Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η G7 θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών διαμαντιών εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων

Η G7 θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών διαμαντιών εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων
Η ΕΕ αγόρασε ρωσικά διαμάντια αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με τη Eurostat
Οι χώρες της G7 αναμένεται να ανακοινώσουν απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, δήλωσαν Βέλγοι αξιωματούχοι σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να περικόψουν περαιτέρω τα έσοδα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το εμπάργκο, που προτείνεται από το Βέλγιο, του οποίου η πόλη της Αμβέρσας είναι ο Νο. 1 κόμβος εμπορίας διαμαντιών στον κόσμο, θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο, δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Εάν η απαγόρευση του εμπορίου πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ανακοινωθεί όπως αναμενόταν, αυτό θα οδηγήσει σε διάσπαση στην παγκόσμια αγορά διαμαντιών, καθώς το G7 αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% της συγκεκριμένης αγοράς.
"Μιλάμε για αναδιάρθρωση μιας παγκόσμιας αγοράς", είπε ο αξιωματούχος, αναγνωρίζοντας ότι το σύστημα δεν θα λειτουργήσει τέλεια αμέσως και η G7 αξιολογούσε ακόμη το προτεινόμενο σχέδιο του Βελγίου.
"Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής παγκοσμίως. Με αυτό το σύστημα, τους πετάμε έξω, αφήνοντάς τους σε μια κατώτερη αγορά με χαμηλότερες τιμές. Μειώνουμε τις χρηματοοικονομικές ροές από αυτόν τον τομέα".

Οι προσπάθειες να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές διαμαντιών και να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες κυρώσεις της Ουάσιγκτον στη ρωσική Alrosa, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, συζητούνται μεταξύ των ηγετών της G7 από πέρυσι.
Η ΕΕ αγόρασε ρωσικά διαμάντια αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με τη Eurostat, καθώς δεν απαγόρευσε ούτε τις εισαγωγές πολύτιμων λίθων ούτε συμπεριέλαβε την Alrosa στη μαύρη λίστα των κυρώσεων.
Η ΕΕ είχε προηγουμένως επιβάλει μια δική της απαγόρευση, ωστόσο το Βέλγιο ανησυχούσε ότι αυτό θα εξέτρεπε τις συναλλαγές σε άλλα δυτικά "κέντρα", μακριά από την Αμβέρσα. Επιπλέον, η ΕΕ από μόνη της αντιπροσωπεύει μόνο το 15% της παγκόσμιας αγοράς.
Από τη στιγμή που τα ρωσικά διαμάντια κοπούν και γυαλιστούν εκτός Ρωσίας, θεωρούνται ότι προέρχονται από τη χώρα που τα "μεταμόρφωσε". Περίπου το 90% των διαμαντιών ανά τον κόσμο κόβονται στην Ινδία.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης