Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Upyr» o... βρυκόλακας: Το νέο εξαιρετικά εξελιγμένο ρωσικό drone που σπέρνει όλεθρο στην πρώτη γραμμή του ουκρανικού στρατού

«Upyr» o... βρυκόλακας: Το νέο εξαιρετικά εξελιγμένο ρωσικό drone που σπέρνει όλεθρο στην πρώτη γραμμή του ουκρανικού στρατού
Το Κρεμλίνο έχει θεσμοθετήσει με επιτυχία την απόκτηση μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων ταχέων αγωνιστικών drones FPV […] που οι χειριστές μπορούν να τοποθετήσουν με εκρηκτικά και να πετάξουν απευθείας σε εχθρικά οχήματα και χαρακώματα
Η Μόσχα εξελίσσει συνεχώς και εντατικά τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα όπλα της, drones, που χρησιμοποιεί στη ζώνη επιχειρήσεων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, καθιστώντας μάταιες τις προσπάθειες ττου Κιέβου να σπάσει τις αμυντικές γραμμές του ρωσικού στρατού και σε αυτό το πλαίσιο, ο ρωσικός στρατός έχει ξεκινήσει να εκτοξεύει το drone «Upyr» (μτφ. βρυκόλακας) με χαρακτηριστικό άμεσο χειρισμό (FPV - First-person view) στην περιοχή της πρώτης γραμμής του Ντόνετσκ .
Πού έχει ήδη χρησιμοποιηθεί αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και ποια η αποτελεσματικότητά του, εξηγεί το Sputnik.

Χαρακτηριστικά Upyr Drone

1ον: Κάθε drone FPV είναι εξοπλισμένο με κάμερα που μεταδίδει ασύρματα βίντεο σε γυαλιά, ακουστικά, κινητή συσκευή ή άλλη οθόνη.
Ένας χειριστής έχει θέα σε πρώτο πλάνο του περιβάλλοντος όπου πετάει το drone και μπορεί να τραβήξει πλάνα ή ακίνητες εικόνες.

2ον: Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Upyr σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει επιθέσεις στον εχθρό βαθιά στην πρώτη γραμμή για να σταματήσει την προμήθεια πυρομαχικών και να καταστρέψει τεθωρακισμένα οχήματα σε θέσεις με στρατιώτες παραλλαγής.

3ον: Το UAV μπορεί να φέρει χειροβομβίδες RPG-7, όπως το PG-7VL και το RKG-3M, καθώς και αντιαρματικές χειροβομβίδες.

4ον: Επιπλέον, το drone μπορεί να οπλιστεί με σούπερ ευαίσθητες βόμβες διασποράς που κατασκευάζονται απευθείας σε μια ζώνη μάχης.

Ρωσική εταιρεία που κατασκευάζει τα drones Upyr ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η εμβέλεια πτήσης του UAV έχει διπλασιαστεί χάρη στην ανάπτυξη του αναμεταδότη «Udlinitel».
Η εταιρεία πρόσθεσε ότι το αναβαθμισμένο drone Upyr είναι εξοπλισμένο με έναν νέο πομπό βίντεο και έναν νέο δέκτη βίντεο, που το βοηθά να αντιμετωπίσει συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) που στοχεύουν στην εμπλοκή των drones.

Περιοχή Donetsk

Ένας εκπρόσωπος μιας ρωσικής εταιρείας που κατασκευάζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Upyr είπε, εν τω μεταξύ, στους δημοσιογράφους ότι αυτά τα UAV συνέβαλαν στην καταστροφή ενός φορτηγού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (UAF) στην περιοχή του Donetsk της ρωσικής ζώνης ειδικής επιχείρησης.

Περιοχές Graivoron, Kherson

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το UAV προμηθεύτηκε επίσης τα ρωσικά στρατεύματα που σταθμεύουν στις περιοχές Graivoron και Kherson.
Είπαν ότι η τακτική χρήση των Upyrs εκεί είχε ωθήσει το UAF να αποσύρει στρατιωτικό εξοπλισμό πέντε χιλιόμετρα (τρία μίλια) από την πρώτη γραμμή.

Νησιά του ποταμού Dnepr

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι οι Upyrs βοήθησαν τον ρωσικό στρατό να απενεργοποιήσει έναν ουκρανικό όλμο κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκκένωσης Ρώσων στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων των τραυματιών, σε ένα από τα νησιά του ποταμού Dnepr.
«Μια ρωσική ομάδα αναγνώρισης δέχθηκε εχθρικά πυρά σε ένα από τα νησιά του ποταμού Dnepr, οπότε μας ανατέθηκε να τους δώσουμε ένα χέρι βοήθειας για την εκκένωση.
Οι χειριστές drones Upyr κατάφεραν να παρακολουθήσουν και να καταστρέψουν έναν όλμο UAF που εμπόδιζε τους Ρώσους στρατιώτες να φύγουν από το νησί.
«Είμαστε υπερήφανοι για αυτήν την επιχείρηση [διάσωσης]», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.
Πρόσθεσαν ότι όταν πρόκειται για τη χρήση των UAV Upyr κοντά στα νησιά του ποταμού Dnepr, αυτά τα drones αποδείχθηκαν αποτελεσματικά στην καταστροφή ουκρανικών ταχύπλοων.

Ταχύτητα που ξεπερνά... ταχύπλοο

«Λόγω της ταχύτητας που συγκεντρώνει το Upyr για να προσπεράσει ένα ταχύπλοο UAF, μπορεί να συμβεί έκρηξη στο νερό και η δύναμη έκρηξης ακόμη και αυτοσχέδιων οβίδων υψηλής έκρηξης δεν δίνει στο εχθρικό προσωπικό καμία πιθανότητα να επιβιώσει.
«Αφού τα drones Upyr κατέστρεψαν έναν αριθμό ταχύπλοων UAF στην περιοχή, η δραστηριότητα του ουκρανικού στρατού των Ενόπλων Δυνάμεων κοντά στα νησιά του ποταμού Dnepr μειώθηκε σημαντικά», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Σαν να υπογραμμίσουμε αυτές τις παρατηρήσεις, ένα βίντεο κοινοποιήθηκε πρόσφατα στα κοινωνικά δίκτυα που δείχνει ένα drone Upyr να εξαφανίζει ένα ουκρανικό ταχύπλοο.
«Κρίνοντας από μια ισχυρή έκρηξη, προσπάθησαν να μεταφέρουν πυρομαχικά στα νησιά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα», έγραφε μια λεζάντα στο βίντεο που έφτιαξε ένας από τους Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ.

Η Ρωσία κερδίζει τον πόλεμο με drone

Οι εξελίξεις εκτυλίσσονται καθώς αμερικανικό περιοδικό ανέφερε ότι οι Ουκρανοί δεν έχουν πλέον πλεονέκτημα drone έναντι των ρωσικών στρατευμάτων, ειδικά όταν πρόκειται για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών FPV.
Το περιοδικό σημείωσε ότι «το Κρεμλίνο έχει θεσμοθετήσει με επιτυχία την απόκτηση μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων ταχέων αγωνιστικών drones FPV […] που οι χειριστές μπορούν να τοποθετήσουν με εκρηκτικά και να πετάξουν απευθείας σε εχθρικά οχήματα και χαρακώματα».
Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης, ο ρωσικός στρατός «αγοράζει drones FPV κατά εκατοντάδες και εκπαιδεύει τακτικά στρατεύματα για να τα πετάξουν μέσω ακουστικών εικονικής πραγματικότητας».
Το Κίεβο, αντίθετα, «εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δωρεές για να αγοράσει drones FPV — και σε εθελοντές για να τα χειριστεί», πρόσθεσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Το περιοδικό ανέφερε επίσης τις νέες τακτικές των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που προβλέπουν στενή αλληλεπίδραση μεταξύ διαφόρων τύπων drones και μαχητικών βομβαρδιστικών που φέρουν βόμβες ολίσθησης με δορυφορική καθοδήγηση.
Η αναφορά ήρθε εν μέσω της αντεπίθεσης της UAF, η οποία περιγράφηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin ως «αποτυχία παρά στασιμότητα».
Πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 71.000 στρατιώτες, καθώς και 543 άρματα μάχης και σχεδόν 18.000 τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τροποποιήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης