Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κολομβία: Πρώτο εξαγώγιμο προϊόν η κοκαΐνη με έσοδα 20 δισ. δολ. – Ξεπερνά το πετρέλαιο

Κολομβία: Πρώτο εξαγώγιμο προϊόν η κοκαΐνη με έσοδα 20 δισ. δολ. – Ξεπερνά το πετρέλαιο
Η κοκαΐνη ξεπερνά το πετρέλαιο ως την κορυφαία εξαγωγή της Κολομβίας με έσοδα κοντά στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια
Εντυπωσιακή είναι η άνοδος της κολομβιανής κοκαΐνης ως εξαγώγιμου προϊόντος κατέχοντας με έσοδα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων την πρώτη θέση στην οικονομία της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ξεπερνώντας ακόμα και το πετρέλαιο…
Πράγματι, όπως επισημαίνει το Bloomberg Economics, η βιομηχανία της κοκαΐνης ανθεί στην Κολομβία.
Η έξαρση του λαθρεμπορίου του γνωστού ναρκωτικού οφείλεται στην αλλαγή στάσης του Προέδρου της Κολομβίας Gustavo Petro έναντι της βιομηχανίας καλλιέργειας κόκας, που χρονολογείται από το 2013, όταν η βιομηχανία κοκαΐνης απέφερε μόλις 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από εξαγωγές, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.
Έτσι, με τις εξαγωγές πετρελαίου να μειώνονται κατά 30% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και τη βιομηχανία κοκαΐνης να αναπτύσσεται σταθερά, το Bloomberg εκτιμά ότι το 2023 θα είναι η χρονιά που τα έσοδα της Κολομβίας από την κοκαΐνη θα ξεπεράσουν τα έσοδα από το πετρέλαιο.
Η Κολομβία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ναρκωτικών στον κόσμο, έχει «δει» την παραγωγή κοκαΐνης να εκτοξεύεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1991.
Η χώρα παρήγαγε 1.738 τόνους ναρκωτικών το 2022, με συνολική αξία 193 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Από καθαρά οικονομική σκοπιά, η υψηλότερη παραγωγή και εξαγωγές κοκαΐνης στήριξαν τη βραχυπρόθεσμη δραστηριότητα, την εγχώρια ζήτηση και τους εξωτερικούς λογαριασμούς», δήλωσε ο οικονομολόγος του Bloomberg, Felpi Hernandez.
Αντί να επιχειρεί να εξαλείψει τις φάρμες κόκας, όπως έκανε στο παρελθόν, η κολομβιανή κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο εξαγωγείς και εργαστήρια που μετατρέπουν τα φύλλα της κόκας σε κοκαΐνη.
Αυτό οδήγησε σε αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών για τους θάμνους κόκας τα τελευταία χρόνια, με 230.028 εκτάρια του φυτού να καλλιεργούνται το 2022.
«Η μέση απόδοση των καλλιεργειών αυξήθηκε σταθερά από 4,3 τόνους φύλλων κόκας ανά εκτάριο το 2013 σε 7,0 τόνους το 2020».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης