Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Συμφωνία στον «οδοδείκτη» για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομιών κανόνων εντός του 2023

EE:  Συμφωνία στον «οδοδείκτη» για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομιών κανόνων εντός του 2023
Dombrovskis: Είναι πρόκληση για την ισπανική προεδρία της ΕΕ
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023 συμφώνησαν σε ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ μέχρι το τέλος του έτους, καθώς προσπαθούν να εξισορροπήσουν τις περικοπές του χρέους με τις επενδύσεις με εξατομικευμένο αλλά ισότιμο τρόπο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023.
«Μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά... η ισπανική Προεδρία είναι αφοσιωμένη σε αυτό το χρονοδιάγραμμα και μόλις σήμερα περιγράψαμε τον τρόπο να το κάνουμε, το δημοσιονομικό ‘’οδοδείκτη΄΄», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Dombrovskis αναφερόταν στο «camino de Santiago» ή στον δρόμο του Αγίου Ιακώβου, ένα διάσημο προσκύνημα των καθολικών στο ιερό του αποστόλου Ιακώβου στον καθεδρικό ναό του Santiago de Compostela -- την πόλη στη βορειοδυτική Ισπανία όπου πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες.
Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ στηρίζουν την αξία του ευρώ που χρησιμοποιούν 20 χώρες και θέτουν όριο στα δημοσιονομικά ελλείμματα 3% του ΑΕΠ και όριο δημόσιου χρέους 60% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υπερβαίνουν αυτά τα όρια, καθώς δύο χρόνια μετά την πανδημία του COVID-19 και η ενεργειακή κρίση εκτόξευσαν τιε κρατικές δαπάνες.
Ως αποτέλεσμα, η Επιτροπή και οι κυβερνήσεις της ΕΕ συζητούν αλλαγές στο πλαίσιο που θα λάμβαναν υπόψη τις μεγάλες διαφορές στα επίπεδα χρέους και την οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα εγγυόταν την ίση μεταχείριση.
EU cuts eurozone 2023 growth forecast, sees German recession
Ο γερμανικός δρόμος…

Η κύρια σύγκρουση είναι μεταξύ της Γερμανίας, η οποία θέλει ετήσιους δείκτες αναφοράς μείωσης του χρέους που είναι ίδιοι για όλους, και της Γαλλίας, η οποία πιστεύει ότι τα μονοπάτια μείωσης του χρέους βάσει εξατομικευμένης διαπραγμάτευσης είναι ο κατάλληλος δρόμος και ότι οι πολιτικές «για όλους» δεν λειτουργούν.
Στην πολυπλοκότητα των συνομιλιών προστίθεται η ανάγκη παροχής κινήτρων στις κυβερνήσεις να επενδύσουν στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των οικονομιών τους και η ανάγκη για μεγάλες αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο των γεωπολιτικών αναταράξεων που έχει προκαλέσει το Ουκρανικό.

Οι στόχοι της ισπανικής προεδρίας

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Nadia Calvino είπε ότι η Ισπανία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, στοχεύει σε μια αρχική συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών τον Οκτώβριο, αλλά ότι ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες συνομιλίες.
Είπε ότι το 70% του κειμένου των νέων κανόνων έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο των τεχνικών διαπραγματεύσεων το καλοκαίρι.
«Τώρα έχει έρθει η ώρα να αναζητήσουμε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα πρέπει να επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ βιώσιμων τρόπων μείωσης του χρέους και διασφάλισης του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για επενδύσεις, καθώς και κινήτρων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», επισήμανε η Calvino.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης