Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρουμανία: Απαγόρευση των ουκρανικών σιτηρών ζητούν από την κυβέρνηση οι αγρότες

Ρουμανία: Απαγόρευση των ουκρανικών σιτηρών ζητούν από την κυβέρνηση οι αγρότες
Σχετικά Άρθρα
Οι Ρουμάνοι αγρότες ζήτησαν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023 από την κυβέρνηση να απαγορεύσει μονομερώς την εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών και άλλων προϊόντων διατροφής μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να άρει τους περιορισμούς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η Ρουμανία είναι μία από τις πέντε ανατολικές χώρες της ΕΕ μαζί με τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία που αντιμετώπισαν ένα κύμα εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών μετά τη ρωσική εισβολή, το οποίο επηρέασε τις τοπικές αγορές και προκάλεσε διαμαρτυρίες από τους αγρότες, οδηγώντας την ΕΕ να εγκρίνει τους εμπορικούς περιορισμούς μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν τις δικές τους μονομερείς απαγορεύσεις την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023.
Η ρουμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα περιμένει από την Ουκρανία να παρουσιάσει το σχέδιό της για την αποτροπή ενός κύματος τη Δευτέρα προτού αποφασίσει πώς θα προστατεύσει τους Ρουμάνους αγρότες.
«Εάν μια χώρα όπως η Πολωνία, η οποία υποστηρίζει σθεναρά και σε βάθος την Ουκρανία κατά της ρωσικής επίθεσης, έλαβε μια τέτοια μονομερή απόφαση μετά την εκπνοή της προθεσμίας της 15ης Σεπτεμβρίου, δεν καταλαβαίνουμε γιατί η Ρουμανία θα ήταν επιφυλακτική για να κάνει το ίδιο», ανέφερε η ένωση αγροτών σε ανακοίνωσή της.
«Το αίτημά μας δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τη διαμετακόμιση των ουκρανικών αγροτικών προϊόντων μέσω της Ρουμανίας προς άλλους προορισμούς, όπως συμβαίνει επί του παρόντος»
Η Ουκρανία μετέφερε 9,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών μέσω του ρουμανικού λιμανιού της Κωνστάντας στη Μαύρη Θάλασσα τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους και 8,6 εκατομμύρια τόνους συνολικά το 2022.
Η Κωνστάντσα είναι η κύρια οδός εξόδου της Ουκρανίας για εξαγωγές μετά την αποχώρηση από τη Ρωσία μιας συμφωνίας που ήρε τον de facto ρωσικό αποκλεισμό των λιμανιών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα στα μέσα Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης