Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η περίεργη εξαφάνιση του Υπουργού Άμυνας της Κίνας έχει προκαλέσει όργιο φημών στη Δύση

Η περίεργη εξαφάνιση του Υπουργού Άμυνας της Κίνας έχει προκαλέσει όργιο φημών στη Δύση
Εν μέσω εκτεταμέων ερευνών για διαφθορά ο Li Shangfu έχει τρεις εβδομάδες να εμφανιστεί δημοσίως
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου ο υπουργός Άμυνας της Κίνας δεν έχει εμφανιστεί εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες, εν μέσω αναφορών ότι βρίσκεται υπό έρευνα, αποτελώντας έτσι το τελευταίο «κρούσμα» σε μία σειρά αξιωματούχων του ΚΚΚ που σταμάτησαν, ξαφνικά, να εμφανίζονται δημόσια.
Ειδικότερα, ο στρατηγός Li Shangfu εθεάθη για τελευταία φορά στις 29 Αυγούστου όταν έδωσε μια ομιλία στο φόρουμ ειρήνης και ασφάλειας Κίνας-Αφρικής.
Το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό ήταν στη Μόσχα και το Μινσκ στα μέσα Αυγούστου, όπου συναντήθηκε με Ρώσους αξιωματούχους στο περιθώριο μιας διάσκεψης για την ασφάλεια και με τον Λευκορώσο πρόεδρο, Alexander Lukashenko.
Το Reuters ανέφερε την Παρασκευή ότι ο Li τέθηκε υπό έρευνα από τις κινεζικές αρχές, επικαλούμενο πληροφορίες από 10 άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η σχετική έρευνα για τον Li φαίνεται πως σχετίζεται με την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ένας περιφερειακός αξιωματούχος ασφαλείας και τρία άτομα που έχουν άμεση επαφή με τον κινεζικό στρατό.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της μονάδας προμηθειών του κινεζικού στρατού, της οποίας ηγήθηκε ο Li από το 2017 έως το 2022, ήταν επίσης υπό έρευνα.
Σημειώνεται πως η έρευνα για τον Li, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Άμυνας τον Μάρτιο, και τους οκτώ αξιωματούχους, διενεργούνταν από την ισχυρή επιτροπή πειθαρχικής επιθεώρησης του στρατού.
Μια εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι δεν γνώριζε κάτι για την κατάσταση.
Ενώ το κρατικό συμβούλιο και το υπουργείο Άμυνας δεν έχουν σχολιάσει επισήμως το ζήτημα.
Φυσικά ούτε η απ'ευθείας επικοινωνία με τον Li έχει καταστεί δυνατή.
Εντωμεταξύ, το Reuters ανέφερε ότι ο Li ακύρωσε μια συνάντηση με αξιωματούχους της άμυνας του Βιετνάμ την τελευταία στιγμή την περασμένη εβδομάδα.
Δύο Βιετναμέζοι αξιωματούχοι που επικοινώνησαν με δυτικά μέσα δήλωσαν ότι το Πεκίνο ανέβαλε την ετήσια συνάντηση.
Από την πλευρά του, o Rahm Emanuel, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, έχει μιλήσει ιδιαίτερα για το μυστήριο, παρομοιάζοντας το υπουργικό συμβούλιο του Xi με ... μυθιστόρημα εξαφανίσεων της Αγκάθα Κρίστι.
Την Παρασκευή, δήλωσε μέσω Twitter ότι ο Li δεν εμφανίστηκε σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον αρχηγό του ναυτικού της Σιγκαπούρης επειδή «τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό».
Παρόλα αυτά, δεν παρείχε κάποια πηγή για τους ισχυρισμούς του.

Μπαράζ εκκαθαρίσεων από τον Xi σε άμυνα και διπλωματία

Η εξαφάνιση του Li ακολουθεί την αιφνιδιαστική απομάκρυνση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Qin Gang, επίσης μετά από εξαφάνιση εβδομάδων.
Έκτοτε δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες ή σημάδια για αυτόν.
Ο Xi αντικατέστησε επίσης δύο κορυφαίους στρατηγούς της Rocket Force στις αρχές Αυγούστου, σε μια σημαντική ανατροπή της ηγεσίας της στρατιωτικής πτέρυγας.
Ο πρώην διοικητής Li Yuchao δεν είχε εμφανιστεί δημόσια εδώ και εβδομάδες και δεν υπήρχε καμία εξήγηση για την απομάκρυνσή του.
Από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2013, ο Xi διεξήγαγε μια εκτεταμένη και αδυσώπητη προσπάθεια κατά της διαφθοράς που σύμφωνα με τους αναλυτές είχε στόχο και πολιτικούς αντιπάλους.
Υπήρξε μια ιδιαίτερη εκκαθάριση της διαφθοράς στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA).
Όμως, με περισσότερο από μια δεκαετία στη διακυβέρνηση -η πλέον μακρόχρονη εδραίωση της εξουσίας γύρω από έναν Κινέζο ηγέτη από τις εποχές του Mao- τα ανώτερα κλιμάκια είναι πλέον σε μεγάλο άνθρωποι του κύκλου του Xi.
«Θα ήταν αξιοσημείωτο στο εντέκατο έτος ηγεσίας του Xi στον κινεζικό στρατό να υπάρχει τέτοια διαφθορά υψηλού επιπέδου και για τους αξιωματικούς της Rocket Force και τον Li Shangfu [...] ο Χi δεν μπορεί πια να κατηγορήσει τους προκατόχους του», έγραψε ο κινέζος αναλυτής Bill Bishop την Παρασκευή.
Ο Drew Thompson, ανώτερος συνεργάτης στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Lee Kuan Yew, είπε ότι ο Li και ο Qin ήταν η «πύλη της διεθνούς κοινότητας σε ένα αδιαφανές σύστημα» και οι εξαφανίσεις τους ήταν ανησυχητικές.
«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι σε τρεις μήνες η Κίνα εξαφάνισε τόσο τους υπουργούς Εξωτερικών όσο και τους υπουργούς Άμυνας», δήλωσε ο Thompson, ο οποίος είναι επίσης πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Πρόκειται για δύο κρίσιμους ξένους συνομιλητές, αλλά η Κίνα δεν αισθάνεται καμία υποχρέωση να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα πώς και γιατί [οι υπουργοί έφυγαν].
«Ενισχύει τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα έχει στραφεί προς το εσωτερικό της».
Ο Li είχε διοριστεί υπουργός Άμυνας τον Μάρτιο, μετά από λίγους μήνες ως το υψηλόβαθμο μέλος της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής, η οποία εποπτεύει τις ένοπλες δυνάμεις.
Το 2018, ως διευθυντής του τμήματος ανάπτυξης εξοπλισμού του στρατού, του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού από τον PLA.
Το βιογραφικό και ο τίτλος του Li παρέμειναν στο διαδίκτυο τη στιγμή της δημοσίευσης.
Μετά την απομάκρυνση του Qin, οι αναφορές σε αυτόν ως υπουργό Εξωτερικών διαγράφηκαν γρήγορα από τις κινεζικές ιστοσελίδες, αν και μερικές αργότερα αποκαταστάθηκαν.
Υπενθυμίζεται ότι στο πολιτικό σύστημα της Κίνας, οι υπουργοί δεν κατέχουν κατ' ανάγκην την περισσότερη εξουσία στο χαρτοφυλάκιο τους.
Ως υπουργός Άμυνας, ο Li αναφέρεται σε δύο αντιπροέδρους της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής, οι οποίοι στη συνέχεια αναφέρονται απ' ευθείας στον Xi Jinping.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης