Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Trafigura έγραψε ζημιές 1,2 δισ. από τα μέταλλα - Εμφύλιες διαμάχες και σενάρια για πώληση δραστηριοτήτων

H Trafigura έγραψε ζημιές 1,2 δισ. από τα μέταλλα - Εμφύλιες διαμάχες και σενάρια για πώληση δραστηριοτήτων
Η αντίθεση ανάμεσα στις ζημιές των μετάλλων και την υψηλή κερδοφορία των ενεργειακών εμπορευμάτων έχει προκαλέσει ισχυρές εντάσεις εντός της εταιρείας
Σχετικά Άρθρα
Οι δραστηριότητες μετάλλου της Trafigura βρίσκεται υπό πίεση πάνω από ένα χρόνο, λόγω της συρρίκνωσης των κερδών της και του πλήγματος που δέχθηκε η εταιρεία από την τεράστια απάτη με το νικέλιο.
Η αντίθεση ανάμεσα στις ζημιές των μετάλλων και την υψηλή κερδοφορία των ενεργειακών εμπορευμάτων έχει προκαλέσει ισχυρές εντάσεις στο εσωτερικό της εταιρείας σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με τη διαδοχή, με τα στελέχη να αγωνίζονται για μια θέση στην κορυφή καθώς ένα από τα τρία μέλη της ηγεσίας της θα συνταξιοδοτηθεί το επόμενο έτος.
Η Trafigura, η οποία ανταγωνίζεται με την Glencore Plc για τον τίτλο του μεγαλύτερου εμπορικού ομίλου μετάλλων στον κόσμο, έχει πραγματοποιήσει προκαταρκτικές συζητήσεις για την επιχείρηση με αρκετούς πιθανούς συνεργάτες στη Μέση Ανατολή και την Ασία, σύμφωνα με άτομα με άμεση γνώση του θέματος.

Σε αναζήτηση επενδυτή

Οι συζητήσεις αφορούσαν πλήθος από πιθανές συμφωνίες, που ξεκινούν από τη δημιουργία κοινοπραξιών για νέες εξαγορές και φτάνουν έως τις επενδύσεις σε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία μετάλλου της Trafigura ή άλλες μορφές περιφερειακής ή παγκόσμιας συνεργασίας, ανέφεραν οι πηγές.
Συν τοις άλλοις, άλλοι όμιλοι εξετάζουν την πιθανότητα υποβολής προσφοράς για μέρος ή το σύνολο του κλάδου μετάλλων της Trafigura, ανέφεραν άλλες πηγές.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η Trafigura θα ήθελε να πουλήσεις τις δραστηριότητες μετάλλου της.
Ανώτερα στελέχη της Trafigura έχουν δηλώσει ότι μπορεί ο όμιλος να είναι θετικός στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων του στην εμπορία μετάλλων σε εξωτερικούς επενδυτές.
Ένας συνεργάτης με μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης θα μπορούσε να δώσει στην Trafigura την πρόσθετη δύναμη πυρός που χρειάζεται για να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία π.χ. ορυχεία ή εργοστάσια επεξεργασίας — τα οποία πολλοί θεωρούν πια κρίσιμης σημασίας για τη διασφάλιση της ροής των εμπορευμάτων που απαιτούνται για μια παγκόσμια εμπορική επιχείρηση μετάλλων.
Ένας εκπρόσωπος της Trafigura δήλωσε: «Παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στις δραστηριότητές μας στα μέταλλα, που αποτελούν βασικό μέρος της στρατηγικής μας για την ενεργειακή μετάβαση και δεν βλέπουμε κανένα λόγο να σχολιάσουμε φήμες ή εικασίες της αγοράς».


Ζημιές 1,2 δισ. δολάρια από τα μέταλλα

Οι συζητήσεις αυτές πάντως είναι αποκαλυπτικές του δράματος που λαμβάνει χώρα στην Trafigura, έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους μετάλλων στον κόσμο, όπως ο χαλκός, το νικέλιο και το κοβάλτιο, και που θα μπορούσε να γίνει αισθητό σε όλο τον κόσμο καθώς η ενεργειακή μετάβαση φέρνει τις αγορές μετάλλων στο παγκόσμιο προσκήνιο.
Η ένταση μεταξύ του κλάδου ενεργειακών προϊόντων και του κλάδου μετάλλων δεν είναι κάτι νέο για την Trafigura, αλλά έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες.
Η εταιρεία σημείωσε κέρδη ρεκόρ χάρη στην ενεργειακή κρίση, δηλώνοντας καθαρά κέρδη 9,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
Αλλά ο κλάδος μετάλλων δυσκολεύεται να βγάλει χρήματα: δεν κατέγραψε σχεδόν κανένα λειτουργικό κέρδος την περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022.
Στη συνέχεια ακόμη χειρότερα, επλήγη από μια απάτη με νικέλιο, η οποία στοίχισε στην Trafigura σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια, καθώς και από μια κρίση ρευστότητας σε ένα βασικό έργο χαλκού-κοβαλτίου στο οποίο η Trafigura έχει παράσχει χρηματοδοτήσει 600 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο επικεφαλής της επιχειρηματικής ανάπτυξης μετάλλων της Trafigura αποχώρησε τον περασμένο μήνα, ενώ πολλά άλλα ανώτερα στελέχη της μονάδας αποχώρησαν μετά το φιάσκο του νικελίου.
Η Trafigura ανήκει στους περίπου 1.200 υπαλλήλους της, πράγμα που σημαίνει ότι οι traders του κλάδου μετάλλων εισπράττουν μερίδιο από τα κέρδη ρεκόρ που αποκόμισαν οι traders πετρελαίου και φυσικού αερίου — γεγονός που επιδεινώνει τις εντάσεις.
Σύμφωνα με πηγές του ομίλου, το γεγονός αυτό είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μείωση των αμοιβών για τους μετόχους της ομάδας μετάλλων στον επόμενο γύρο αποζημιώσεων που ακολουθεί το τέλος του οικονομικού έτους της Trafigura εντός του Σεπτεμβρίου.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ αρχίζουν οι διαδικασίες διαδοχής στην κορυφή της εταιρείας και η Trafigura ανακοίνωσε ότι ο επί μακρόν Chief Operating Officer Mike Wainwright θα αποχωρήσει στα τέλη Μαρτίου 2024.
Ο Wainwright, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο Jeremy Weir και τον συνεπικεφαλής της εμπορίας πετρελαίου Jose Larocca σχημάτισαν την τριάδα των στελεχών που ηγήθηκαν της εταιρείας από τον θάνατο του ιδρυτή Claude Dauphin το 2015 και η αποχώρησή του αντιπροσωπεύει την πρώτη ένδειξη αλλαγής φρουράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης