Τελευταία Νέα
Διεθνή

Orban: Αφήστε την κλιματική αλλαγή και ασχοληθείτε με τις γεννήσεις

Orban: Αφήστε την κλιματική αλλαγή και ασχοληθείτε με τις γεννήσεις
Οι «δυτικές ελίτ» αγνοούν το ζήτημα των δημογραφικών στοιχείων και αντ' αυτού είναι απασχολημένες με «ποσοστώσεις άνθρακα»
Σφοδρές κατηγορίες εξαπέλυσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban κατά των άλλων ευρωπαίων ηγετών ότι τρέφουν φόβους για την απειλή της κλιματικής αλλαγής σε βάρος της αγνόησης του προβλήματος της πτώσης των ποσοστών γεννήσεων.
«Η Ευρώπη ενεργεί από φόβο και ο φόβος μας κάνει ηττοπαθείς», είπε ο ηγέτης της δεξιάς.
«Λέμε ότι δεν υπάρχει μέλλον, και ως εκ τούτου, αυτό γίνεται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία».
Η Ουγγαρία είναι μία από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που προσπαθούν να αντιστρέψουν τα μειωμένα ποσοστά γεννήσεων.
Όλες οι χώρες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν λιγότερα από τα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα που απαιτούνται για να διατηρηθεί ο πληθυσμός σταθερός χωρίς μετανάστευση.
Αυτή η γήρανση του πληθυσμού εγείρει ακανθώδη ερωτήματα για τις κυβερνήσεις σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης του κράτους πρόνοιας, καθώς ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται και το ποσοστό των ατόμων σε ηλικία εργασίας μειώνεται.
Στην ομιλία του στη διήμερη Δημογραφική Σύνοδο Κορυφής της Βουδαπέστης, μια διάσκεψη υπέρ της οικογένειας που διοργάνωσε η ουγγρική κυβέρνηση, ο Orban είπε ότι οι «δυτικές ελίτ» αγνοούν το ζήτημα των δημογραφικών στοιχείων και αντ' αυτού είναι απασχολημένες με «ποσοστώσεις άνθρακα».
«Απαιτούν από τους ανθρώπους να ζουν με τον φόβο ενός Αρμαγεδδώνα που πλησιάζει», είπε.

Βασική προτεραιότητα το δημογραφικό

Η κυβέρνηση του Orban έχει καταστήσει τα ποσοστά γεννήσεων βασική πολιτική προτεραιότητα, επενδύοντας περίπου το 5% του ΑΕΠ της χώρας σε πολιτικές δημιουργίας οικογένειας, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτούμενα δάνεια για νέα σπίτια.
Το ποσοστό γεννήσεων της Ουγγαρίας δεν είναι πλέον το χαμηλότερο στην ΕΕ, όπου ήταν πριν από μια δεκαετία, αντίθετα κυμαίνεται λίγο πάνω από τον μέσο όρο του μπλοκ.
Την Πέμπτη, ο Ούγγρος ηγέτης ενίσχυσε αυτές τις πολιτικές, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση θα μειώσει το όριο για τις γυναίκες να λάβουν ισόβια απαλλαγή από την πληρωμή φόρου από τέσσερα παιδιά σε τρία.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni, η οποία συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής στη Βουδαπέστη, εξήρε τις προσπάθειες της Ουγγαρίας να ενθαρρύνει τις οικογένειες να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά και προειδοποίησε ότι η δημογραφική αλλαγή αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για τη χώρα της.
"Κατά την άποψή μας, η δημογραφία δεν είναι απλώς ένα άλλο από τα κύρια ζητήματα του έθνους μας.
Είναι το θέμα από το οποίο εξαρτάται το μέλλον του έθνους μας", είπε.
«Χρειαζόμαστε το θάρρος να πούμε ότι οι προβλέψεις των δημογράφων για το μέλλον είναι πολύ ανησυχητικές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης