Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανταρσία Πολωνίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας με απαγόρευση εισαγωγής Ουκρανικών σιτηρών - Orban: Θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Ανταρσία Πολωνίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας με απαγόρευση εισαγωγής Ουκρανικών σιτηρών - Orban: Θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας
Οι εθνικές απαγορεύσεις, εκτός από την παραβίαση των κανόνων της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, σηματοδοτούν επίσης μια διακοπή της αλληλεγγύης με το Κίεβο
Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία δήλωσαν ότι θα επιβάλουν τις δικές τους απαγορεύσεις στα ουκρανικά σιτηρά μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αφήσει το περιοριστικό της μέτρο να σταματήσει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023.
Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 ότι δεν θα επεκτείνουν την απαγόρευση εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών που ίσχυε για την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. .
Οι εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, συμπεριλαμβανομένου σιταριού και αραβοσίτου, μπλοκαρίστηκαν από το έδαφος αυτών των πέντε χωρών στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τις Βρυξέλλες νωρίτερα αυτό το έτος.
Επιτρεπόταν μόνο η διέλευση προς άλλους προορισμούς.
Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ για να προστατεύσει τους αγρότες στις πέντε χώρες από την εισροή φθηνών προϊόντων από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο γείτονά τους.
«Οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες κλείνουν τα μάτια στα προβλήματα των ευρωπαίων αγροτών για άλλη μια φορά», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban το Σάββατο (16/9) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!
Τα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα που προορίζονται για την Αφρική κατακλύζουν τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης», δήλωσε ο Ούγγρος Πρωθυπουργός.
Η Ουγγαρία επέβαλε απαγόρευση εισαγωγής σε 24 ουκρανικά προϊόντα, όπως δημητριακά, ελαιοκράμβη και ηλιόσπορους, ορισμένα προϊόντα κρέατος, μέλι και αυγά.
Η Πολωνία απαίτησε να εξαιρέσει τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και η ελαιοκράμβη.
«Δεν συμφωνούμε με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προς το συμφέρον των Πολωνών αγροτών και καταναλωτών, εισάγουμε εθνικά μέτρα», δήλωσε ο Piotr Müller, εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση της Σλοβακίας αποφάσισε να απαγορεύσει την εισαγωγή τεσσάρων προϊόντων —σιταριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων— από την Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ľudovít Ódor το βράδυ της Παρασκευής (15/9).
«Πρέπει να αποτρέψουμε την υπερβολική πίεση στη σλοβακική αγορά για να παραμείνουμε δίκαιοι και με τους αγρότες μας.
Ταυτόχρονα, ακολουθούμε τη παρόμοια αντίδραση της Πολωνίας και της Ουγγαρία» δήλωσε ο Ódor.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης