Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Οι ΗΠΑ αποφασίζουν να στείλουν ATACMS στην Ουκρανία και η Γερμανία πυραύλους Taurus

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Οι ΗΠΑ αποφασίζουν να στείλουν ATACMS στην Ουκρανία και η Γερμανία πυραύλους Taurus
Η Γερμανία είναι έτοιμη να αποφασίσει για τη μεταφορά των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius.
Από την άλλη οι ΗΠΑ είναι κοντά στην παροχή συστημάτων ATACMS μεγάλης εμβέλειας αυτό το φθινόπωρο, ανέφερε η Wall Street Journal
Σχετικά Άρθρα
Η Γερμανία και οι ΗΠΑ πρόκειται να οριστικοποιήσουν την απόφαση για τη μεταφορά πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus και συστημάτων ATACMS στην Ουκρανία πριν από το τέλος του 2023.
Το Κίεβο έχει ζητήσει τέτοια όπλα στο παρελθόν, αλλά το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον εξακολουθούν να εξετάζουν το ερώτημα φοβούμενοι ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τέτοιους πυραύλους για να επιτεθεί στο ρωσικό έδαφος.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius δήλωσε ότι η απόφαση για τη μεταφορά των πυραύλων Taurus θα ληφθεί μέσα στις επόμενες μία έως δύο εβδομάδες.
«Η Γερμανία θα πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό της αυτή τη σύνεση, ακόμα κι αν είναι δύσκολο για τους Ουκρανούς φίλους μας να το καταλάβουν», είπε στην πρώτη Διάσκεψη Ειρήνης της Βεστφαλίας στο Μίνστερ, αναφέρει η Zeit.
Ο Pistorius είπε ότι υπάρχουν περίπου 500 Taurus στα γερμανικά αποθέματα, αλλά οι μισοί από αυτούς δεν πληρούν τις σύγχρονες απαιτήσεις, ενώ οι άλλοι μισοί απαιτούν τεχνικές τροποποιήσεις και αναβαθμίσεις λογισμικού.
Αναφορές σχετικά με την πρόθεση των αρχών των ΗΠΑ να μεταφέρουν συστήματα ATACMS μεγάλης εμβέλειας στο Κίεβο εμφανίστηκαν πρόσφατα σε δυτικά μέσα ενημέρωσης, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν τις έχει επιβεβαιώσει ακόμη.

Πιθανές παραδόσεις ATACMS το Φθινόπωρο

Η Wall Street Journal, επικαλούμενη εκπροσώπους της κυβέρνησης Biden ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει τις παραδόσεις τέτοιων συστημάτων που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν αυτό το Φθινόπωρο.
Κλιμακώνοντας επικίνδυνα τη σύγκρουση οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν την ουκρανική αντεπίθεση που φαίνεται να καταλήγει σε παταγώδη αποτυχία.
Οι πύραυλοι cruise Taurus είναι ικανοί να επιταχύνουν έως και 900 χιλιόμετρα ανά ώρα και έχουν εμβέλεια βολής έως και 500 χιλιόμετρα.
Μπορούν να μεταφέρουν έως και 480 κιλά εκρηκτικών.
Εάν μεταφερθούν στο Κίεβο, θα γίνουν το μεγαλύτερο όπλο της Ουκρανίας.
Οι πύραυλοι Taurus είναι ικανοί να πετάξουν σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος περίπου 50 μέτρων, γεγονός που παρεμποδίζει την ανίχνευση με ραντάρ.
Σύμφωνα με το T-Online, η Γερμανία έχει 600 Taurus, αλλά μόνο 150 από αυτούς είναι πλέον έτοιμοι για χρήση.
Οι ATACMS είναι κατευθυνόμενοι πύραυλοι αμερικανικής κατασκευής με βεληνεκές περίπου 300 χιλιομέτρων.
Μπορούν να εκτοξευτούν με τη βοήθεια των συστημάτων HIMARS MLRS που διαθέτει ήδη η Ουκρανία, αλλά μόνο ένας κάθε φορά.
Κάθε τέτοιος πύραυλος κοστίζει 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για το πόσους πυραύλους ATACMS έχει στη διάθεσή του το Πεντάγωνο.
Η Lockheed Martin έχει παρασκευάσει περίπου 4.000 τέτοιους πυραύλους.
Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν σήμερα περίπου 500 πυραύλους ATACMS κάθε χρόνο, ανέφερε η Washington Post.
Σχολιάζοντας την πιθανή μεταφορά πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είπε με νόημα ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί έτσι να απωθήσει την απειλή από τα σύνορά της πιο μακριά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης