Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ουκρανία είναι πεδίο δοκιμής για τις ΗΠΑ που σχεδιάζουν νέο πόλεμο – Ποιο ρωσικό ατού τρομάζει τα γεράκια του Πενταγώνου

H Ουκρανία είναι πεδίο δοκιμής για τις ΗΠΑ που σχεδιάζουν νέο πόλεμο  – Ποιο ρωσικό ατού τρομάζει τα γεράκια του Πενταγώνου
Η Ουκρανία αποτελεί πεδίο δοκιμής για τους Αμερικανούς που υστερούν σε έναν συγκεκριμένο τομέα και τρέχουν να προλάβουν τις εξελίξεις
Σχετικά Άρθρα
Η Ουκρανία, εκτός από δορυφόρος και πληρεξούσιος της Δύσης αποτελεί και ένα πεδίο δοκιμής για τα φιλόδοξα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, Αμερικανοί ειδικοί «κρατούν σημειώσεις» από την πραγματικότητα της μάχης με ηλεκτρονικό πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο στόχος είναι να γίνει το ουκρανικό πεδίο μάχης «πεδίο δοκιμής» για τεχνικές ηλεκτρονικού πολέμου που μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε άλλες συγκρούσεις – όπως μια πιθανή αντιπαράθεση με την Κίνα στο μέλλον, όπως ανέφερε η εφημερίδα «Defense News».
Ο Josh Koslov, αρχηγός της 350ης Πτέρυγας Πολέμου Φάσματος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ανέφερε ότι οι Αμερικανοί είναι εντυπωσιασμένοι με την ευρεία χρήση μέσων ηλεκτρονικού πολέμου κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, με τις δύο πλευρές να δείχνουν «ευκινησία» και αποτελεσματικότητα στη διεξαγωγή επιχειρήσεων.
Ο Koslov πιστεύει ότι αυτές οι δεξιότητες θα χρειαστούν στις ΗΠΑ στο μέλλον, εάν η χώρα αντιμετωπίσει έναν σημαντικό αντίπαλο στο πεδίο της μάχης.
«Η ευελιξία που επιδεικνύεται και από τα δύο μέρη, με τον τρόπο που εκτελούν λειτουργίες στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, είναι φοβερή.
Και οι δύο πλευρές παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι πολύ, πολύ καλά.
Στο μέλλον εμείς, αν όντως αντιμετωπίσουμε έναν ισοδύναμο αντίπαλο, το να είμαστε ευκίνητοι και γρήγοροι είναι το κλειδί της επιτυχίας στο φάσμα.
Το να μην έχουμε τον έλεγχο του φάσματος οδηγεί σε θανατηφόρους κινδύνους, οδηγεί σε θάνατο.
Και το έχουμε δει ξανά και ξανά σε αυτή τη σύγκρουση», σημείωσε.
ew_impressive.jpg

Τρομάζει τις ΗΠΑ η ρωσική αποτελεσματικότητα

Αν και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν αυτό το είδος τεχνολογίας, οι Ρώσοι αποδεικνύονται προφανώς πιο αποτελεσματικοί, όπως φαίνεται στα αποτελέσματα της ειδικής επιχείρησης.
Για το λόγο αυτό, δυτικοί αναλυτές αξιολογούν την απόδοση της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης και πιστεύουν ότι οι ηλεκτρονικές δεξιότητες της Μόσχας είναι ένας από τους κύριους λόγους για την αποτυχία της Ουκρανίας.
Στην πραγματικότητα, ο ηλεκτρονικός πόλεμος (ονομάζεται επίσης «πόλεμος φάσματος») είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στις σύγχρονες στρατιωτικές επιστήμες, παρόλο που συχνά αγνοείται από ορισμένους ειδικούς.
Στις τρέχουσες στρατιωτικές εκστρατείες, είναι σημαντικό οι πλευρές που εμπλέκονται στις εχθροπραξίες να έχουν τον έλεγχο των ηλεκτρομαγνητικών τεχνολογιών, τόσο για αμυντική όσο και για επιθετική χρήση.
Δεδομένης της υψηλής χρήσης προηγμένης τεχνολογίας σε εξοπλισμό όπως υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ραντάρ και ραδιόφωνα αλλά και συστήματα καθοδήγησης, σχηματίζεται ένα μεγάλο ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον γύρω από τα πεδία μάχης.
Η πλευρά που είναι πιο ικανή στη διερεύνηση των δεδομένων του εχθρού μέσω αυτού του ηλεκτρομαγνητικού περιβάλλοντος έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα, τόσο στις άμεσες στρατιωτικές επιχειρήσεις όσο και στη συλλογή πληροφοριών.
ew_1.jpg

Εκεί οφείλονται οι ρωσικές νίκες


Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι ρωσικές νίκες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή ικανότητα της Μόσχας να χρησιμοποιεί το ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον προς όφελός της.
Χρησιμοποιώντας τεχνικές ηλεκτρονικού πολέμου, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι αποτελεσματικές στην εξουδετέρωση των περισσότερων εχθρικών επιθέσεων (κυρίως εκτρέποντας ουκρανικά drones), εκτός από την επίτευξη υψηλής ακρίβειας στα χτυπήματά τους.
Οι ρωσικές τεχνολογίες ηλεκτρονικού πολέμου είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την καταστροφή των γραμμών επικοινωνίας των ουκρανικών στρατευμάτων, αφού έχουν αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικές από ολόκληρο τον τεχνικό εξοπλισμό που παρέχει η Δύση στο Κίεβο.
Ως επικεφαλής της πτέρυγας ηλεκτρονικού πολέμου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο Koslov γνωρίζει τις αδυναμίες της χώρας του και αναζητά στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας τη γνώση που είναι απαραίτητη για την επίλυση των προβλημάτων των ΗΠΑ.
Υπάρχει μια «ανάγκη» από την πλευρά των ΗΠΑ να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων φασματικού πολέμου, επειδή η χώρα βλέπει επί του παρόντος την πιθανότητα εμπλοκής σε άμεσες συγκρούσεις στο εγγύς μέλλον.

Capture_46.JPG
Οι Αμερικανοί τρέχουν να προλάβουν τους Ρώσους στον ηλεκτρονικό πόλεμο

«Το οπλοστάσιο φάσματος ατρόφησε τα χρόνια που ακολούθησαν τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά οι αξιωματούχοι δίνουν εκ νέου προτεραιότητα στην προετοιμασία για μια μάχη με τη Ρωσία στην Ευρώπη ή την Κίνα στον Ινδο-Ειρηνικό», αναφέρει χαρακτηριστικά το Defense News.
Αυτή η δήλωση βοηθά στην απάντηση μιας σειράς ερωτήσεων σχετικά με το γιατί οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποδαυλίζουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ακόμη και με το Κίεβο στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Εκτός από την προσπάθεια να «φθείρει» τους Ρώσους και να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στο ρωσικό στρατηγικό περιβάλλον, η Ουάσιγκτον παρατηρεί επίσης τον εχθρό, προσπαθώντας να συγκεντρώσει δεδομένα για τις προηγμένες πολεμικές τεχνολογίες της για να βοηθήσει να ξεπεράσει τις δικές της στρατιωτικές αδυναμίες, γράφει ο γνωστός γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.

Πεδίο δοκιμής η Ουκρανία για τις ΗΠΑ


Με άλλα λόγια, το Πεντάγωνο μετατρέπει την Ουκρανία σε «πεδίο δοκιμών» για τη βελτίωση των δικών του αμυντικών δυνάμεων.
Ο μόνος λόγος που οι ΗΠΑ το κάνουν αυτό είναι επειδή Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν την έναρξη μιας νέας σύγκρουσης ως επικείμενη.
Επί του παρόντος, λίγοι ειδικοί πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ είναι πρόθυμο να εμπλακεί σε ανοιχτό πόλεμο κατά της Μόσχας, δεδομένων των καταστροφικών επιπτώσεων που θα συνεπαγόταν αυτό.
ew3.jpg

Οι ΗΠΑ θεωρούν στρατιωτικά πιο εύκολο αντίπαλο την Κίνα από τη Ρωσία


Ωστόσο, μια σύγκρουση με την Κίνα φαίνεται να είναι περισσότερο σύμφωνη με τα αμερικανικά σχέδια, καθώς για τους Αμερικανούς στρατηγούς το Πεκίνο φαίνεται να είναι «ασθενέστερος» στόχος, με μεγαλύτερη πιθανότητα νίκης των ΗΠΑ σε μια άμεση αντιπαράθεση.
Για το λόγο αυτό, οι ΗΠΑ προώθησαν πρόσφατα την έντονη στρατιωτικοποίηση της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, αυξάνοντας τις τοπικές εντάσεις.
Έτσι, στην πράξη, οι Αμερικανοί παρατηρούν στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας τι πρέπει να βελτιώσουν στις δικές τους δυνάμεις για να πετύχουν τη νίκη σε έναν πόλεμο που σχεδιάζουν να ξεκινήσουν σύντομα, υποστηρίζει ο Leiroz.
Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει πραγματική ανησυχία για το Κίεβο, υπάρχει μόνο η στρατηγική χρήση της σύγκρουσης για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί σκοτώνονται στην πρώτη γραμμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης