόκια και στις αποδόσεις των ομολόγων.
Ήδη, μια πιστωτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στις μεγαλύτερες δυτικές οικονομίες,  λόγω της ταχείας σύσφιξης της νομισματικής πολιτική, με τις τράπεζες να προσπαθούν να μειώσουν την έκθεσή τους σε κινδύνους σε χρηματοπιστωτικές και μη χρηματοπιστωτικές αγορές ενόψει της ύφεσης.
Και καθώς η πιστωτική κρίση εντείνεται, η πιθανότητα ενός νέου γύρου πτώχευσης τραπεζών αυξάνεται.
Το πρόβλημα για τη Ρωσία είναι ότι κατά την άσκηση ενεργειακών πολιτικών με σκοπό την υπονόμευση του δολαρίου και του ευρώ, οι συνέπειες για το ρούβλι είναι πιθανό να είναι πολύ χειρότερες.

Τα τρωτά σημεία για το ρούβλι…

Το πρώτο σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το 1998, το ρούβλι επανεκφράστηκε σε αναλογία 1000:1.
Με βάση αυτόν τον παράγοντα, τον Ιούνιο του 1992 υπήρχαν 7,25 δολάρια ΗΠΑ αντιστοιχούν σε κάθε νέο ρούβλι και ένα βαρέλι πετρελαίου αποτιμήθηκε στα 2,03 γραμμάρια χρυσού.
Σήμερα αντιστοιχούν σχεδόν 100 ρούβλια ανά δολάριο και ένα βαρέλι πετρελαίου είναι πάνω από 7.500 ρούβλια.
Ως νόμισμα fiat, το ρούβλι συμπεριφέρθηκε σαν τριτοκοσμικό νόμισμα σε σχέση με το δολάριο, πόσο μάλλον με τον χρυσό.
Και η εγχώρια τιμή του πετρελαίου στη Ρωσία εκτοξεύτηκε στα ύψη μαζί με την κατάρρευση του ρουβλίου.
Επιπλέον, η εξαιρετική αστάθεια στην τιμή του ρουβλίου του πετρελαίου είναι εξαιρετικά αρνητική για την εγχώρια οικονομία, με τη θέρμανση να γίνεται απρόσιτη για τους πολίτες της Ρωσίας σε απελπιστικά κρύους χειμώνες.
Για να ποσοτικοποιηθεί αυτή η δυσφορία, μεταξύ του περασμένου Σεπτεμβρίου και του τέλους Ιουλίου, με τιμή σε ρούβλια, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε από 4.707 ρουβλία ανά βαρέλι σε 7.500 ρούβλια: δηλαδή αύξηση 59%.

Σε δολάρια, η τιμή αυξήθηκε από 78,72 δολάρια σε 81,72, σημειώνοντας αύξηση λιγότερο από 4%. Σαφώς, την ενεργειακή μάχη δεν μπορεί να την κερδίσει ο Putin, γιατί αν ανατριχιάσουν στη Γερμανία θα παγώσουν στη Ρωσία.
Η ενεργειακή κρίση αναμφίβολα θα αποσταθεροποιήσει τα νομίσματα των δυτικών κρατών.
Αλλά οι συνέπειες για το ρούβλι θα είναι ακόμη χειρότερες.
Αλλά οι Ρώσοι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων των Maxim Oreshkin και Sergei Glazyev (ο οποίος έχει ήδη προτείνει έναν κανόνα χρυσού για το ρούβλι) πρέπει σίγουρα να το γνωρίζουν αυτό
Η αποτίμηση του πετρελαίου σε χρυσό είναι σημαντικά πιο σταθερή.
Τον Ιούνιο του 1992 ένα βαρέλι πετρελαίου ήταν 2,03 γραμμάρια, σήμερα είναι 1,41 γραμμάρια, πτώση 30%.
Έχοντας κατά νου ότι ο χρυσός είναι πραγματικό χρήμα και τα νομίσματα είναι εξαιρετικά ασταθή πίστωση, η Ρωσία παίρνει 30% λιγότερο για το πετρέλαιό της σήμερα από ό,τι το 1992.

Η σύνδεση του πετρελαίου με το χρυσό

Και πάλι, όπως και οι Σαουδάραβες, οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι η αμερικανική νομισματική πολιτική είχε ως συνέπεια την υπονόμευση της πραγματικής αξίας του πετρελαίου το οποίο εξάγουν, κάτι που ήταν αδύνατον να διορθώσουν χωρίς να συνδέσουν την τιμή του πετρελαίου με τον χρυσό.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κίνητρο της Ρωσίας να πάρει τον έλεγχο των ενεργειακών αξιών βρισκόταν πίσω από την πρότασή της για ένα νέο νόμισμα με χρυσό BRICS και ότι ήταν μέρος ενός σχεδίου δύο βημάτων.
Το πρώτο βήμα ήταν να σταλεί ένα μήνυμα στις αγορές ότι η εποχή του δολαρίου είχε τελειώσει, δικαιολογώντας το δεύτερο βήμα που ήταν για τη Ρωσία και την Κίνα, ακολουθούμενη από άλλα κράτη στο στρατόπεδο BRICS να συνδέσουν τα νομίσματά τους με το χρυσό ως απάντηση στη κατάρρευση του δολαρίου.
Επί του παρόντος οι  Κινέζοι διστάζουν να επιτεθούν στο δολάριο ενώ η Ινδία είναι εγκλωβισμένη στην κεϋνσιανή της αντίληψη των νομισματικών θεμάτων…
Το ζήτημα είναι οι διαδικασίες για την εν εξελίξει επανάσταση για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν ξεκινήσει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης