Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιδυτικές, φιλορωσικές διαδηλώσεις στην Τσεχία - Χιλιάδες πολίτες ζητούν να πάψει η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Αντιδυτικές, φιλορωσικές διαδηλώσεις στην Τσεχία - Χιλιάδες πολίτες ζητούν να πάψει η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
ΟΙ διαδηλωτές χαιρέτισαν τις εθνικιστικές πολιτικές του Ούγγρου ηγέτη Orban και ζήτησαν τη δημιουργία μιας συμμαχίας χωρών της Κεντρικής Ευρώπης για να αντιμετωπίσουν τις Βρυξέλλες
Σχετικά Άρθρα
Χιλιάδες υποστηρικτές ενός φιλορωσικού κόμματος της τσεχικής αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν στην Πράγα το βράδυ του Σαββάτου 16/9 για να διαμαρτυρηθούν κατά της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της χώρας, επικρίνοντας την οικονομική διαχείριση και τη στρατιωτική της υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Η διαμαρτυρία προκλήθηκε από το κίνημα PRO, το οποίο δεν εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο και ακολουθεί εθνικιστική, φιλορωσική και αντιδυτική γραμμή.
Το πρακτορείο ειδήσεων CTK υπολόγισε ότι στη συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 10.000 άτομα, λιγότερα από ότι πέρσι τέτοια εποχή, όταν είχαν οργανωθεί ξανά μεγάλες διαδηλώσεις, στο αποκορύφωμα της αύξησης των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη.
«Κάναμε άλλο ένα βήμα σήμερα για να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση του κ. πρωθυπουργού Petr Fiala», είπε ο ηγέτης του PRO Jindrich Raichl μιλώντας στο πλήθος στην πλατεία Wenceslas της Πράγας.
«Είναι πράκτορες ξένων δυνάμεων, άνθρωποι που εκτελούν εντολές, συνηθισμένες μαριονέτες. Και δεν θέλω πλέον μια κυβέρνηση μαριονέτα», είπε ο Raichl, προσθέτοντας ότι η Τσεχική Δημοκρατία πρέπει να ασκήσει βέτο σε κάθε προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Με τον Fiala πρωθυπουργό, η Τσεχική Δημοκρατία υπήρξε στενός σύμμαχος της Ουκρανίας, στέλνοντας άρματα μάχης, εκτοξευτές ρουκετών, ελικόπτερα, βλήματα πυροβολικού και άλλο στρατιωτικό υλικό για να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν τη ρωσική εισβολή.
Ο Raichl χαιρέτισε τις εθνικιστικές πολιτικές του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban και κάλεσε για τη δημιουργία μιας συμμαχίας χωρών της Κεντρικής Ευρώπης για να αντιμετωπίσουν τις Βρυξέλλες.
Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στον πρώην πρωθυπουργό της Σλοβακίας Robert Fico, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια σταθερά αντιδυτική στάση ενόψει των εκλογών στις 30 Σεπτεμβρίου.
Η διαδηλώτρια Marcela Hajkova, μητέρα τριών παιδιών, καταδίκασε τη στρατιωτική βοήθεια της κυβέρνησης στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων πολιτικών.
«Δεν είμαστε κυρίαρχη χώρα, ακούμε τις Βρυξέλλες», είπε. «Γιατί να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία, γιατί δεν προσπαθούν για ειρήνη
Οι διαδηλωτές άσκησαν κριτική στη διαχείριση της οικονομίας από την κυβέρνηση, η οποία εμφανίζει διψήφιο πληθωρισμό και χαμηλότερη ανάπτυξη του μέσου ευρωπαϊκού όρου, με το ΑΕΠ να μην έχει επιστρέψει ακόμη στα προ-COVID επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης