Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάπτυξη ή πληθωρισμός: Το δίλημμα του Eurogroup μετά την 10η αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ

Ανάπτυξη ή πληθωρισμός: Το δίλημμα του Eurogroup μετά την 10η αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ
Το Eurogroup συνεδριάζει στην Ισπανία και επί τάπητος θα τεθούν οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Σχετικά Άρθρα
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν πώς θα διαμορφώσουν τη δημοσιονομική πολιτική το επόμενο έτος, καθώς προσπαθούν να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να περιορίσει τον πληθωρισμό, ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Αυτό δήλωσαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης σήμερα (15/9/2023) προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Το Eurogroup συνεδριάζει στην Ισπανία μία ημέρα μετά τη 10η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, και επί τάπητος θα τεθούν οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες αναθεώρησαν απότομα προς τα κάτω τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη φέτος και του χρόνου. Παράλληλα, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, αναγκάζοντας την τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια για να μειώσει τη ζήτηση στην οικονομία.
«Ο ρόλος της δημοσιονομικής πολιτικής θα είναι να εξετάσουμε πώς μπορούμε να παίξουμε το ρόλο μας στη μείωση του πληθωρισμού, στηρίζοντας παράλληλα τις κοινωνίες μας, όταν το κόστος ζωής εξακολουθεί να αποτελεί τόσο μεγάλη πρόκληση», δήλωσε ο πρόεδρος της συνεδρίασης, Paschal Donohoe, στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση.
«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «ο πληθωρισμός που παραμένει πολύ υψηλός για πολύ καιρό θα έχει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις φτωχότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η δημοσιονομική πολιτική και η νομισματική πολιτική πρέπει να παίξουν το ρόλο τους. Πρόκειται για μια περίπλοκη πρόκληση».

Εν αναμονή των προϋπολογισμών για το 2024

Η συζήτηση είναι επίκαιρη, διότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να υποβάλουν τα σχέδια των προϋπολογισμών τους για το 2024 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ελεγχθεί αν είναι συμβατοί με τους κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι βρίσκονται τώρα υπό αναθεώρηση.
«Οι πολιτικές μας θα πρέπει να αποφεύγουν να υπονομεύουν αυτό που έχει αποφασίσει η κεντρική τράπεζα», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Paolo Gentiloni, ο οποίος θα αξιολογήσει τα σχέδια προϋπολογισμών, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Είναι δύσκολο να βρεθεί μια ισορροπία, αλλά πρέπει επίσης να διατηρήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο για επενδύσει» συμπλήρωσε.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno le Maire, τόνισε ότι η Γαλλία έχει δεσμευτεί για υγιή δημόσια οικονομικά και μείωση του χρέους, αλλά ότι η Ευρώπη χρειάζεται επίσης ταχύτερη ανάπτυξη. «Πρέπει να αφιερώσουμε όλο το χρόνο και την ενέργειά μας για να σκεφτούμε τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για να έχουμε περισσότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ... ότι χρειαζόμαστε μια υγιή ισορροπία μεταξύ των υγιών δημόσιων οικονομικών και της μείωσης του χρέους και της καινοτομίας, των επενδύσεων και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης