Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: O Biden στηρίζει τους «θαρραλέους πολίτες του Ιράν» - Νέες κυρώσεις προαναγγέλλει ο Λευκός Οικός

ΗΠΑ: O Biden στηρίζει τους «θαρραλέους πολίτες του Ιράν» - Νέες κυρώσεις προαναγγέλλει ο Λευκός Οικός
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά Ιρανών αξιωματούχων, που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα
Ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε σήμερα την υποστήριξη των ΗΠΑ στους «θαρραλέους» πολίτες του Ιράν, μια μέρα πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ανακοινώνει νέες κυρώσεις κατά Ιρανών αξιωματούχων, που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα.
«Μπροστά στη συνεχιζόμενη καταπίεση και βία, οι Ιρανοί πολίτες παραμένουν προσηλωμένοι (...) στον αγώνα τους για ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον», ανέφερε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του.
«Μόνο οι Ιρανοί θα καθορίσουν τη μοίρα της χώρας τους, αλλά οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι αποφασισμένες να σταθούν στο πλευρό τους», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο θάνατος στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022 της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, που συνελήφθη κατηγορούμενη ότι παραβίασε τους πολύ αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, πυροδότησε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που διήρκεσαν μήνε και κλιμακώθηκαν ως η μεγαλύτερη έκφραση αμφισβήτησης προς τις ιρανικές αρχές εδώ και χρόνια.
Σηματοδοτώντας τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο της, οι ΗΠΑ, σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Αυστραλία, επέβαλαν κυρώσεις σε 25 Ιρανούς, τρία μέσα ενημέρωσης και μια «ιρανική εταιρεία αναζήτησης στο διαδίκτυο» για τη σχέση τους με την καταστολή διαδηλώσεων, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.
Οι περισσότεροι από αυτούς που περιλαμβάνονται στη νέα λίστα κυρώσεων είναι «βασικά μέλη» των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράν και των ισχυρών Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Ο Γκολαμάλι Μοχαμάντι, επικεφαλής του Οργανισμού Φυλακών του Ιράν, είναι επίσης στόχος των κυρώσεων, επειδή υπό την επίβλεψή του σημειώθηκαν «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», από βασανιστήρια μέχρι βιασμούς, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο.
Κυρώσεις επιβάλλονται επίσης στα μμε Press TV και τα πρακτορεία ειδήσεων Tasnim και Fars.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης