Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Δύο πλοία κατευθύνονται προς τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας για να φορτώσουν σιτηρά

Ουκρανία: Δύο πλοία κατευθύνονται προς τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας για να φορτώσουν σιτηρά
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Oleksandr Kubrakov δήλωσε ότι δύο πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου τα Resilient Africa και Aroyat βρίσκονται ήδη στη Μαύρη Θάλασσα καθ’ οδόν προς τα ουκρανικά λιμάνια για να φορτώσουν σχεδόν 20.000 τόνους σιταριού για την Αφρική και την Ασία
Δύο φορτηγά πλοία κατευθύνθηκαν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου σε ουκρανικά λιμάνια, τα πρώτα που θα χρησιμοποιήσουν έναν προσωρινό διάδρομο για να πλεύσουν σε λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και να φορτώσουν σιτηρά για τις αγορές της Αφρικής και της Ασίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης στο Reuters.
Τον περασμένο μήνα η Ουκρανία ανακοίνωσε έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» στη Μαύρη Θάλασσα για να απελευθερώσει πλοία που έχουν παγιδευτεί στα λιμάνια της από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 και να παρακάμψει έναν de facto αποκλεισμό, αφού η Ρωσία εγκατέλειψε τη συμφωνία που επέτρεπε στο Κίεβο να εξάγει σιτηρά.
Πέντε πλοία έχουν αποπλεύσει μέχρι στιγμής από το λιμάνι της Οδησσού, χρησιμοποιώντας τον διάδρομο στις δυτικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Η Ουκρανία, κορυφαίος παραγωγός και εξαγωγέας τροφίμων παγκοσμίως, θέλει επίσης να χρησιμοποιήσει τον διάδρομο για τις εξαγωγές τροφίμων της.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Oleksandr Kubrakov δήλωσε ότι δύο πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου τα Resilient Africa και Aroyat βρίσκονται ήδη στη Μαύρη Θάλασσα καθ’ οδόν προς τα ουκρανικά λιμάνια για να φορτώσουν σχεδόν 20.000 τόνους σιταριού για την Αφρική και την Ασία.
Τα ναυτιλιακά δεδομένα έδειξαν ότι και τα δύο πλοία βρίσκονται σε δρομολόγια στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα.
Οι μεταφορές αυτές αποτελούν μια δοκιμασία για την ικανότητα της Ουκρανίας να ανοίξει εκ νέου τις θαλάσσιες οδούς, την ώρα που η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει εκ νέου τον de facto αποκλεισμό της, αφού εγκατέλειψε τη συμφωνία για τα σιτηρά τον Ιούλιο.
Η Μόσχα έχει εξαπολύσει συχνές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά των ουκρανικών υποδομών εξαγωγής σιτηρών.
Αυτή την εβδομάδα, η Ουκρανία πραγματοποίησε αρκετές επιθέσεις με θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του ρωσικού ναυτικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη χερσόνησο της Κριμαίας και γύρω από αυτήν, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης