Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή πτώση στη Wall, με το βλέμμα στην οικονομία των ΗΠΑ και στο... triple witching – Στο -1,22% ο S&P 500, ο Nasdaq -1,56%

Ισχυρή πτώση στη Wall, με το βλέμμα στην οικονομία των ΗΠΑ και στο... triple witching – Στο -1,22% ο S&P 500, ο Nasdaq -1,56%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street...
Ισχυρή υποχώρηση σημείωσαν οι μετοχές στο αμερικανικό χρηματιστήριο την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, με τους επενδυτές να έχουν συνεχώς το βλέμμα τους στραμμένο στα μακροοικονομικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεδομένου ότι αυτά θα καθορίσουν, εν πολλοίς, τις αποφάσεις περί νομισματικής σύσφιξης –ή μη– εκ μέρους της Fed.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως σήμερα ήταν μεγάλη ημέρα για τις αγορές, καθώς οι επενδυτές έπρεπε να διαχειριστούν τη λήξη παραγώγων σχεδόν 4 τρισ., ακριβώς τη στιγμή που έπρεπε να γίνει και το rebalancing στους κλάδους του S&P 500.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow κατέγραψε μείωση -0,83% στις 34.618 μον., ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -1,22% στις 4.450 μον. και ο δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση -1,56% στις 13.708 μον.
φσδαφσδασφδα.JPG
Aπεργοί της United Auto Workers έκλεισαν τρία εργοστάσια, γεγονός που επηρεάζει τις λειτουργίες της GM στο Wentzville του Μιζούρι.
Πρόκειται για το μεσαίου μεγέθους εργοστάσιο Ford στο Wayne του Μίσιγκαν, που κατεσκευάζει pickup και Bronco SUV, όπως και για τις μονάδε Jepp της Stellantis στο Τολέδο του Οχάιο.
Οι μετοχές της Ford υποχωρούσαν 1,7%, η GM σημείωνε πτώση 1,5% και η Stellantis άνοδο 0,7%.
Πέρα από τα παραπάνω, όπως φαίνεται, η λήξη δικαιωμάτων προαίρεσης 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει πυροδοτήσει ιστορικά αναταράξεις, ακριβώς τη στιγμή που οι μετοχές βυθίζονται στις πιο υποτονικές συναλλαγές των τελευταίων δύο ετών.
Στο γνωστό ως triple witching, μεγάλοι όγκοι συμβάσεων παραγώγων που συνδέονται με μετοχές, δικαιώματα προαίρεσης δεικτών και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα λήξουν σήμερα, αναγκάζοντας τους επενδυτές μαζικά να καλύψουν τις υπάρχουσες θέσεις τους ή να ξεκινήσουν νέες.
Αυτή τη φορά, συμπίπτει με το rebalancing των δεικτών αναφοράς, συμπεριλαμβανομένου του S&P 500, ενός άλλου καταλύτη για περισσότερες συναλλαγές μετοχών.

Στις οικονομικές ειδήσεις, ο βασικός δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,7% τον Αύγουστο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων (0,4%).
Ωστόσο, ο δομικός PPI αυξήθηκε κατά 0,2%.
Αισθητή βελτίωση σημείωσε τον Σεπτέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης , σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve Bank of New York.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Empire State της New York Fed για τις επιχειρηματικές συνθήκες στη μεταποίηση σκαρφάλωσε 21 μονάδες τον Σεπτέμβριο, στο 1,9, ξεπερνώντας με ευκολία τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να διαμορφωθεί στο -10, σύμφωνα με δημοσκόπηση της WSJ.
Επίσης, ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο λόγω των αυξήσεων στο πετρέλαιο.
Ειδικότερα, αυξήθηκαν κατά 0,5% τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάιο του 2022, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση 0,3%.
Για τους 12 μήνες μέχρι τον Αύγουστο, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν κατά 3,0% ύστερα από πτώση 4,6% τον Ιούλιο.
Την ίδια στιγμή, ξεπέρασε τις προσδοκίες τον Αύγουστο η βιομηχανική παραγωγή.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε 0,4% τον Αύγουστο έναντι του αναμενόμενου 01%, αλλά υπήρξε αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 0,3 π.μ. σε σχέση με την ανάπτυξη του Ιουλίου (από 1% σε 0,7%).
Η μεταποίηση αυξήθηκε κατά 0,1% όπως αναμενόταν, αλλά σημειώθηκε αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 0,1 π.μ. έως τον Ιούλιο από 0,5% σε 0,4%.
Η παραγωγή αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 5% σε μηνιαία βάση, μετά από άλμα 5,1% τον προηγούμενο μήνα, με την παραγωγή οχημάτων πρώην να αυξάνεται κατά 0,7%, οδηγούμενη από άλμα 2% στην κατασκευή μηχανημάτων.
Εκτός της μεταποίησης, που αποτελεί το 74% της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής, η παραγωγή των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας αυξήθηκε κατά 0,9% ενώ η εξόρυξη αυξήθηκε κατά 1,4%.
Παράλληλα, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Michigan, περισσότερο από το αναμενόμενο μειώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη: στο 67,7 από 69,5 (συναίνεση 69,0).
Η αντίληψη για τις τρέχουσες συνθήκες έπεσε έξι μονάδες ενώ οι προσδοκίες αυξήθηκαν 0,8 μονάδες.

«Ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να τείνει προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε η Mona Mahajan της Edward Jones.
«Πιστεύω ότι αυτό είναι θετικό δεδομένου ότι η Fed τείνει να εξετάζει τον πυρήνα του πληθωρισμού και ιστορικά εξέτασε τον πυρήνα του πληθωρισμού πιο αυστηρά.
Νομίζω επίσης ότι σήμερα η ΙPO της Arm ανύψωσε λίγο τα πνεύματα».

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ΕΚΤ

Aνοδικά κινήθηκαν την Παρασκευή (15/9/2023) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι αγορές αντέδρασαν στα μηνύματα από την ΕΚΤ για κορύφωση των επιτοκίων.
Πιο αναλυτικά:
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX διαμορφώθηκε στις 15.893  μονάδες με άνοδο 0,56%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 7.711 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC διαμορφώθηκε στις 7.378 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 0,96%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 28.895 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,23% στις 461 μονάδες.
δααδσσδαδσα.JPG
Η ΕΚΤ αύξησε χθες (14/9/2023) τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ του 4%.
Επίσης, αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για φέτος και το επόμενο έτος ελαφρώς υψηλότερα, στο 5,6% και στο 3,2%, αν και υποβάθμισε την πρόβλεψή της για το 2025, από 2,2% σε 2,1%.
Επίσης, η ΕΚΤ υποβάθμισε τις προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης.
Αλλά ίσως η μεγαλύτερη εξέλιξη ήταν το μήνυμα πως αυτή ήταν και η τελευταία αύξηση των επιτοκίων, που τελικά θα παραμείνουν σταθερά για κάποιο χρονικό διάστημα.
«Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φθάσει σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο», αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης